Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter

B. Rasmussen, K. Borch

  Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

  63 Downloads (Pure)

  Abstract

  Projektet er udført af Forskningscenter Risø for Skov- og Naturstyrelsen. Projektets resultat er et forslag til en overordnet ramme for den procedurale fremgangsmåde for udarbejdelse og anvendelse af miljø- og sundhedsmæssig risikovurdering i henhold til EU Direktiv 2001/18/EC i forbindelse med udsætning af genetisk modificerede organismer. Den overordnede ramme består af en specifik del relateret til konkrete risikovurderinger af GM planter samt en
  generisk del med fokus på principielle og overordnede problemstillinger relateret til risikovurdering af GM planter. Bindeleddet mellem den specifikke og generiske del er et forslag om etablering af principper for systematisk erfaringsopsamling i forbindelse med anvendelse og opfølgning af risikovurderinger af GM planter. Derudover har der været lagt vægt på anvendelse af videnskabelige rådgivere i beslutningsprocessen vedrørende genetisk modificerede planter. Projektet har omfattet en række delopgaver, som har fungeret som baggrundsmateriale for udvikling af den overordnede ramme:
  - Nuværende praksis og principper for miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger ved forsøgsudsætning og markedsføring omfattende beskrivelse af ændringer grundet det nye direktiv EU Direktiv 2001/18/EC. Forventninger til fremtidig indhold af miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger med særlig fokus på samfundsmæssige forventninger samt tekniske og naturvidenskabelige forventninger.
  - Udviklingstendenser i risikovurderinger generelt omfattende indhold og anvendelse af risikovurdering samt forskelle i definitioner og terminologi indenfor de forskellige anvendelsesområder for risikovurdering
  - Sammenstilling af erfaringer fra risikovurderinger af plantebeskyttelsesmidler med miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger af genetisk modificerede planter.
  - Usikkerhed og forsigtighed er to centrale emner i forbindelse med udsætning af genetisk modificerede planter til miljøet. Usikkerhed kan beskrives og vurderes med udgangspunkt i systembeskrivelse og brug af modeller.
  - Beskrivelse af anvendelse af videnskabelig rådgivning i beslutningsprocesser omfattende en række faser med fokus på de forskellige aktørgrupper og interessenters roller og interesser.
  - Muligheder for at øge transparensen i beslutninger vedrørende udsætning af genetisk modificerede planter. I denne proces foreslås beslutningskriterierne formuleret og tydeliggjort ved brug af multikriterieanalyse.
  Original languageEnglish
  Place of PublicationRoskilde
  PublisherRisø National Laboratory
  Number of pages93
  ISBN (Electronic)87-550-3097-1
  Publication statusPublished - 2002
  SeriesDenmark. Forskningscenter Risoe. Risoe-R
  Number1357(DA)
  ISSN0106-2840

  Keywords

  • Risø-R-1357
  • Risø-R-1357(DA)

  Cite this

  Rasmussen, B., & Borch, K. (2002). Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter. Roskilde: Risø National Laboratory. Denmark. Forskningscenter Risoe. Risoe-R, No. 1357(DA)
  Rasmussen, B. ; Borch, K. / Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter. Roskilde : Risø National Laboratory, 2002. 93 p. (Denmark. Forskningscenter Risoe. Risoe-R; No. 1357(DA)).
  @book{4a4802da85e742eba584ae86237c3333,
  title = "Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter",
  abstract = "Projektet er udf{\o}rt af Forskningscenter Ris{\o} for Skov- og Naturstyrelsen. Projektets resultat er et forslag til en overordnet ramme for den procedurale fremgangsm{\aa}de for udarbejdelse og anvendelse af milj{\o}- og sundhedsm{\ae}ssig risikovurdering i henhold til EU Direktiv 2001/18/EC i forbindelse med uds{\ae}tning af genetisk modificerede organismer. Den overordnede ramme best{\aa}r af en specifik del relateret til konkrete risikovurderinger af GM planter samt engenerisk del med fokus p{\aa} principielle og overordnede problemstillinger relateret til risikovurdering af GM planter. Bindeleddet mellem den specifikke og generiske del er et forslag om etablering af principper for systematisk erfaringsopsamling i forbindelse med anvendelse og opf{\o}lgning af risikovurderinger af GM planter. Derudover har der v{\ae}ret lagt v{\ae}gt p{\aa} anvendelse af videnskabelige r{\aa}dgivere i beslutningsprocessen vedr{\o}rende genetisk modificerede planter. Projektet har omfattet en r{\ae}kke delopgaver, som har fungeret som baggrundsmateriale for udvikling af den overordnede ramme:- Nuv{\ae}rende praksis og principper for milj{\o}- og sundhedsm{\ae}ssige risikovurderinger ved fors{\o}gsuds{\ae}tning og markedsf{\o}ring omfattende beskrivelse af {\ae}ndringer grundet det nye direktiv EU Direktiv 2001/18/EC. Forventninger til fremtidig indhold af milj{\o}- og sundhedsm{\ae}ssige risikovurderinger med s{\ae}rlig fokus p{\aa} samfundsm{\ae}ssige forventninger samt tekniske og naturvidenskabelige forventninger.- Udviklingstendenser i risikovurderinger generelt omfattende indhold og anvendelse af risikovurdering samt forskelle i definitioner og terminologi indenfor de forskellige anvendelsesomr{\aa}der for risikovurdering - Sammenstilling af erfaringer fra risikovurderinger af plantebeskyttelsesmidler med milj{\o}- og sundhedsm{\ae}ssige risikovurderinger af genetisk modificerede planter.- Usikkerhed og forsigtighed er to centrale emner i forbindelse med uds{\ae}tning af genetisk modificerede planter til milj{\o}et. Usikkerhed kan beskrives og vurderes med udgangspunkt i systembeskrivelse og brug af modeller.- Beskrivelse af anvendelse af videnskabelig r{\aa}dgivning i beslutningsprocesser omfattende en r{\ae}kke faser med fokus p{\aa} de forskellige akt{\o}rgrupper og interessenters roller og interesser. - Muligheder for at {\o}ge transparensen i beslutninger vedr{\o}rende uds{\ae}tning af genetisk modificerede planter. I denne proces foresl{\aa}s beslutningskriterierne formuleret og tydeliggjort ved brug af multikriterieanalyse.",
  keywords = "9-B risiko, Ris{\o}-R-1357, Ris{\o}-R-1357(DA)",
  author = "B. Rasmussen and K. Borch",
  year = "2002",
  language = "English",
  publisher = "Ris{\o} National Laboratory",

  }

  Rasmussen, B & Borch, K 2002, Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter. Denmark. Forskningscenter Risoe. Risoe-R, no. 1357(DA), Risø National Laboratory, Roskilde.

  Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter. / Rasmussen, B.; Borch, K.

  Roskilde : Risø National Laboratory, 2002. 93 p. (Denmark. Forskningscenter Risoe. Risoe-R; No. 1357(DA)).

  Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

  TY - RPRT

  T1 - Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter

  AU - Rasmussen, B.

  AU - Borch, K.

  PY - 2002

  Y1 - 2002

  N2 - Projektet er udført af Forskningscenter Risø for Skov- og Naturstyrelsen. Projektets resultat er et forslag til en overordnet ramme for den procedurale fremgangsmåde for udarbejdelse og anvendelse af miljø- og sundhedsmæssig risikovurdering i henhold til EU Direktiv 2001/18/EC i forbindelse med udsætning af genetisk modificerede organismer. Den overordnede ramme består af en specifik del relateret til konkrete risikovurderinger af GM planter samt engenerisk del med fokus på principielle og overordnede problemstillinger relateret til risikovurdering af GM planter. Bindeleddet mellem den specifikke og generiske del er et forslag om etablering af principper for systematisk erfaringsopsamling i forbindelse med anvendelse og opfølgning af risikovurderinger af GM planter. Derudover har der været lagt vægt på anvendelse af videnskabelige rådgivere i beslutningsprocessen vedrørende genetisk modificerede planter. Projektet har omfattet en række delopgaver, som har fungeret som baggrundsmateriale for udvikling af den overordnede ramme:- Nuværende praksis og principper for miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger ved forsøgsudsætning og markedsføring omfattende beskrivelse af ændringer grundet det nye direktiv EU Direktiv 2001/18/EC. Forventninger til fremtidig indhold af miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger med særlig fokus på samfundsmæssige forventninger samt tekniske og naturvidenskabelige forventninger.- Udviklingstendenser i risikovurderinger generelt omfattende indhold og anvendelse af risikovurdering samt forskelle i definitioner og terminologi indenfor de forskellige anvendelsesområder for risikovurdering - Sammenstilling af erfaringer fra risikovurderinger af plantebeskyttelsesmidler med miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger af genetisk modificerede planter.- Usikkerhed og forsigtighed er to centrale emner i forbindelse med udsætning af genetisk modificerede planter til miljøet. Usikkerhed kan beskrives og vurderes med udgangspunkt i systembeskrivelse og brug af modeller.- Beskrivelse af anvendelse af videnskabelig rådgivning i beslutningsprocesser omfattende en række faser med fokus på de forskellige aktørgrupper og interessenters roller og interesser. - Muligheder for at øge transparensen i beslutninger vedrørende udsætning af genetisk modificerede planter. I denne proces foreslås beslutningskriterierne formuleret og tydeliggjort ved brug af multikriterieanalyse.

  AB - Projektet er udført af Forskningscenter Risø for Skov- og Naturstyrelsen. Projektets resultat er et forslag til en overordnet ramme for den procedurale fremgangsmåde for udarbejdelse og anvendelse af miljø- og sundhedsmæssig risikovurdering i henhold til EU Direktiv 2001/18/EC i forbindelse med udsætning af genetisk modificerede organismer. Den overordnede ramme består af en specifik del relateret til konkrete risikovurderinger af GM planter samt engenerisk del med fokus på principielle og overordnede problemstillinger relateret til risikovurdering af GM planter. Bindeleddet mellem den specifikke og generiske del er et forslag om etablering af principper for systematisk erfaringsopsamling i forbindelse med anvendelse og opfølgning af risikovurderinger af GM planter. Derudover har der været lagt vægt på anvendelse af videnskabelige rådgivere i beslutningsprocessen vedrørende genetisk modificerede planter. Projektet har omfattet en række delopgaver, som har fungeret som baggrundsmateriale for udvikling af den overordnede ramme:- Nuværende praksis og principper for miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger ved forsøgsudsætning og markedsføring omfattende beskrivelse af ændringer grundet det nye direktiv EU Direktiv 2001/18/EC. Forventninger til fremtidig indhold af miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger med særlig fokus på samfundsmæssige forventninger samt tekniske og naturvidenskabelige forventninger.- Udviklingstendenser i risikovurderinger generelt omfattende indhold og anvendelse af risikovurdering samt forskelle i definitioner og terminologi indenfor de forskellige anvendelsesområder for risikovurdering - Sammenstilling af erfaringer fra risikovurderinger af plantebeskyttelsesmidler med miljø- og sundhedsmæssige risikovurderinger af genetisk modificerede planter.- Usikkerhed og forsigtighed er to centrale emner i forbindelse med udsætning af genetisk modificerede planter til miljøet. Usikkerhed kan beskrives og vurderes med udgangspunkt i systembeskrivelse og brug af modeller.- Beskrivelse af anvendelse af videnskabelig rådgivning i beslutningsprocesser omfattende en række faser med fokus på de forskellige aktørgrupper og interessenters roller og interesser. - Muligheder for at øge transparensen i beslutninger vedrørende udsætning af genetisk modificerede planter. I denne proces foreslås beslutningskriterierne formuleret og tydeliggjort ved brug af multikriterieanalyse.

  KW - 9-B risiko

  KW - Risø-R-1357

  KW - Risø-R-1357(DA)

  M3 - Report

  BT - Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter

  PB - Risø National Laboratory

  CY - Roskilde

  ER -

  Rasmussen B, Borch K. Udarbejdelse og anvendelse af risikovurderingdf af genetisk modificerede planter. Roskilde: Risø National Laboratory, 2002. 93 p. (Denmark. Forskningscenter Risoe. Risoe-R; No. 1357(DA)).