Sundhedsmæssig vurdering af fund af ochratoksin A i tørrede morbær

Research output: Memorandum/expositionMemorandum

3 Downloads (Pure)

Abstract

Fødevarestyrelsen (FVST) har oplyst at der er fundet indhold af ochratoksin A i et parti tørrede morbær der er anvendt i en frugtmix af tørrede bær. Morbærrene kan dog også være solgt uden at være blandet med anden frugt. I frugtmixen indgår morbærrene med en andel på 9 %. FVST ønsker en sundhedsmæssig vurdering af indtaget af ochratoksin både fra frugtmixen og hvis bærrene er solgt ublandede.

Indholdet af ochratoksin A i morbærrene er målt til 34 ± 17 μg/kg af Wageningen University & Research på foranledning af de hollandske myndigheder. Importøren af morbærrene angiver der er tale om lotno 111902 med leverandør lot no B21DM03. Der er ikke fastsat nogen grænseværdi for ochratoksin A i tørrede morbær. Det mest sammenlignelige produkt er rosiner hvor grænseværdien er 10 μg/kg1. Morbærrene indeholder tillige aflatoksin B1, 6,2 ± 3,1 μg/kg. Dette indhold er over grænseværdien for tørret frugt. FVST ønsker dog alene at DTU fødevareinstituttet vurdere forbrugernes risiko i relation til indholdet af ochratoksin A.
Original languageDanish
Publication date2022
Number of pages5
Project No.22/1002977
Finished18/03/2022
ApplicantDanish Veterinary and Food Administration
Publication statusPublished - 2022

Keywords

  • Risikovurdering
  • Toksikologi

Cite this