Status og udvikling i børn og unges mad- og måltidsvaner

Research output: Contribution to journalJournal article – Annual report year: 2019Researchpeer-review

View graph of relations

Sunde mad- og måltidsvaner kan være med til at fremme og bevare et godt fysisk og mentalt helbred livet igennem og kan også blandt børn og unge være af betydning for læringsforudsætninger, trivsel og sociale tilhørsforhold. Mange børn og unge i Danmark efterlever ikke de officielle danske kostråd, og forekomsten af overvægt har været et stigende problem frem til for 10-15 år siden, hvorefter udviklingen er stagneret – dog stadig, med stor social slagside.
Usunde mad- og måltidsvaner er en væsentlig årsag til (svær)overvægt, som ifølge WHO er en af de største trusler mod folkesundheden. I tillæg hertil har en relativ stor andel af danske børn og unge problemer med caries og syreskader i tænder pga. sukkerforbrug og stort indtag af sukkersødede læskedrikke.
Denne statusartikel er baseret på en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, der giver overblik over status og udvikling i 3-18-åriges kostvaner og kortlægger, hvilke sundhedsfremmende indsatser, der dokumenteret kan forbedre mad-og måltidsvanerne i aldersgruppen.
Original languageDanish
Article numberV05190274
JournalUgeskrift for Laeger
Volume181
ISSN0041-5782
Publication statusAccepted/In press - 2019

ID: 169758749