Abstract
Denne sanitary survey vurderer de potentielle mikrobiologiske forureningskilder, der kan have betydning for muslingeproduktionen i området Nissum Bredning, som er underopdelt i syv produktionsområder (P1, P2, P3, P4, P10, P29 og P216), der er vurderet hver for sig. Bakterien E. coli blev anvendt som indikator for fækalmikrobiologisk forurening. Rapporten bygger på en række appendikser, som ud fra tilgængelige data beskriver viden om potentielle kilder til mikrobiologisk forurening.
Derudover blev viden inddraget fra et tidligere sanitary survey foretaget for Nissum Bredning om bl.a. arealanvendelse, bebyggelser, dyreliv og hydrologi i området. De potentielle identificerede kilder samt spredning eller nedbrydning af eventuel forurening herfra blev vurderet ud fra de fysiske forhold for hvert produktionsområde. Datagrundlaget i rapporten er offentligt tilgængelige data fra bl.a. diverse statistiske kilder samt data fra muslingefiskeriets egenkontrol og myndighedernes verifikation af denne. Det konkluderes i rapporten, at Nissum Bredning historisk er karakteriseret ved en generelt god mikrobiologisk hygiejne i muslinger, da 98 % af prøverne har lave forekomster af E. coli (≤230 MPN/100 g) og 2 % af prøverne har koncentrationer på B-niveau (230 < MPN ≤ 46 00 E. coli /100 g). Dog blev der for ingen af produktionsområderne foretaget et tilstrækkeligt antal prøvetagninger i de seneste tre år til, at områderne kan kvalificeres og dermed opnå mikrobiologisk klassificering. Rapporten indeholder forslag til en prøvetagningsplan, som tager udgangspunkt i EU’s retningslinjer for monitering af mikrobiologisk forurening af muslinger m.m.
Derudover blev viden inddraget fra et tidligere sanitary survey foretaget for Nissum Bredning om bl.a. arealanvendelse, bebyggelser, dyreliv og hydrologi i området. De potentielle identificerede kilder samt spredning eller nedbrydning af eventuel forurening herfra blev vurderet ud fra de fysiske forhold for hvert produktionsområde. Datagrundlaget i rapporten er offentligt tilgængelige data fra bl.a. diverse statistiske kilder samt data fra muslingefiskeriets egenkontrol og myndighedernes verifikation af denne. Det konkluderes i rapporten, at Nissum Bredning historisk er karakteriseret ved en generelt god mikrobiologisk hygiejne i muslinger, da 98 % af prøverne har lave forekomster af E. coli (≤230 MPN/100 g) og 2 % af prøverne har koncentrationer på B-niveau (230 < MPN ≤ 46 00 E. coli /100 g). Dog blev der for ingen af produktionsområderne foretaget et tilstrækkeligt antal prøvetagninger i de seneste tre år til, at områderne kan kvalificeres og dermed opnå mikrobiologisk klassificering. Rapporten indeholder forslag til en prøvetagningsplan, som tager udgangspunkt i EU’s retningslinjer for monitering af mikrobiologisk forurening af muslinger m.m.
Original language | English |
---|
Publisher | Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi © |
---|---|
Number of pages | 72 |
ISBN (Print) | 978-87-7156-623-9 |
Commissioning body | Ministry of Environment and Food of Denmark |
Publication status | Published - 2021 |
Series | Aarhus Universitet. Nationalt Center for Miljo og Energi. Teknisk Rapport |
---|---|
Number | 217 |
ISSN | 2244-999X |
Bibliographical note
Nærværende rapport er udarbejdet som en del af rammeaftalen mellem Ministerietfor Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Aarhus Universitet inden for ydelsesaftalen ”Fødevarekvalitet og forbrugeradfærd”. Projektet ”Sanitary Survey” overvåges af en følgegruppe med repræsentanter fra Fødevarestyrelsen, DTU FOOD, DCA – Aarhus Universitet og DCE – Aarhus Universitet.
Fødevarestyrelsen har kommenteret udkast til rapporten og i den forbindelse fremsendt opklarende spørgsmål og kommentarer til hovedrapporten (kapitel 1-4) samt appendiks 5. Historiske mikrobiologiske data for muslinger m.m. er efterfølgende blevet uddybet i den endelige rapport. Rapporten er udfærdiget som et samarbejde mellem AU og DTU FOOD. AU har været ansvarlig for hovedrapporten samt appendisk 1, 2, 3 og 4. DTU FOOD har været skrevt for appendiks 5. Den samlede rapport er forvist forfattergruppen inden publicering.
Appendiks 7 – ”Lovgivning vedrørende mikrobiologisk klassificering af produktionsområder/ lineanlæg” er skrevet af Fødevarestyrelsen og er således ikke en del af produktet fra forfatterne til rapporten.
Keywords
- Sanitary survey
- Mikrobiologisk forurening
- Muslinger
- Toskallede bløddyr
- E. coli
- Fiskeri
- Nissum Bredning