Sanitary survey rapport 15: Løgstør Bredning

Louise Feld, Hans Henrik Jakobsen, Cordula Göke, Niels Bohse Hendriksen, Jonas Koefoed Rømer, Annette Nygaard Jensen

Research output: Book/ReportReportCommissionedpeer-review

48 Downloads (Pure)

Abstract

Denne sanitary survey vurderer de potentielle mikrobiologiske forureningskilder, der kan have betydning for muslingeproduktionen i området Løgstør Bredning, som er underopdelt i otte produktionsområder, der er vurderet hver for sig. Bakterien E. coli er anvendt som indikator for fækal mikrobiologisk forurening. Rapporten bygger på en række appendikser, som ud fra nyeste tilgængelige data beskriver viden om potentielle kilder til mikrobiologisk forurening. Derudover inddrages viden fra en tidligere sanitary survey foretaget for Løgstør Bredning om bl.a. arealanvendelse, bebyggelser, dyreliv og hydrologi i området. De potentielle identificerede kilder samt spredning eller nedbrydning af eventuel forurening herfra vurderes ud fra de fysiske forhold for hvert produktionsområde. Datagrundlaget i rapporten er offentligt tilgængelige data fra bl.a. diverse statistiske kilder samt data fra muslingefiskeriets egenkontrol og myndighedernes verifikation af denne. Det konkluderes i rapporten, at Løgstør Bredning generelt er karakteriseret ved en god mikrobiologisk hygiejne i muslinger, idet 99,8 % af prøverne har lave forekomster af E. coli (≤230 MPN/100 g), og kun 0,2 % af prøverne har koncentrationer i B-niveau (230 < MPN ≤ 700 E. coli /100 g). Produktionsområderne P16, P33, P34, P35 og P36 kan på baggrund af dette datasæt opnå permanent klassificering (A-niveau), mens der er for få prøvetagninger fra P37, P38 og P39 for den seneste 3-års periode til at opnå klassificering. Rapporten indeholder forslag til en prøvetagningsplan, som tager udgangspunkt i EU’s retningslinjer for monitering af mikrobiologisk forurening af muslinger m.m.
Original languageEnglish
PublisherAarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ©
Number of pages84
ISBN (Print)78-87-7156-616-1
Commissioning bodyMinistry of Environment and Food of Denmark
Publication statusPublished - 2021
SeriesAarhus Universitet. Nationalt Center for Miljo og Energi. Teknisk Rapport
Number213
ISSN2244-999X

Bibliographical note

Nærværende rapport er udarbejdet som en del af rammeaftalen mellem Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Aarhus Universitet inden for ydelsesaftalen Fødevarekvalitet og forbrugeradfærd. Projektet ”Sanitary Survey” overvåges af en følgegruppe med repræsentanter fra Fødevarestyrelsen, DTU FOOD, DCA – Aarhus Universitet og DCE – Aarhus Universitet.

Fødevarestyrelsen har kommenteret udkast til rapporten og i den forbindelse fremsendt opklarende spørgsmål og kommentarer til hovedrapporten (kapitel 1-4) samt appendiks 5. Historiske mikrobiologiske data for muslinger m.m. er efterfølgende blevet uddybet i den endelige rapport.

Appendiks 7 – ”Lovgivning vedrørende mikrobiologisk klassificering af produktionsområder/lineanlæg” er skrevet af Fødevarestyrelsen og er således ikke en del af produktet fra forfatterne til rapporten.

Keywords

  • Sanitary survey
  • Mikrobiologisk forurening
  • Muslinger
  • Toskallede bløddyr
  • E. coli
  • Fiskeri
  • Løgstør Bredning

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Sanitary survey rapport 15: Løgstør Bredning'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this