Abstract
Denne sanitary survey vurderer de potentielle mikrobiologiske forureningskilder, der kan have betydning for muslingeproduktionen i området Flensborg Fjord, som er underopdelt i tre produktionsområder, der er vurderet hver for sig. Bakterien E. coli er anvendt som indikator for fækal mikrobiologisk forurening. I en række appendikser er potentielle kilder til mikrobiologisk forurening beskrevet samt muligheden forspredning eller nedbrydning af eventuel forurening ud fra de fysiske forhold iområdet. Datagrundlaget, der er anvendt i rapporten, er offentligt tilgængelige dataog omfatter statistiske kilder for husdyr og landbrug, datakilder fra tilgrænsende kommuner samt data fra muslingefiskeriets egenkontrol og myndighedernes verifikation af denne. Det konkluderes i rapporten, at Flensborg Fjord generelt er karakteriseret ved lave forekomster af E. coli i muslinger med nul observationer af E.coli i kritiske koncentrationer. Dog kan kun produktionsområdet Flensborg Fjord, inderst (P83) opnå permanent klassificering (A-niveau), idet de to øvrige produktionsområder enten har for få (Sønderborg Bugt, P81) eller ingen (FlensborgFjord, yderst, P82) prøvetagninger til at kunne foretage en vurdering af den mikrobiologiske hygiejne. Rapporten indeholder forslag til en prøvetagningsplan, som tager udgangspunkt i EU’s retningslinjer for monitering af mikrobiologisk forurening afmuslinger m.m.
Original language | English |
---|
Publisher | Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi © |
---|---|
Number of pages | 94 |
ISBN (Print) | 978-87-7156- 591-1 |
Commissioning body | Ministry of Environment and Food of Denmark |
Publication status | Published - 2021 |
Series | Aarhus Universitet. Nationalt Center for Miljo og Energi. Teknisk Rapport |
---|---|
Number | 206 |
ISSN | 2244-999X |
Bibliographical note
Nærværende rapport er udarbejdet som en del af rammeaftalen mellem Ministeriet for fødevarer, landbrug og fisker og Aarhus Universitet inden for ydelsesaftalen Fødevarekvalitet og forbrugeradfærd. Projektet ”Sanitary Survey” overvåges af en følgegruppe med repræsentanter fra Fødevarestyrelsen, DTU, DCA – Aarhus Universitet og DCE – Aarhus Universitet.Fødevarestyrelsen har kommenteret udkast til rapporten og i den forbindelse fremsendt opklarende spørgsmål og kommentarer til hovedrapporten (kapitel 1-4) samt appendiks 9. Historiske mikrobiologiske data for muslinger m.m. er efterfølgende blevet uddybet i den endelige rapport.
Appendiks 11 – ”Lovgivning vedrørende mikrobiologisk klassificering af produktionsområder/lineanlæg” er skrevet af Fødevarestyrelsen og er således ikke en del af produktet fra forfatterne til rapporten.
Keywords
- Sanitary survey
- Mikrobiologisk forurening
- Muslinger
- Toskallede bløddyr
- E. coli
- Fiskeri
- Flensborg Fjord