Sammensætningen af takeaway-måltider i Danmark - Vægt og portionsstørrelser

Translated title of the contribution: The composition of takeaway meals in Denmark - Weight and portion sizes

Research output: Book/ReportReportResearch

4 Downloads (Pure)

Abstract

I følge Danmarks Statistik er husstandens gennemsnitlige forbrug af fastfood og takeaway (kr. pr. husstand) steget med 84 % siden 2016 (Danmarks Statistik, 2022). Fastfood-måltider er ofte energitætte, har et højere indhold af fedt, sukker og salt og et lavere indhold af vitaminer og mineraler end hjemmelavede måltider (Fagt, 2006; Hansen, Saxholt, & Knuthsen, 2011). Tidligere undersøgelser fra andre lande indikerer, at et hyppigt forbrug af fastfood og takeaway mad er forbundet med negative sundhedsmæssige markører (Smith, et al., 2012; Donin, et al., 2018).

DTU Fødevareinstituttet gennemførte i samarbejde med Fødevarestyrelsen i 2022 en undersøgelse af 726 takeaway-måltider for at bestemme ernærings- og fødevaresammensætningen i populære takeaway-måltider fra små, selvstændige takeaway-restauranter i hele Danmark.

Denne rapport præsenterer portionsvægten for 22 forskellige takeaway-måltider og to typer af tilbehør. For hver af de 22 måltidstyper er portionsvægten oplyst for 15-85 retter, og vægten af delkomponenter er oplyst for 5-9 retter, hvortil indholdet er beskrevet. Takeaway-måltiderne er inddelt i otte måltidskategorier: fem asiatiske retter, fire burgere, en dürümrulle og to pitabrød, tre grillretter inkl. tilbehør, fire pizzaer, en salat, en sandwich og en sushimenu inkl. tilbehør.

Valget af måltidstyper er baseret på markedsdata fra Euromonitor International samt salgsdata fra to digitale takeaway-bestillingsplatforme i Danmark, hvor data vurderes at være repræsentative for salg fra små, selvstændige takeaway-restauranter i hele Danmark.

Prøveudtagningen er foretaget i perioden fra april til november 2022 fordelt over 14 prøveudtagninger. Hver måltidstype er som udgangspunkt indsamlet fra alle fem regioner i Danmark.

Alle måltider er vejet og fotograferet som dokumentation. For alle måltidstyper blev ét måltid fra hver restaurant indkøbt med det formål at adskille og veje delkomponenter. Undtaget er sushi og de fire typer af pizza, hvor det ikke var muligt at adskille delkomponenterne. For at kunne bestemme vægten af delkomponenter separat blev måltidet bestilt uden dressing, ketchup, mayonnaise og lignende. Mængden af dressing for hvert måltid fra samme restaurant blev beregnet ved differencen mellem totalvægten for portionen uden dressing (sum af delkomponenter) og vægten af portionerne med dressing.
Translated title of the contributionThe composition of takeaway meals in Denmark - Weight and portion sizes
Original languageDanish
Place of PublicationKgs. Lyngby
PublisherDTU Fødevareinstituttet
Number of pages91
ISBN (Print)978-87-7586-033-3
Publication statusPublished - 2024

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The composition of takeaway meals in Denmark - Weight and portion sizes'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this