Sammenhæng mellem maveforandringer og lungesygdom hos slagtesvin

Elisabeth Okholm Nielsen, Svend Haugegaard, Mette Sif Hansen, Tim Kåre Jensen, Mai Britt Friis Nielsen

  Research output: Book/ReportReportResearch

  Abstract

  Ved slagtning blev der påvist en statistisk sikker sammenhæng mellem brysthindear og mavesår hos slagtesvin. Der kunne ikke påvises en sammenhæng mellem maveforandringer og Porcin Circovirus type 2 (PCV2) infektion.

  Der var en statistisk sikker sammenhæng mellem fodertype og maveforandringer således at slagtesvin, der blev fodret med færdigfoder oftere havde maveindeks 6-10 sammenlignet med slagtesvin, der blev fodret med hjemmeblandet melfoder.

  Lunger og mavesække fra i alt 1.518 slagtesvin blev undersøgt. I undersøgelsen indgik der i gennemsnit 27 slagtesvin pr besætning fra i alt 56 besætninger. Der blev udvalgt besætninger med en høj forekomst af brysthindear.

  Der var 19,3 % af slagtesvinene, der havde maveindeks 8, 9 eller 10. Hos 19 % af slagtesvinene var der mykoplasmalignende lungeforandringer, mens 5 % havde lungeforandringer, der var forenelige med ondartet lungesyge og 59 % af slagtesvinene havde brysthindear.

  Mavesække, lunger og lymfatisk væv blev undersøgt med en immunohistokemisk test for infektion med PCV2 og 18 % af slagtesvinene var positive for PCV2 i ét eller flere af de undersøgte væv.

  Der var således forekomst af maveforandringer, lungeforandringer og PCV2 i de undersøgte slagtesvin. Der blev gennemført en statistisk analyse for sammenhæng mellem fund af maveforandringer og lungeforandringer hhv. PCV2 i det enkelte slagtesvin. Oplysning om fodring og besætning indgik i analysen.
  Original languageDanish
  PublisherVidencenter for Svineproduktion
  Number of pages14
  Publication statusPublished - 28 Oct 2013
  SeriesMeddelelse
  Number986

  Cite this

  Nielsen, E. O., Haugegaard, S., Hansen, M. S., Jensen, T. K., & Nielsen, M. B. F. (2013). Sammenhæng mellem maveforandringer og lungesygdom hos slagtesvin. Videncenter for Svineproduktion. Meddelelse, No. 986 http://vsp.lf.dk/Publikationer/Kilder/lu_medd/2013/986.aspx