TY - JOUR
T1 - Saltindholdet i brød kan sænkes markant til gavn for folkesundheden og uden at forbrugernes præference påvirkes
T2 - Resultater fra et randomiseret kontrolleret studie blandt børnefamilier
AU - Riis, Nanna Louise
AU - Bjørnsbo, Kirsten
AU - Lassen, Anne Dahl
AU - Trolle, Ellen
AU - Toft, Ulla
PY - 2021
Y1 - 2021
N2 - Danskerne spiser i gennemsnit 9,5 gram salt om dagen, hvilket er langt over den anbefalede mængde på 5-6 gram. For meget salt (natrium) kan give forhøjet blodtryk, hvilket er en af de største risikofaktorer for udvikling af hjertekarsygdom og tidlig død. På trods af officielle anbefalinger om at spise mindre salt, er der mangel på effektive strategier til at sænke saltindtaget, og der har de seneste år været debat om hvorvidt der kan være skadelige effekter ved at reducere saltindtaget, såsom øget niveau af lipider, renin, aldosteron, adrenalin og noradrenalin i blodet. Mulige gavnlige såvel som skadelige virkninger ved saltreduktion blev undersøgt i et forskningsprojekt, hvor børnefamilier gradvist reducerede deres saltindtag ved at få brød med mindre salt og gennem kostvejledning.
AB - Danskerne spiser i gennemsnit 9,5 gram salt om dagen, hvilket er langt over den anbefalede mængde på 5-6 gram. For meget salt (natrium) kan give forhøjet blodtryk, hvilket er en af de største risikofaktorer for udvikling af hjertekarsygdom og tidlig død. På trods af officielle anbefalinger om at spise mindre salt, er der mangel på effektive strategier til at sænke saltindtaget, og der har de seneste år været debat om hvorvidt der kan være skadelige effekter ved at reducere saltindtaget, såsom øget niveau af lipider, renin, aldosteron, adrenalin og noradrenalin i blodet. Mulige gavnlige såvel som skadelige virkninger ved saltreduktion blev undersøgt i et forskningsprojekt, hvor børnefamilier gradvist reducerede deres saltindtag ved at få brød med mindre salt og gennem kostvejledning.
M3 - Journal article
VL - 174
JO - Diætisten
JF - Diætisten
SN - 1395-1769
ER -