Abstract
Det tyske risikovurderingsinstitut (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) har efter afsendelsen af DTU Fødevareinstituttets sidste notat udgivet en ny rapport (dateret 21. juni 2024) om den mulige risiko ved indtag af høje mængder capsaicin i maden.
Fødevarestyrelsen har 1. juli 2024 med e-mail videresendt et brev fra advokatfirmaet (dateret 27. juni 2024) til DTU Fødevareinstituttet med korrigerede resultater fra analyser af de tre nudelprodukter. Som begrundelse skriver advokatfirmaet, ”at dihydrocapsaicin i de tidligere analyseresultater var talt med to gange fra laboratoriets side” (disse analyseresultater ses i tabel 2).
Der er 4. juli 2024 modtaget nye oplysninger fra Fødevarestyrelsen, som dels har fået foretaget analyser af capsaicinoidindholdt i chilisauce fra nudelprodukterne udtaget af fødevarekontrollen og analyseret på et dansk laboratorium (se tabel 1), dels analyseresultater af capsaicin, dihydrocapsaicin og totalcapsaicin (summen af capsaicin og dihydrocapsaicin) i den spisefærdige nudelret (fra nudelproducenten) (se tabel 3).
Derudover er der 5. juli 2024 fra Fødevarestyrelsen modtaget analysecertifikater for målinger af capsaicinoidindholdet i de færdige nudelretter (fremsendt af nudelproducenten). Samme dag har DTU Fødevareinstituttet modtaget oplysninger fra Fødevarestyrelsen om henvendelser til Giftlinjen vedrørende stærke nudler.
De modtagne nye oplysninger ses i tabel 1-3 (se bilag 1 sidst i notatet).
Fødevarestyrelsen vil gerne have DTU Fødevareinstituttets sundhedsmæssige vurdering af produkterne baseret på disse nye oplysninger og der er bedt om et hurtigt svar.
Fødevarestyrelsen har 1. juli 2024 med e-mail videresendt et brev fra advokatfirmaet (dateret 27. juni 2024) til DTU Fødevareinstituttet med korrigerede resultater fra analyser af de tre nudelprodukter. Som begrundelse skriver advokatfirmaet, ”at dihydrocapsaicin i de tidligere analyseresultater var talt med to gange fra laboratoriets side” (disse analyseresultater ses i tabel 2).
Der er 4. juli 2024 modtaget nye oplysninger fra Fødevarestyrelsen, som dels har fået foretaget analyser af capsaicinoidindholdt i chilisauce fra nudelprodukterne udtaget af fødevarekontrollen og analyseret på et dansk laboratorium (se tabel 1), dels analyseresultater af capsaicin, dihydrocapsaicin og totalcapsaicin (summen af capsaicin og dihydrocapsaicin) i den spisefærdige nudelret (fra nudelproducenten) (se tabel 3).
Derudover er der 5. juli 2024 fra Fødevarestyrelsen modtaget analysecertifikater for målinger af capsaicinoidindholdet i de færdige nudelretter (fremsendt af nudelproducenten). Samme dag har DTU Fødevareinstituttet modtaget oplysninger fra Fødevarestyrelsen om henvendelser til Giftlinjen vedrørende stærke nudler.
De modtagne nye oplysninger ses i tabel 1-3 (se bilag 1 sidst i notatet).
Fødevarestyrelsen vil gerne have DTU Fødevareinstituttets sundhedsmæssige vurdering af produkterne baseret på disse nye oplysninger og der er bedt om et hurtigt svar.
Original language | Danish |
---|---|
Publication date | 2024 |
Number of pages | 22 |
Project No. | 24/1008668 |
Finished | 11/07/2024 |
Publication status | Published - 2024 |