Risikovurdering af rabarberblade som fødevare

Kirsten Pilegaard*, Folmer Damsted Eriksen, Gitte Ravn-Haren, Lea Bredsdorff, Mikael Mandrup Egebjerg, Pelle Thonning Olesen

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

73 Downloads (Pure)

Abstract

Kun stilken fra haverabarber er en almindelig anvendt fødevare. Bladet er sporadisk i mangeltider, f.eks. under 1. verdenskrig, blevet anvendt som erstatning for spinat, hvilket dog har ført til dødsfald hos mennesker. Det har dengang resulteret i advarsler mod at spise rabarberblade. Alligevel har en dansk kogebog for nylig genintroduceret en gammel opskrift på stuvede rabarberblade, og en anden kogebog anbefaler rabarberblad i en salat. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemgået den tilgængelige litteratur for at se på risikoen ved at spise rabarberblade. På baggrund af litteraturgennemgangen gentager forskerne tidligere advarsler mod at anvende både rå og varmebehandlede rabarberblade i madlavningen.
Original languageDanish
JournalE-artikel fra DTU Fødevareinstitutet
Volume2018
Issue number1
Number of pages7
ISSN1904-5581
Publication statusPublished - 2018

Cite this

@article{6f6de86d757140739f05b5639a048d8a,
title = "Risikovurdering af rabarberblade som f{\o}devare",
abstract = "Kun stilken fra haverabarber er en almindelig anvendt f{\o}devare. Bladet er sporadisk i mangeltider, f.eks. under 1. verdenskrig, blevet anvendt som erstatning for spinat, hvilket dog har f{\o}rt til d{\o}dsfald hos mennesker. Det har dengang resulteret i advarsler mod at spise rabarberblade. Alligevel har en dansk kogebog for nylig genintroduceret en gammel opskrift p{\aa} stuvede rabarberblade, og en anden kogebog anbefaler rabarberblad i en salat. Forskere fra DTU F{\o}devareinstituttet har gennemg{\aa}et den tilg{\ae}ngelige litteratur for at se p{\aa} risikoen ved at spise rabarberblade. P{\aa} baggrund af litteraturgennemgangen gentager forskerne tidligere advarsler mod at anvende b{\aa}de r{\aa} og varmebehandlede rabarberblade i madlavningen.",
author = "Kirsten Pilegaard and Eriksen, {Folmer Damsted} and Gitte Ravn-Haren and Lea Bredsdorff and Egebjerg, {Mikael Mandrup} and Olesen, {Pelle Thonning}",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "2018",
journal = "E-artikel fra DTU F{\o}devareinstitutet",
issn = "1904-5581",
publisher = "DTU F{\o}devareinstitutet",
number = "1",

}

Risikovurdering af rabarberblade som fødevare. / Pilegaard, Kirsten; Eriksen, Folmer Damsted; Ravn-Haren, Gitte; Bredsdorff, Lea; Egebjerg, Mikael Mandrup; Olesen, Pelle Thonning.

In: E-artikel fra DTU Fødevareinstitutet, Vol. 2018, No. 1, 2018.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

TY - JOUR

T1 - Risikovurdering af rabarberblade som fødevare

AU - Pilegaard, Kirsten

AU - Eriksen, Folmer Damsted

AU - Ravn-Haren, Gitte

AU - Bredsdorff, Lea

AU - Egebjerg, Mikael Mandrup

AU - Olesen, Pelle Thonning

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Kun stilken fra haverabarber er en almindelig anvendt fødevare. Bladet er sporadisk i mangeltider, f.eks. under 1. verdenskrig, blevet anvendt som erstatning for spinat, hvilket dog har ført til dødsfald hos mennesker. Det har dengang resulteret i advarsler mod at spise rabarberblade. Alligevel har en dansk kogebog for nylig genintroduceret en gammel opskrift på stuvede rabarberblade, og en anden kogebog anbefaler rabarberblad i en salat. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemgået den tilgængelige litteratur for at se på risikoen ved at spise rabarberblade. På baggrund af litteraturgennemgangen gentager forskerne tidligere advarsler mod at anvende både rå og varmebehandlede rabarberblade i madlavningen.

AB - Kun stilken fra haverabarber er en almindelig anvendt fødevare. Bladet er sporadisk i mangeltider, f.eks. under 1. verdenskrig, blevet anvendt som erstatning for spinat, hvilket dog har ført til dødsfald hos mennesker. Det har dengang resulteret i advarsler mod at spise rabarberblade. Alligevel har en dansk kogebog for nylig genintroduceret en gammel opskrift på stuvede rabarberblade, og en anden kogebog anbefaler rabarberblad i en salat. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemgået den tilgængelige litteratur for at se på risikoen ved at spise rabarberblade. På baggrund af litteraturgennemgangen gentager forskerne tidligere advarsler mod at anvende både rå og varmebehandlede rabarberblade i madlavningen.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2018

JO - E-artikel fra DTU Fødevareinstitutet

JF - E-artikel fra DTU Fødevareinstitutet

SN - 1904-5581

IS - 1

ER -