Risikovurdering af koffeinposer (pouches): Opdateret d. 18. august 2023 på grund af yderligere oplysninger fra Virksomheden

DTU Fødevareinstituttet

Research output: Memorandum/expositionMemorandum

37 Downloads (Pure)

Abstract

DTU Fødevareinstituttet er af Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet, blevet bedt om at foretage en risikovurdering af tilsætningen af koffein samt magnesium (121,5 mg per 100 g), vitamin C (25,9 mg per 100 g), niacin i form af nikotinamid (5,4 mg per 100 g), jern (4,8 mg per 100 g), vitamin E (4,1 mg per 100 g), zink (3,4 mg per 100 g), vitamin B6 (0,5 mg per 100 g), vitamin A i form af beta-caroten (258,5 μg per 100 g), folsyre (64,6 μg per 100 g), jod (48,3 μg per 100 g), vitamin D (1,4 μg per 100 g) til koffeinposer med henholdsvis 6,8 g koffein per 100 g (produkt 1, svarende til 50 mg koffein per pose) og 13,6 g koffein per 100 g (produkt 2 svarende til 100 mg koffein per pose). Fødevarestyrelsen ønsker, at beregningerne skal foretages ud fra følgende forhold:

•DTU bedes undtage aldersgruppen 0-12 år i vurderingen.
•DTU bedes benytte 50. percentilen for dagligt indtag af næringsstofferne fra baggrundskosten.
            o DTU bedes oplyse indtagsmængderne af næringsstofferne fra baggrundskosten foralle aldersgrupper, som vurderingen medtager.
•DTU bedes for koffein vurdere sikkerheden af anvendelsen af poserne både pr. gang samtpr. dag
•Virksomheden oplyser, at den gennemsnitlige forbruger anvender en pose ad gangen ogtypisk 4-5 poser om dagen. En pose vejer 0,74 g og en pakke indeholder 20 poser/portioner(14,7 g i alt).
•Virksomheden har fået foretaget in vitro bestemmelse af frigivelse af koffein frakoffeinposerne i kunstigt spyt (Rapport fra Teknologisk Institut 2023). Hvis denne dokumentation vurderes at være relevant bedes dette inkluderes i risikovurderingen.
Original languageDanish
Publication date2023
Number of pages14
Project No.23/1008251
Finished18/08/2023
ApplicantDanish Veterinary and Food Administration
Publication statusPublished - 2023

Bibliographical note

Opdateret d. 18. august 2023 på grund af yderligere oplysninger fra Virksomheden.

Keywords

  • Risikovurdering
  • Toksikologi

Cite this