Risikovurdering af bog (frugten fra bøgetræet) som fødevare

Kirsten Pilegaard, Folmer Damsted Eriksen, Gitte Ravn-Haren, Mikael Mandrup Egebjerg, Pelle Thonning Olesen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

91 Downloads (Pure)

Abstract

Akutte forgiftningstilfælde hos mennesker, som har spist bog (frugten fra bøgetræet) både rå og varmebehandlede, er set allerede efter indtag af 10-20 stykker. I meget af litteraturen fremgår det ikke klart, om det man har spist er bog (dvs. kernen omgivet af frøskal), eller om det er kernen indeni. Symptomer som opkastning og diarré er optrådt indenfor to timer, og i værste fald er folk også besvimet eller blevet bevidstløse. Der er ikke publiceret nyere kemiske undersøgelser af de mulige giftstoffer i bog. En undersøgelse fra slutningen af 1950’erne fandt oxalsyre og oxalater (salte af oxalsyre) i bog. Imidlertid er mængderne af bog/kerne, der i nogle tilfælde har givet forgiftning, så lave, at det er usandsynligt at indholdet af oxalsyre er årsagen. Yderligere ligner symptomerne ikke helt dem, der ses med forgiftninger for andre oxalsyre/oxalatholdige planter. Det er derfor ikke afklaret hvilket giftstof eller hvilke giftstoffer, der er årsag til de beskrevne forgiftninger.
Original languageDanish
JournalE-artikel fra DTU Fødevareinstitutet
Volume2017
Issue number4
Pages (from-to)1-5
ISSN1904-5581
Publication statusPublished - 2017

Cite this

@article{8d584248db9b467daed29bb0c1dd2e14,
title = "Risikovurdering af bog (frugten fra b{\o}getr{\ae}et) som f{\o}devare",
abstract = "Akutte forgiftningstilf{\ae}lde hos mennesker, som har spist bog (frugten fra b{\o}getr{\ae}et) b{\aa}de r{\aa} og varmebehandlede, er set allerede efter indtag af 10-20 stykker. I meget af litteraturen fremg{\aa}r det ikke klart, om det man har spist er bog (dvs. kernen omgivet af fr{\o}skal), eller om det er kernen indeni. Symptomer som opkastning og diarr{\'e} er optr{\aa}dt indenfor to timer, og i v{\ae}rste fald er folk ogs{\aa} besvimet eller blevet bevidstl{\o}se. Der er ikke publiceret nyere kemiske unders{\o}gelser af de mulige giftstoffer i bog. En unders{\o}gelse fra slutningen af 1950’erne fandt oxalsyre og oxalater (salte af oxalsyre) i bog. Imidlertid er m{\ae}ngderne af bog/kerne, der i nogle tilf{\ae}lde har givet forgiftning, s{\aa} lave, at det er usandsynligt at indholdet af oxalsyre er {\aa}rsagen. Yderligere ligner symptomerne ikke helt dem, der ses med forgiftninger for andre oxalsyre/oxalatholdige planter. Det er derfor ikke afklaret hvilket giftstof eller hvilke giftstoffer, der er {\aa}rsag til de beskrevne forgiftninger.",
author = "Kirsten Pilegaard and Eriksen, {Folmer Damsted} and Gitte Ravn-Haren and Egebjerg, {Mikael Mandrup} and Olesen, {Pelle Thonning}",
year = "2017",
language = "Dansk",
volume = "2017",
pages = "1--5",
journal = "E-artikel fra DTU F{\o}devareinstitutet",
issn = "1904-5581",
publisher = "DTU F{\o}devareinstitutet",
number = "4",

}

Risikovurdering af bog (frugten fra bøgetræet) som fødevare. / Pilegaard, Kirsten; Eriksen, Folmer Damsted; Ravn-Haren, Gitte; Egebjerg, Mikael Mandrup; Olesen, Pelle Thonning.

In: E-artikel fra DTU Fødevareinstitutet, Vol. 2017, No. 4, 2017, p. 1-5.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Risikovurdering af bog (frugten fra bøgetræet) som fødevare

AU - Pilegaard, Kirsten

AU - Eriksen, Folmer Damsted

AU - Ravn-Haren, Gitte

AU - Egebjerg, Mikael Mandrup

AU - Olesen, Pelle Thonning

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Akutte forgiftningstilfælde hos mennesker, som har spist bog (frugten fra bøgetræet) både rå og varmebehandlede, er set allerede efter indtag af 10-20 stykker. I meget af litteraturen fremgår det ikke klart, om det man har spist er bog (dvs. kernen omgivet af frøskal), eller om det er kernen indeni. Symptomer som opkastning og diarré er optrådt indenfor to timer, og i værste fald er folk også besvimet eller blevet bevidstløse. Der er ikke publiceret nyere kemiske undersøgelser af de mulige giftstoffer i bog. En undersøgelse fra slutningen af 1950’erne fandt oxalsyre og oxalater (salte af oxalsyre) i bog. Imidlertid er mængderne af bog/kerne, der i nogle tilfælde har givet forgiftning, så lave, at det er usandsynligt at indholdet af oxalsyre er årsagen. Yderligere ligner symptomerne ikke helt dem, der ses med forgiftninger for andre oxalsyre/oxalatholdige planter. Det er derfor ikke afklaret hvilket giftstof eller hvilke giftstoffer, der er årsag til de beskrevne forgiftninger.

AB - Akutte forgiftningstilfælde hos mennesker, som har spist bog (frugten fra bøgetræet) både rå og varmebehandlede, er set allerede efter indtag af 10-20 stykker. I meget af litteraturen fremgår det ikke klart, om det man har spist er bog (dvs. kernen omgivet af frøskal), eller om det er kernen indeni. Symptomer som opkastning og diarré er optrådt indenfor to timer, og i værste fald er folk også besvimet eller blevet bevidstløse. Der er ikke publiceret nyere kemiske undersøgelser af de mulige giftstoffer i bog. En undersøgelse fra slutningen af 1950’erne fandt oxalsyre og oxalater (salte af oxalsyre) i bog. Imidlertid er mængderne af bog/kerne, der i nogle tilfælde har givet forgiftning, så lave, at det er usandsynligt at indholdet af oxalsyre er årsagen. Yderligere ligner symptomerne ikke helt dem, der ses med forgiftninger for andre oxalsyre/oxalatholdige planter. Det er derfor ikke afklaret hvilket giftstof eller hvilke giftstoffer, der er årsag til de beskrevne forgiftninger.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2017

SP - 1

EP - 5

JO - E-artikel fra DTU Fødevareinstitutet

JF - E-artikel fra DTU Fødevareinstitutet

SN - 1904-5581

IS - 4

ER -