TY - ABST
T1 - RevFisk – et projekt som kvantificerer stenrevs (et lavtliggende stenrev i den fotiske zone og et dybere liggende stenrev i den afotiske zone) betydning for fisk
AU - Stenberg, Claus
AU - Christoffersen, Mads
AU - Aarestrup, Kim
AU - Deurs, Mikael van
AU - Støttrup, Josianne
AU - Nielsen, Anders
AU - Andersen, Niels Gerner
AU - Mariani, Patrizio
AU - Baktoft, Henrik
AU - Pedersen, Martin Wæver
AU - Dahl, Karsten
AU - Lundsteen, Steffen
AU - Stæhr, Peter
AU - Rasmussen, Michael Bo
AU - Mohn, Christian
AU - Møhlenberg, Flemming
AU - Hansen, Flemming Thorbjørn
AU - Uhrenholt, Thomas
AU - Middelboe, Anne Lise
AU - Mandviwalla, Xerxes Rohinton
PY - 2015
Y1 - 2015
N2 - Viden om stenrev (Naturtypen 1170) og deres betydning for gyde- og opvækstområder for fisk er i dag sparsom. Der er ikke tidligere gennemført undersøgelser, der har dokumenteret, hvordan et stenrevs størrelse, struktur og placering spiller ind på dets betydning som gyde- og opvækstområde for fisk. Det er derfor i dag ikke muligt kvantitativt at redegøre for stenrevs betydning for fiskeressourcerne eller udarbejde målrettede natur-genopretningsplaner for stenrev med det formål at genskabe gyde- og opvækstområder for fisk. Det vil Projektet RevFisk forsøge at råde bod på. Centrale spørgsmål i projektet er: Hvilke fiskearter findes på revet? Hvornår er fiskene der? Hvilke fisk er nøglearter på revet? Hvad er faunaudbuddet? Hvad spiser nøglefiskearterne? Hvor stor del af fiskenes føde stammer fra stenrevet? Hvad er rovfiskenes adfærd og opholdstider på stenrev? Er der inter- og intraspecifik konkurrence mellem nøglefiskearterne? Hvor hurtigt vokser fiskene? Hvad er spredningsvejene for fisk til og fra et givent stenrev? Hvordan forvaltes stenrev nationalt og internationalt? Målet med projektet er at opbygge viden om marine stenrevs biologiske funktion for fisk og deres betydning som gyde og opvækstområde. Viden indsamlet i løbet af projektet vil implementeres til at udvikle forvaltningsværktøjer, der dels kan anvendes ved etablering af nye samt reetablerede stenrev og dels til at forvalte eksisterende stenrev. Der vil udvikles modelværktøjer, der kvantificerer stenrevs betydning for fisk som funktion af stenrevets tilstand, størrelse og dybdeplacering. Stenrevs betydning som donor til det omkringliggende område belyses igennem driftsanalyser af spredningsveje. Denne vidensopbygning vil blive brugt til at udvikle guidelines i forhold til design, form og placering ved naturgenopretning af stenrev.
AB - Viden om stenrev (Naturtypen 1170) og deres betydning for gyde- og opvækstområder for fisk er i dag sparsom. Der er ikke tidligere gennemført undersøgelser, der har dokumenteret, hvordan et stenrevs størrelse, struktur og placering spiller ind på dets betydning som gyde- og opvækstområde for fisk. Det er derfor i dag ikke muligt kvantitativt at redegøre for stenrevs betydning for fiskeressourcerne eller udarbejde målrettede natur-genopretningsplaner for stenrev med det formål at genskabe gyde- og opvækstområder for fisk. Det vil Projektet RevFisk forsøge at råde bod på. Centrale spørgsmål i projektet er: Hvilke fiskearter findes på revet? Hvornår er fiskene der? Hvilke fisk er nøglearter på revet? Hvad er faunaudbuddet? Hvad spiser nøglefiskearterne? Hvor stor del af fiskenes føde stammer fra stenrevet? Hvad er rovfiskenes adfærd og opholdstider på stenrev? Er der inter- og intraspecifik konkurrence mellem nøglefiskearterne? Hvor hurtigt vokser fiskene? Hvad er spredningsvejene for fisk til og fra et givent stenrev? Hvordan forvaltes stenrev nationalt og internationalt? Målet med projektet er at opbygge viden om marine stenrevs biologiske funktion for fisk og deres betydning som gyde og opvækstområde. Viden indsamlet i løbet af projektet vil implementeres til at udvikle forvaltningsværktøjer, der dels kan anvendes ved etablering af nye samt reetablerede stenrev og dels til at forvalte eksisterende stenrev. Der vil udvikles modelværktøjer, der kvantificerer stenrevs betydning for fisk som funktion af stenrevets tilstand, størrelse og dybdeplacering. Stenrevs betydning som donor til det omkringliggende område belyses igennem driftsanalyser af spredningsveje. Denne vidensopbygning vil blive brugt til at udvikle guidelines i forhold til design, form og placering ved naturgenopretning af stenrev.
M3 - Konferenceabstrakt til konference
T2 - 18. Danske Havforskermøde
Y2 - 28 January 2015 through 30 January 2015
ER -