Rensningsmuligheder for pesticider med fokus på aktivt kul og membraner: Del 3. Nedbrydningsprodukterne LM3 og DMSA Revideret udgave

Research output: Book/ReportReportCommunication

3 Downloads (Pure)

Abstract

I januar 2023 blev der rapporteret om fund af N,N-dimethylsulfaminsyre (DMSA, CAS nr. 6623-40-1) fra VAP-marken i Jyndevad af forskere fra GEUS og Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet (Badawi et al., 2023). Fundene skyldes udvaskning og nedbrydning af aktivstoffet cyazofamid, og da koncentrationen af DMSA i flere tilfælde oversteg kravværdien på 0,10 μg/L, blev det vurderet, at der var risiko for grundvandsforurening. Miljøstyrelsen tilbagetrak godkendelsen af produkter indeholdende cyazofamid og igangsatte en screening for DMSA i overvågningen af grundvand (prøver fra 250 GRUMO-indtag) for at afklare, om stoffet på sigt skulle inkluderes i vandforsyningernes boringskontrol. Samtidig gjorde den seneste massescreening fra 2022 fund af ét nyt stof betegnet LM3 (6-Hydroxy-7,7-dimethyl-6,8-dihydroimidazo[1,2-a][1,3,5]triazine-2,4-dione, ikke tildelt CAS nr., ScKode 2568). LM3 er et nedbrydningsprodukt til aktivstoffet terbuthylazin, et ukrudtsmiddel der tidligere var godkendt til brug i perioden 1990-2008. I massescreeningen blev stoffet fundet i 22 % af de undersøgte indtag, og i 2 % af indtagene var kravværdien overskredet (Miljøstyrelsen, 2023). LM3 blev umiddelbart herefter tilføjet pesticidlisten i Drikkevandsbekendtgørelsens bilag 2, og stoffet indgår således allerede i den nationale drikkevandskontrol (BEK nr. 1023 af 29/06/2023) (Mil-jøministeriet 2023).

DMSA og LM3 er således to nye stoffer i rækken af mange nedbrydningsprodukter fra pesticider, som udfordrer den danske drikkevandsforsyning. Den traditionelle vandbehandling med iltning og sandfiltrering er nemlig ikke designet til at fjerne pesticidnedbrydningsprodukter. Hyppige fund og koncentrationer over kravværdien betyder derfor, at stadigt flere vandforsyninger må afsøge mulighederne for videregående vandbehandling for at opretholde forsyningssikkerheden. Dertil kommer at mange af de nye pesticidnedbrydningsprodukter er ukendte og ofte slet ikke beskrevet i litteraturen, hvorfor der ikke foreligger viden om deres rensningsmuligheder.

Formålet med denne rapport er at vurdere mulighederne for at fjerne to nye pesticidnedbrydningsprodukter (DMSA og LM3) med aktivt kul og membranfiltrering i drikkevandsbehandling. Dette skal ses som en udvidelse af de tidligere vurderinger (Thomsen et al., 2021, 2023), der omhandlede de øvrige stoffer i Drikkevandsbekendtgørelsens daværende liste i Bilag 2 (BEK nr. 1383 af 03/10/2022).

Vurderingen af rensningsmulighederne for de to nye pesticidnedbrydningsprodukter (DMSA og LM3) tager afsæt i fysisk-kemiske stofegenskaber herunder bl.a. opløselighed, adsorptionskoefficienter, polaritet og molekylestørrelser. Der er gjort en række antagelser fx om aktiv kulfilter og membrananlæg, som er relevant i dansk drikkevandsbehandling. Vurderingen beror ligeledes på en litteratursøgning, der har indsamlet alle tilgængelige erfaringer fra danske og internationale undersøgelser af fjernelse af pesticidnedbrydningsprodukterne. For en mere detaljeret beskrivelse af metoden henvises til rapporten Rensningsmuligheder for pesticider – med fokus på aktivt kul og membraner (Thomsen et al., 2021).

Det skal bemærkes, at forkortelsen DMSA også anvendes om et andet pesticidnedbrydningsprodukt N,N-Dimethyl-N'-phenylsulfamide (CAS nr. 4710-17-2), som stammer fra aktivstoffet dichlofluanid (ECHA, 2016). Der henvises til Tabel 6 i Bilag 1 for korrekt stofidentifikation samt fysiske-kemiske egenskaber, for stofferne der er vurderet i indeværende rapport.
Original languageDanish
PublisherMiljøministeriet
Number of pages18
Publication statusPublished - 2024
SeriesOrientering fra Miljøstyrelsen
Number72
ISSN0107-2722

Cite this