Reduktion af dosis ved nedpløjning af gamma-aktive isotoper

Jørn Roed

  Research output: Book/ReportReportResearch

  85 Downloads (Pure)

  Abstract

  I rapporten diskuteres de metoder, der kan tænkes anvendt for at reducere den dosis, der stammer fra radioaktive isotoper deponeret på et agerbrugsområde.

  For at klarlægge den dosisreduktion en pløjning giver, er der foretaget forsøg, hvor en radioaktiv isotop er spredt ud på tre 100 m2 store landområder og derefter nedpløjet.

  Dosishastigheden 1 m over jordoverfladen blev målt før og efter pløjningen, og der blev konstateret en reduktion af dosishastigheden efter pløjning på ca. en faktor 5.

  Den tilsvarende reduktionsfaktor for et stort landområde beregnes til at være ca. 3 gange større end for de små områder, der blev anvendt til forsøgene. Dette betyder at dosisreduktionen for et stort landområde kan antages at være faktor 15. 
  Den ideelle fordeling af kontaminationen i jordlagene efter pløjningen ville være, at den kontaminerede overfladejord var blevet anbragt i bunden af plovfuren.

  Fordelingen i forsøgsområderne viser sig at være meget forskellig fra den ideelle fordeling.

  Til dosisreducerende jordbehandling anbefales det derfor istedet for en sædvanlig plov, at anvende enten en reolplov eller en plov, der er i stand til at lægge det øverste jordlag dybest i plovfuren, uden at ændre de mellemliggende lags indbyrdes placering.

  En sådan plov foreslås udviklet.
  Original languageDanish
  Place of PublicationRoskilde
  PublisherRisø National Laboratory
  Number of pages27
  ISBN (Print)87-550-0916-6
  Publication statusPublished - 1982
  SeriesRisø-M
  Number2275
  ISSN0418-6435

  Keywords

  • Risø-M-2275

  Cite this