Abstract
Miljøstyrelsen (MST) arbejder på en fastsættelse af grænseværdier for proteinstøv i luft. I den forbindelse beder MST DTU Fødevareinstituttet, at besvare følgende spørgsmål:
1) Er der en sammenhæng mellem allergi ved indtagelse af proteiner fra en kendt fødevareallergen (fiskemel, mel, sojaprotein mv. dvs. stoffer på EU listen over stoffer eller produkter, der forårsager allergier eller intolerans (REGULATION (EU) No 1169/2011) og allergi ved indånding af proteinstøv fra de samme kilder? (Med andre ord: Er det i orden, at konkludere, at der er en risiko for allergi ved indånding af f.eks. fiskemel, nu da det er på listen over fødevareallergener?)
2) Hvad med det omvendte? Selvom der ikke er konstateret allergi ved indtagelse af et protein, f.eks. græsproteiner, kan man så slutte, at disse proteiner på støvform ikke er allergifremkaldende ved indånding? (og dermed en lempeligere grænseværdi i luft)
1) Er der en sammenhæng mellem allergi ved indtagelse af proteiner fra en kendt fødevareallergen (fiskemel, mel, sojaprotein mv. dvs. stoffer på EU listen over stoffer eller produkter, der forårsager allergier eller intolerans (REGULATION (EU) No 1169/2011) og allergi ved indånding af proteinstøv fra de samme kilder? (Med andre ord: Er det i orden, at konkludere, at der er en risiko for allergi ved indånding af f.eks. fiskemel, nu da det er på listen over fødevareallergener?)
2) Hvad med det omvendte? Selvom der ikke er konstateret allergi ved indtagelse af et protein, f.eks. græsproteiner, kan man så slutte, at disse proteiner på støvform ikke er allergifremkaldende ved indånding? (og dermed en lempeligere grænseværdi i luft)
Original language | Danish |
---|---|
Publication date | 2022 |
Number of pages | 3 |
Project No. | 22/1000714 |
Finished | 21/01/2022 |
Applicant | The Danish Environmental Protection Agency |
Publication status | Published - 2022 |
Keywords
- Risikovurdering
- Fødevareallergi