Abstract
På baggrund af resultaterne fra den danske pesticidkontrol 2021 konkluderer Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, at restindholdene af pesticider i fødevarer på det danske marked generelt overholder gældende regler.
Kontrollen omfattede i 2021 i alt 1699 prøver analyseret for indhold af pesticidrester. Kontrolprogrammet omfatter både stikprøver og mistankeprøver. Prøverne var fordelt på 225 forskellige typer fødevarer. Stikprøverne tilstræbes udtaget repræsentativt for det danske marked, mens mistankeprøverne udtages, hvor der er mistanke om større hyppighed af overskridelser. I stikprøvekontrollen blev der udtaget 399 prøver af konventionel frugt, 487 prøver af konventionelle grøntsager, 103 prøver af konventionelle cerealier, 112 prøver af økologisk frugt og grøntsager, 39 prøver af økologiske cerealier, 4 prøver af babymad inkl. økologisk, 113 prøver af forarbejdede vegetabilske fødevarer inkl. økologiske og 270 prøver af animalske fødevarer inkl. økologiske. I den nationale mistankekontrol blev der udtaget 172 prøver, hvor 99 prøver blev udtaget i projekt for målrettede prøver, 62 prøver blev udtaget som specifik EU-mistankekontrol af økologiske fødevarer, og 11 prøver blev udtaget som skærpet importkontrol (EU-koordineret mistankekontrol, forordning 2019/1793).
I stikprøvekontrollen blev der fundet 20 prøver af frugt, 15 prøver af grøntsager og 4 prøver af cerealier med pesticidrester over maksimalgrænseværdien svarende til henholdsvis 5%, 3,1% og 3,9% af alle prøver af konventionelt dyrket frugt, grøntsager og cerealier. For 20 af de 39 prøver med indhold over maksimalgrænseværdien var overskridelserne signifikante (12 prøver af frugt, 7 prøver af grøntsager og 1 prøve af cerealier).
Der blev fundet pesticidrester i 84% af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og i 42% af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager samt i 32% af konventionelt dyrkede cerealier. Pesticidindholdene var under maksimalgrænseværdien i 96% af samtlige undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket frugt og grøntsager, forarbejdede produkter, og cerealier. Der blev, som i de foregående år, oftere fundet pesticidrester i frugt end i grøntsager. Ligeledes er der oftere fundet pesticidrester i udenlandsk produceret frugt og grøntsager end i dansk produceret frugt og grøntsager, hvilket også er sammenligneligt med de foregående år bortset fra 2020, hvor andelen af dansk produceret frugt med pesticidrester var på niveau med frugt fra udlandet.
I forarbejdede konventionelle prøver blev der ikke fundet overskridelser af maksimal-grænseværdien. Der blev ikke fundet pesticidrester i babymad. I animalske prøver blev der fundet indhold i to prøver af honning. Indholdene var under maksimalgrænseværdien.
I de danske og udenlandske fokusafgrøder (gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede) har andelen af prøver med pesticidrester ligget på et nogenlunde stabilt niveau de seneste fem år. Der ses udsving mellem de enkelte år, men der er ikke grundlag for at konkludere markante tendenser i udviklingen.
Der er en større andel af prøver med multiple fund (mere end et pesticid i samme prøve) i prøver fra 3. lande og i prøver fra andre EU-lande sammenlignet med prøver fra Danmark.
Alle overskridelser af maksimalgrænseværdien er blevet vurderet i forhold til den akutte referencedosis (ARfD) og det accceptable daglige indtag (ADI). På den baggrund blev 34 prøver vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes. Af disse 34 prøver var 18 prøver udtaget som stikprøver og 16 prøver var udtaget som mistankeprøver, se tabel 2.
Partier med en sundhedsmæssig risiko bliver trukket tilbage fra markedet, og der bliver udsendt Rapid Alert (RASFF). RASFF er et varslingssystem i EU, der sikrer hurtig information om fødevarerisici mellem medlemsstaterne således, at der kan ske hurtig tilbagekaldelse af farlige produkter fra markedet.
Der blev udtaget 176 stikprøver af økologiske vegetabilske fødevarer (inkl. forarbejdede). Der var påvisninger af ikke tilladte pesticider i seks af disse prøver: Broccoli fra Spanien (azoxystrobin og difenoconazol), mung bønne fra Indien (chlorpyrifos), havregryn fra Sverige (chlormequat-chlorid), havrekerner fra Sverige (chlormequat-chlorid), olivenolie fra Spanien (phosmet) og rosiner fra Grækenland (myclobutanil). Derudover indeholdt fire prøver spinosad, som er godkendt til anvendelse i økologisk produktion. Det drejede sig om bredbladet persille og nektarin fra Italien, banan fra Ecuador og blåbær fra Argentina. Havrekerner fra Sverige og olivenolie fra Spanien blev vurderet til ikke at være i overenstemmelse med varestandarden [1]. Havregryn fra Sverige bibeholdt deres økologiske status. Mung-bønner blev trukket tilbage fra markedet. Broccoli fra Spanien og rosiner fra Grækenland er stadigvæk under vurdering i forhold til økologisk status.
Fødevarestyrelsen har fortsat fokus på en risikobaseret kontrol på baggrund af nærværende resultater. Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer ud fra den nuværende viden, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, generelt set vurderes at udgøre en ubetydelig sundhedsmæssig risiko. Indholdene af pesticidrester påvirker derfor ikke kostrådet om at indtage frugt og grønt.
Kontrollen omfattede i 2021 i alt 1699 prøver analyseret for indhold af pesticidrester. Kontrolprogrammet omfatter både stikprøver og mistankeprøver. Prøverne var fordelt på 225 forskellige typer fødevarer. Stikprøverne tilstræbes udtaget repræsentativt for det danske marked, mens mistankeprøverne udtages, hvor der er mistanke om større hyppighed af overskridelser. I stikprøvekontrollen blev der udtaget 399 prøver af konventionel frugt, 487 prøver af konventionelle grøntsager, 103 prøver af konventionelle cerealier, 112 prøver af økologisk frugt og grøntsager, 39 prøver af økologiske cerealier, 4 prøver af babymad inkl. økologisk, 113 prøver af forarbejdede vegetabilske fødevarer inkl. økologiske og 270 prøver af animalske fødevarer inkl. økologiske. I den nationale mistankekontrol blev der udtaget 172 prøver, hvor 99 prøver blev udtaget i projekt for målrettede prøver, 62 prøver blev udtaget som specifik EU-mistankekontrol af økologiske fødevarer, og 11 prøver blev udtaget som skærpet importkontrol (EU-koordineret mistankekontrol, forordning 2019/1793).
I stikprøvekontrollen blev der fundet 20 prøver af frugt, 15 prøver af grøntsager og 4 prøver af cerealier med pesticidrester over maksimalgrænseværdien svarende til henholdsvis 5%, 3,1% og 3,9% af alle prøver af konventionelt dyrket frugt, grøntsager og cerealier. For 20 af de 39 prøver med indhold over maksimalgrænseværdien var overskridelserne signifikante (12 prøver af frugt, 7 prøver af grøntsager og 1 prøve af cerealier).
Der blev fundet pesticidrester i 84% af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og i 42% af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager samt i 32% af konventionelt dyrkede cerealier. Pesticidindholdene var under maksimalgrænseværdien i 96% af samtlige undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket frugt og grøntsager, forarbejdede produkter, og cerealier. Der blev, som i de foregående år, oftere fundet pesticidrester i frugt end i grøntsager. Ligeledes er der oftere fundet pesticidrester i udenlandsk produceret frugt og grøntsager end i dansk produceret frugt og grøntsager, hvilket også er sammenligneligt med de foregående år bortset fra 2020, hvor andelen af dansk produceret frugt med pesticidrester var på niveau med frugt fra udlandet.
I forarbejdede konventionelle prøver blev der ikke fundet overskridelser af maksimal-grænseværdien. Der blev ikke fundet pesticidrester i babymad. I animalske prøver blev der fundet indhold i to prøver af honning. Indholdene var under maksimalgrænseværdien.
I de danske og udenlandske fokusafgrøder (gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede) har andelen af prøver med pesticidrester ligget på et nogenlunde stabilt niveau de seneste fem år. Der ses udsving mellem de enkelte år, men der er ikke grundlag for at konkludere markante tendenser i udviklingen.
Der er en større andel af prøver med multiple fund (mere end et pesticid i samme prøve) i prøver fra 3. lande og i prøver fra andre EU-lande sammenlignet med prøver fra Danmark.
Alle overskridelser af maksimalgrænseværdien er blevet vurderet i forhold til den akutte referencedosis (ARfD) og det accceptable daglige indtag (ADI). På den baggrund blev 34 prøver vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes. Af disse 34 prøver var 18 prøver udtaget som stikprøver og 16 prøver var udtaget som mistankeprøver, se tabel 2.
Partier med en sundhedsmæssig risiko bliver trukket tilbage fra markedet, og der bliver udsendt Rapid Alert (RASFF). RASFF er et varslingssystem i EU, der sikrer hurtig information om fødevarerisici mellem medlemsstaterne således, at der kan ske hurtig tilbagekaldelse af farlige produkter fra markedet.
Der blev udtaget 176 stikprøver af økologiske vegetabilske fødevarer (inkl. forarbejdede). Der var påvisninger af ikke tilladte pesticider i seks af disse prøver: Broccoli fra Spanien (azoxystrobin og difenoconazol), mung bønne fra Indien (chlorpyrifos), havregryn fra Sverige (chlormequat-chlorid), havrekerner fra Sverige (chlormequat-chlorid), olivenolie fra Spanien (phosmet) og rosiner fra Grækenland (myclobutanil). Derudover indeholdt fire prøver spinosad, som er godkendt til anvendelse i økologisk produktion. Det drejede sig om bredbladet persille og nektarin fra Italien, banan fra Ecuador og blåbær fra Argentina. Havrekerner fra Sverige og olivenolie fra Spanien blev vurderet til ikke at være i overenstemmelse med varestandarden [1]. Havregryn fra Sverige bibeholdt deres økologiske status. Mung-bønner blev trukket tilbage fra markedet. Broccoli fra Spanien og rosiner fra Grækenland er stadigvæk under vurdering i forhold til økologisk status.
Fødevarestyrelsen har fortsat fokus på en risikobaseret kontrol på baggrund af nærværende resultater. Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer ud fra den nuværende viden, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, generelt set vurderes at udgøre en ubetydelig sundhedsmæssig risiko. Indholdene af pesticidrester påvirker derfor ikke kostrådet om at indtage frugt og grønt.
Original language | Danish |
---|
Publisher | Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri |
---|---|
Number of pages | 110 |
ISBN (Electronic) | 978-87-93147-50-8 |
Publication status | Published - 2022 |