PCV2 er påvist i lymfeknuder fra børe indsendt til USK

Flemming Thorup, Svend Haugegaard, Charlotte Sonne Kristensen, Charlotte Kristiane Hjulsager, Lars Erik Larsen, Tim Kåre Jensen

  Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

  31 Downloads (Pure)

  Abstract

  Der blev påvist en lavgradig PCV2-infektion i 17 ud af 38 pools af lymfeknuder, som blev undersøgt ved PCR. Lymfeknuderne stammede fra 153 børe indsendt til USK-repro. Fra de 17 pools, som blev fundet lavgradigt inficeret med PCV2 ved PCR, blev diagnosen bekræftet ved immunohistokemisk undersøgelse i lymfeknuder fra fire af børene. Søerne indgik i en undersøgelse af børe fra i alt 12 besætninger med enten høj (> 90 %) eller lav (< 85 %) faringsprocent.Infektion med PCV2 er en mulig årsag til omløbning, selvom det i praksis er svært at afklare, om PCV2 er årsagen til, at en specifik so er løbet om. Det er muligt at vaccinere soholdet mod PCV2, men da omfanget og betydningen af PCV2 hos søer i Danmark ikke er afklaret, er det usikkert, om vaccination kan betale sig. For at opnå mere viden om diagnostik og betydning af PCV2 hos søer blev lymfeknuder fra en afprøvning af USK undersøgt for forekomst af PCV2.2Der blev udtaget én lymfeknude fra hver bør fra 153 børe. Hver lymfeknude blev udtaget sterilt og delt i to dele. Halvdelen af hver lymfeknude blev poolet sammen med cirka fire andre halve lymfeknuder fra søer fra samme besætning. Den anden halvdel af hver lymfeknude blev fikseret individuelt i formalin. Hver pool blev undersøgt for PCV2 ved PCR. Der findes ingen referenceværdier for påvisning af PCV2 i lymfeknuder ved PCR. Ved undersøgelse af serum angives fund af mindre end 103 kopier som negativt, fund af 103 til 105 er lavt, 105-107 er moderat, hvor massiv (over 107 kopier) forventes ved klinisk sygdom. Sytten af de 38 undersøgte pools var lavgradigt smittede, mens resten var negative. Der blev påvist PCV2 ved PCR i pools af lymfeknuder fra både besætninger med høj og lav faringsprocent (henholdsvis fem af 18 pools og 12 af 20 pools). Fra de 17 pools, som var lavgradigt smittede med PCV2, blev de tilhørende 92 halve formalinfikserede lymfeknuder efterfølgende undersøgt ved immunohistokemisk undersøgelse. Her blev diagnosen bekræftet i fire lymfeknuder.Påvisningen af PCV2 i lymfeknuder fra børen af slagtesøer var uventet og er en potentiel risiko for infektion af fostrene. Det bør derfor undersøges, om smitte med PCV2 kan forklare omløberproblemer, og om diagnosen kan stilles ved enten PCR eller immunohistokemisk undersøgelse for PCV2 på lymfeknuder fra børen.
  Original languageDanish
  Article numberERFARING NR. 1716
  JournalDansk Svineproduktion
  Volume2017
  Issue numberdecember
  Number of pages8
  Publication statusPublished - 2017

  Cite this

  Thorup, F., Haugegaard, S., Kristensen, C. S., Hjulsager, C. K., Larsen, L. E., & Jensen, T. K. (2017). PCV2 er påvist i lymfeknuder fra børe indsendt til USK. Dansk Svineproduktion, 2017(december), [ERFARING NR. 1716].
  Thorup, Flemming ; Haugegaard, Svend ; Kristensen, Charlotte Sonne ; Hjulsager, Charlotte Kristiane ; Larsen, Lars Erik ; Jensen, Tim Kåre. / PCV2 er påvist i lymfeknuder fra børe indsendt til USK. In: Dansk Svineproduktion. 2017 ; Vol. 2017, No. december.
  @article{72e6371cc4e7457b91c35e15ef9f777f,
  title = "PCV2 er p{\aa}vist i lymfeknuder fra b{\o}re indsendt til USK",
  abstract = "Der blev p{\aa}vist en lavgradig PCV2-infektion i 17 ud af 38 pools af lymfeknuder, som blev unders{\o}gt ved PCR. Lymfeknuderne stammede fra 153 b{\o}re indsendt til USK-repro. Fra de 17 pools, som blev fundet lavgradigt inficeret med PCV2 ved PCR, blev diagnosen bekr{\ae}ftet ved immunohistokemisk unders{\o}gelse i lymfeknuder fra fire af b{\o}rene. S{\o}erne indgik i en unders{\o}gelse af b{\o}re fra i alt 12 bes{\ae}tninger med enten h{\o}j (> 90 {\%}) eller lav (< 85 {\%}) faringsprocent.Infektion med PCV2 er en mulig {\aa}rsag til oml{\o}bning, selvom det i praksis er sv{\ae}rt at afklare, om PCV2 er {\aa}rsagen til, at en specifik so er l{\o}bet om. Det er muligt at vaccinere soholdet mod PCV2, men da omfanget og betydningen af PCV2 hos s{\o}er i Danmark ikke er afklaret, er det usikkert, om vaccination kan betale sig. For at opn{\aa} mere viden om diagnostik og betydning af PCV2 hos s{\o}er blev lymfeknuder fra en afpr{\o}vning af USK unders{\o}gt for forekomst af PCV2.2Der blev udtaget {\'e}n lymfeknude fra hver b{\o}r fra 153 b{\o}re. Hver lymfeknude blev udtaget sterilt og delt i to dele. Halvdelen af hver lymfeknude blev poolet sammen med cirka fire andre halve lymfeknuder fra s{\o}er fra samme bes{\ae}tning. Den anden halvdel af hver lymfeknude blev fikseret individuelt i formalin. Hver pool blev unders{\o}gt for PCV2 ved PCR. Der findes ingen referencev{\ae}rdier for p{\aa}visning af PCV2 i lymfeknuder ved PCR. Ved unders{\o}gelse af serum angives fund af mindre end 103 kopier som negativt, fund af 103 til 105 er lavt, 105-107 er moderat, hvor massiv (over 107 kopier) forventes ved klinisk sygdom. Sytten af de 38 unders{\o}gte pools var lavgradigt smittede, mens resten var negative. Der blev p{\aa}vist PCV2 ved PCR i pools af lymfeknuder fra b{\aa}de bes{\ae}tninger med h{\o}j og lav faringsprocent (henholdsvis fem af 18 pools og 12 af 20 pools). Fra de 17 pools, som var lavgradigt smittede med PCV2, blev de tilh{\o}rende 92 halve formalinfikserede lymfeknuder efterf{\o}lgende unders{\o}gt ved immunohistokemisk unders{\o}gelse. Her blev diagnosen bekr{\ae}ftet i fire lymfeknuder.P{\aa}visningen af PCV2 i lymfeknuder fra b{\o}ren af slagtes{\o}er var uventet og er en potentiel risiko for infektion af fostrene. Det b{\o}r derfor unders{\o}ges, om smitte med PCV2 kan forklare oml{\o}berproblemer, og om diagnosen kan stilles ved enten PCR eller immunohistokemisk unders{\o}gelse for PCV2 p{\aa} lymfeknuder fra b{\o}ren.",
  author = "Flemming Thorup and Svend Haugegaard and Kristensen, {Charlotte Sonne} and Hjulsager, {Charlotte Kristiane} and Larsen, {Lars Erik} and Jensen, {Tim K{\aa}re}",
  year = "2017",
  language = "Dansk",
  volume = "2017",
  journal = "Dansk Svineproduktion",
  publisher = "Dansk Svineproduktion",
  number = "december",

  }

  Thorup, F, Haugegaard, S, Kristensen, CS, Hjulsager, CK, Larsen, LE & Jensen, TK 2017, 'PCV2 er påvist i lymfeknuder fra børe indsendt til USK', Dansk Svineproduktion, vol. 2017, no. december, ERFARING NR. 1716.

  PCV2 er påvist i lymfeknuder fra børe indsendt til USK. / Thorup, Flemming; Haugegaard, Svend; Kristensen, Charlotte Sonne; Hjulsager, Charlotte Kristiane; Larsen, Lars Erik; Jensen, Tim Kåre.

  In: Dansk Svineproduktion, Vol. 2017, No. december, ERFARING NR. 1716, 2017.

  Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

  TY - JOUR

  T1 - PCV2 er påvist i lymfeknuder fra børe indsendt til USK

  AU - Thorup, Flemming

  AU - Haugegaard, Svend

  AU - Kristensen, Charlotte Sonne

  AU - Hjulsager, Charlotte Kristiane

  AU - Larsen, Lars Erik

  AU - Jensen, Tim Kåre

  PY - 2017

  Y1 - 2017

  N2 - Der blev påvist en lavgradig PCV2-infektion i 17 ud af 38 pools af lymfeknuder, som blev undersøgt ved PCR. Lymfeknuderne stammede fra 153 børe indsendt til USK-repro. Fra de 17 pools, som blev fundet lavgradigt inficeret med PCV2 ved PCR, blev diagnosen bekræftet ved immunohistokemisk undersøgelse i lymfeknuder fra fire af børene. Søerne indgik i en undersøgelse af børe fra i alt 12 besætninger med enten høj (> 90 %) eller lav (< 85 %) faringsprocent.Infektion med PCV2 er en mulig årsag til omløbning, selvom det i praksis er svært at afklare, om PCV2 er årsagen til, at en specifik so er løbet om. Det er muligt at vaccinere soholdet mod PCV2, men da omfanget og betydningen af PCV2 hos søer i Danmark ikke er afklaret, er det usikkert, om vaccination kan betale sig. For at opnå mere viden om diagnostik og betydning af PCV2 hos søer blev lymfeknuder fra en afprøvning af USK undersøgt for forekomst af PCV2.2Der blev udtaget én lymfeknude fra hver bør fra 153 børe. Hver lymfeknude blev udtaget sterilt og delt i to dele. Halvdelen af hver lymfeknude blev poolet sammen med cirka fire andre halve lymfeknuder fra søer fra samme besætning. Den anden halvdel af hver lymfeknude blev fikseret individuelt i formalin. Hver pool blev undersøgt for PCV2 ved PCR. Der findes ingen referenceværdier for påvisning af PCV2 i lymfeknuder ved PCR. Ved undersøgelse af serum angives fund af mindre end 103 kopier som negativt, fund af 103 til 105 er lavt, 105-107 er moderat, hvor massiv (over 107 kopier) forventes ved klinisk sygdom. Sytten af de 38 undersøgte pools var lavgradigt smittede, mens resten var negative. Der blev påvist PCV2 ved PCR i pools af lymfeknuder fra både besætninger med høj og lav faringsprocent (henholdsvis fem af 18 pools og 12 af 20 pools). Fra de 17 pools, som var lavgradigt smittede med PCV2, blev de tilhørende 92 halve formalinfikserede lymfeknuder efterfølgende undersøgt ved immunohistokemisk undersøgelse. Her blev diagnosen bekræftet i fire lymfeknuder.Påvisningen af PCV2 i lymfeknuder fra børen af slagtesøer var uventet og er en potentiel risiko for infektion af fostrene. Det bør derfor undersøges, om smitte med PCV2 kan forklare omløberproblemer, og om diagnosen kan stilles ved enten PCR eller immunohistokemisk undersøgelse for PCV2 på lymfeknuder fra børen.

  AB - Der blev påvist en lavgradig PCV2-infektion i 17 ud af 38 pools af lymfeknuder, som blev undersøgt ved PCR. Lymfeknuderne stammede fra 153 børe indsendt til USK-repro. Fra de 17 pools, som blev fundet lavgradigt inficeret med PCV2 ved PCR, blev diagnosen bekræftet ved immunohistokemisk undersøgelse i lymfeknuder fra fire af børene. Søerne indgik i en undersøgelse af børe fra i alt 12 besætninger med enten høj (> 90 %) eller lav (< 85 %) faringsprocent.Infektion med PCV2 er en mulig årsag til omløbning, selvom det i praksis er svært at afklare, om PCV2 er årsagen til, at en specifik so er løbet om. Det er muligt at vaccinere soholdet mod PCV2, men da omfanget og betydningen af PCV2 hos søer i Danmark ikke er afklaret, er det usikkert, om vaccination kan betale sig. For at opnå mere viden om diagnostik og betydning af PCV2 hos søer blev lymfeknuder fra en afprøvning af USK undersøgt for forekomst af PCV2.2Der blev udtaget én lymfeknude fra hver bør fra 153 børe. Hver lymfeknude blev udtaget sterilt og delt i to dele. Halvdelen af hver lymfeknude blev poolet sammen med cirka fire andre halve lymfeknuder fra søer fra samme besætning. Den anden halvdel af hver lymfeknude blev fikseret individuelt i formalin. Hver pool blev undersøgt for PCV2 ved PCR. Der findes ingen referenceværdier for påvisning af PCV2 i lymfeknuder ved PCR. Ved undersøgelse af serum angives fund af mindre end 103 kopier som negativt, fund af 103 til 105 er lavt, 105-107 er moderat, hvor massiv (over 107 kopier) forventes ved klinisk sygdom. Sytten af de 38 undersøgte pools var lavgradigt smittede, mens resten var negative. Der blev påvist PCV2 ved PCR i pools af lymfeknuder fra både besætninger med høj og lav faringsprocent (henholdsvis fem af 18 pools og 12 af 20 pools). Fra de 17 pools, som var lavgradigt smittede med PCV2, blev de tilhørende 92 halve formalinfikserede lymfeknuder efterfølgende undersøgt ved immunohistokemisk undersøgelse. Her blev diagnosen bekræftet i fire lymfeknuder.Påvisningen af PCV2 i lymfeknuder fra børen af slagtesøer var uventet og er en potentiel risiko for infektion af fostrene. Det bør derfor undersøges, om smitte med PCV2 kan forklare omløberproblemer, og om diagnosen kan stilles ved enten PCR eller immunohistokemisk undersøgelse for PCV2 på lymfeknuder fra børen.

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 2017

  JO - Dansk Svineproduktion

  JF - Dansk Svineproduktion

  IS - december

  M1 - ERFARING NR. 1716

  ER -

  Thorup F, Haugegaard S, Kristensen CS, Hjulsager CK, Larsen LE, Jensen TK. PCV2 er påvist i lymfeknuder fra børe indsendt til USK. Dansk Svineproduktion. 2017;2017(december). ERFARING NR. 1716.