Pandemier kræver ny tilgang til indeklima

Peter V. Nielsen, Pawel Wargocki

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterCommunication

11 Downloads (Pure)

Abstract

Gennem tiderne har vi haft forskellige pandemier. Men med coronapandemien er det blevet tydeligt, at det er virus transporteret i dråber, i luften og ved nærkontakt, der er problemet. Det betyder, at vi skal revidere kravene til indeluft og tage højde for infektionsrisiko. Vi er nødt til at revolutionere måden, hvorpå vi ventilerer, filtrerer og renser luften i vores bygninger og offentlige opholdsrum, for at vi kan være langt bedre rustet, end vi er i dag, når næste pandemi rammer. Det kalder på et paradigmeskifte.

Sammen med 40 internationale forskere fra 14 lande har vi skrevet en artikel, som er blevet publiceret i tidsskriftet Science med titlen ”A paradigm shift to combat indoor respiratory infection” (Morawska et al. 2021). Vores hovedbudskab er, at fokus i bygningsreglementer, standarder og guidelines vedrørende indeluftkvalitet bør opprioriteres og ændres fra komfort til helbred. Det betyder, at kvaliteten af luft i bygninger, hvor der færdes mennesker, skal prioriteres i en helt anden grad, end den bliver i dag.

Når der i dag tales om god luftkvalitet, er der i de fleste tilfælde kun fokus på komfort, altså temperatur, og behagelig luft (EN 16798, 2020). Det bør ændres, så der fremover bliver taget højde for helbred og infektionsrisiko gennem indeluften, ligesom man i dag tager højde for helbredet gennem krav til håndtering af vand og fødevarer. I dag bliver luftens kvalitet prioriteret med hensyn til helbred hovedsagelig på sygehusene eller i andre specielle miljøer. Men det vil kræve et paradigmeskifte inden for bygningers tekniske installationer, hvis det samme skal gælde i alle bygninger.
Original languageDanish
Title of host publicationRefleksioner fra en pandemi : En essaysamling om bymiljøer, bygninger og livskvalitet i lyset af COVID-19
EditorsCharlotte Aabo, Anne Gade Iversen, Nathali Selmeczi Lehmann
Number of pages6
PublisherRealdania
Publication date2022
Pages188-193
ISBN (Electronic)978-87-93360-34-1
Publication statusPublished - 2022

Cite this