Optimering af indretning og drift af plantelaguner på dambrug

Research output: Book/ReportReportResearch

26 Downloads (Pure)

Abstract

Projektet bidrager med ny viden om indretning og drift af plantelaguner på modeldambrug. Resultaterne viser, at det vil være muligt at øge kvælstoffjernelse over plantelaguner, og at det kan bidrage til øget produktion og bedre lønsomhed. Det vurderes, at resultaterne kan fremmeomlægning til emissionsbaseret regulering. Resultaterne bekræfter, at hydrolyseret fiskeslam kan anvendes til at fjerne kvælstof. For type 1 plantelaguner vil være svært at forbedre kvælstoffjernelsen yderligere, med mindre dambruget har en god slamseparering og kan føre slamvand kontrolleret retur til plantelagunen. Det vurderes, at det på mange modeldambrug type 3 vil være muligt at optimere driften gennem optimeret slambehandling og dermed forøge fjernelsen af især kvælstof. Resultaterne bekræfter, at fjernelsen af kvælstof og partikulært fosfor i type 3 plantelaguner aftager asymptotisk med stofkoncentrationen og dermed lagunearealet. Arealkravet vil dermed ikke længere være lineært med størrelsen af dambruget.
Original languageDanish
PublisherDansk Akvakultur
Number of pages23
ISBN (Electronic)978‐87‐93397‐08‐8
Publication statusPublished - 2019
SeriesFaglig rapport fra Dansk Akvakultur
Number2019-2

Cite this

Pedersen, P. B., Dalsgaard, A. J. T., von Ahnen, M., Michelsen, K., & Thomsen, B. (2019). Optimering af indretning og drift af plantelaguner på dambrug. Dansk Akvakultur. Faglig rapport fra Dansk Akvakultur, No. 2019-2
Pedersen, Per Bovbjerg ; Dalsgaard, Anne Johanne Tang ; von Ahnen, Mathis ; Michelsen, Kaare ; Thomsen, Brian. / Optimering af indretning og drift af plantelaguner på dambrug. Dansk Akvakultur, 2019. 23 p. (Faglig rapport fra Dansk Akvakultur; No. 2019-2).
@book{a830ab668c8e42b38e9533266fe6c317,
title = "Optimering af indretning og drift af plantelaguner p{\aa} dambrug",
abstract = "Projektet bidrager med ny viden om indretning og drift af plantelaguner p{\aa} modeldambrug. Resultaterne viser, at det vil v{\ae}re muligt at {\o}ge kv{\ae}lstoffjernelse over plantelaguner, og at det kan bidrage til {\o}get produktion og bedre l{\o}nsomhed. Det vurderes, at resultaterne kan fremmeoml{\ae}gning til emissionsbaseret regulering. Resultaterne bekr{\ae}fter, at hydrolyseret fiskeslam kan anvendes til at fjerne kv{\ae}lstof. For type 1 plantelaguner vil v{\ae}re sv{\ae}rt at forbedre kv{\ae}lstoffjernelsen yderligere, med mindre dambruget har en god slamseparering og kan f{\o}re slamvand kontrolleret retur til plantelagunen. Det vurderes, at det p{\aa} mange modeldambrug type 3 vil v{\ae}re muligt at optimere driften gennem optimeret slambehandling og dermed for{\o}ge fjernelsen af is{\ae}r kv{\ae}lstof. Resultaterne bekr{\ae}fter, at fjernelsen af kv{\ae}lstof og partikul{\ae}rt fosfor i type 3 plantelaguner aftager asymptotisk med stofkoncentrationen og dermed lagunearealet. Arealkravet vil dermed ikke l{\ae}ngere v{\ae}re line{\ae}rt med st{\o}rrelsen af dambruget.",
keywords = "Akvakultur, Dambrug, Plantelaguner, Arealkrav, Kv{\ae}lstof, {\O}konomi",
author = "Pedersen, {Per Bovbjerg} and Dalsgaard, {Anne Johanne Tang} and {von Ahnen}, Mathis and Kaare Michelsen and Brian Thomsen",
year = "2019",
language = "Dansk",
series = "Faglig rapport fra Dansk Akvakultur",
publisher = "Dansk Akvakultur",
number = "2019-2",

}

Pedersen, PB, Dalsgaard, AJT, von Ahnen, M, Michelsen, K & Thomsen, B 2019, Optimering af indretning og drift af plantelaguner på dambrug. Faglig rapport fra Dansk Akvakultur, no. 2019-2, Dansk Akvakultur.

Optimering af indretning og drift af plantelaguner på dambrug. / Pedersen, Per Bovbjerg; Dalsgaard, Anne Johanne Tang; von Ahnen, Mathis; Michelsen, Kaare; Thomsen, Brian.

Dansk Akvakultur, 2019. 23 p. (Faglig rapport fra Dansk Akvakultur; No. 2019-2).

Research output: Book/ReportReportResearch

TY - RPRT

T1 - Optimering af indretning og drift af plantelaguner på dambrug

AU - Pedersen, Per Bovbjerg

AU - Dalsgaard, Anne Johanne Tang

AU - von Ahnen, Mathis

AU - Michelsen, Kaare

AU - Thomsen, Brian

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Projektet bidrager med ny viden om indretning og drift af plantelaguner på modeldambrug. Resultaterne viser, at det vil være muligt at øge kvælstoffjernelse over plantelaguner, og at det kan bidrage til øget produktion og bedre lønsomhed. Det vurderes, at resultaterne kan fremmeomlægning til emissionsbaseret regulering. Resultaterne bekræfter, at hydrolyseret fiskeslam kan anvendes til at fjerne kvælstof. For type 1 plantelaguner vil være svært at forbedre kvælstoffjernelsen yderligere, med mindre dambruget har en god slamseparering og kan føre slamvand kontrolleret retur til plantelagunen. Det vurderes, at det på mange modeldambrug type 3 vil være muligt at optimere driften gennem optimeret slambehandling og dermed forøge fjernelsen af især kvælstof. Resultaterne bekræfter, at fjernelsen af kvælstof og partikulært fosfor i type 3 plantelaguner aftager asymptotisk med stofkoncentrationen og dermed lagunearealet. Arealkravet vil dermed ikke længere være lineært med størrelsen af dambruget.

AB - Projektet bidrager med ny viden om indretning og drift af plantelaguner på modeldambrug. Resultaterne viser, at det vil være muligt at øge kvælstoffjernelse over plantelaguner, og at det kan bidrage til øget produktion og bedre lønsomhed. Det vurderes, at resultaterne kan fremmeomlægning til emissionsbaseret regulering. Resultaterne bekræfter, at hydrolyseret fiskeslam kan anvendes til at fjerne kvælstof. For type 1 plantelaguner vil være svært at forbedre kvælstoffjernelsen yderligere, med mindre dambruget har en god slamseparering og kan føre slamvand kontrolleret retur til plantelagunen. Det vurderes, at det på mange modeldambrug type 3 vil være muligt at optimere driften gennem optimeret slambehandling og dermed forøge fjernelsen af især kvælstof. Resultaterne bekræfter, at fjernelsen af kvælstof og partikulært fosfor i type 3 plantelaguner aftager asymptotisk med stofkoncentrationen og dermed lagunearealet. Arealkravet vil dermed ikke længere være lineært med størrelsen af dambruget.

KW - Akvakultur

KW - Dambrug

KW - Plantelaguner

KW - Arealkrav

KW - Kvælstof

KW - Økonomi

M3 - Rapport

T3 - Faglig rapport fra Dansk Akvakultur

BT - Optimering af indretning og drift af plantelaguner på dambrug

PB - Dansk Akvakultur

ER -

Pedersen PB, Dalsgaard AJT, von Ahnen M, Michelsen K, Thomsen B. Optimering af indretning og drift af plantelaguner på dambrug. Dansk Akvakultur, 2019. 23 p. (Faglig rapport fra Dansk Akvakultur; No. 2019-2).