Nordens interesser i principper for internationale drivhusgasaftaler

Kirsten Halsnæs, H.J. Meyer, P. Stephensen, L. Sørensen

  Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

  96 Downloads (Pure)

  Abstract

  Rapporten diskuterer spørgsmålet om de nordiske landes interesser ud fra en økonomisk hovedsynsvinkel. Indledningsvis gennemgås klimakonventionen med speciel fokus på forpligtigelser til emissionsreduktioner. Centrale begreber er her, hvornår reduktioner skal finde sted , og om reduktioner kan opnås i samarbejde med andre lande gennem såkaldte joint-implementation projekter. De nordiske landes forskelligartede holdninger om disse spørgsmål refereres her.

  Efterfølgende gennemgås de enkelte landes tekniske og økonomiske muligheder for at opfylde forskellige reduktionsmålsætninger på forskellige tidspunkter. Der er her taget udgangspunkt i officielle planer og studier omfattende såvel bottom-up studier som top-down studier. Der dannes i den forbindelse en række konklusioner om sammenligneligheden af de nordiske studier.

  Afslutningsvis sammenlignes omkostningerne ved emissionsreduktioner mellem de nordiske lande og i forhold til mere generelle omkostningsestimater for OECD-landene. Analysen peger på, at Norden generelt set har høje omkostninger, og at omkostningerne ved reduktion er lavere for reduktioner efter år 2000/2005 end på kortere sigt. Danmark er her en undtagelse. Dette peger igen på, at der for nogle af de nordiske lande kan være en stor interesse i, at der ikke på nuværende tidspunkt indføres meget stramme kortsigtede reduktionsmål, men at det f.eks. muliggøres at emissionsreduktioner kan opnås ved joint-implementation projekter i andre lande.

  Projektet er blevet finansieret af det Nordiske Energipolitiske Samarbejde.
  Original languageDanish
  Place of PublicationRoskilde
  PublisherRisø National Laboratory
  Number of pages107
  ISBN (Print)87-550-2048-8
  Publication statusPublished - 1995
  SeriesDenmark. Forskningscenter Risoe. Risoe-R
  Number794(DA)
  ISSN0106-2840

  Keywords

  • Risø-R-794
  • Risø-R-794(DA)

  Cite this