Abstract
Projektets formål var at opnå viden om indhold af næringsstoffer i plantedrikke på det danske marked, som på udtagningstidspunktet var repræsentative for udbuddet af havredrik, sojadrik, risdrik og mandeldrik inklusiv produkter beriget med mineraler og vitaminer.
Plantedrikke som blev udtaget var: 1) havredrik, 2) havredrik med calcium, 3) havredrik med calcium, jod, riboflavin, D2- og B12-vitamin, 4) sojadrik, 5) sojadrik med calcium, 6) risdrik, 7) risdrik med calcium, 8) mandeldrik, 9) mandeldrik med calcium.
I sommeren 2020, blev indsamlet 75 enkeltprøver af de 9 plantedrikke. For hver plantedrik blev en pool-prøve fremstillet, som omfattede 7-11 enkeltprøver. Disse repræsenterende 2-11 produkter, da enkeltprøver også er kategoriseret som forskellige partier. Herefter blev pool-prøverne analyseret for makronæringsstofferne protein (nitrogen og aminosyrer), kulhydrater (kostfibre, sukkerarter og stivelse), fedt, aske og tørstof, samt mikronæringsstofferne vitaminer (D-vitamin, α-tocopherol, phylloquinione, thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, folat, pantotensyre, biotin, cobalamin (B12-vitamin) og askorbinsyre) og mineraler og spormetaller (natrium, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, jod, mangan, krom, selen, molybdæn, nikkel, kviksølv, arsen, cadmium og bly). Analyserne blev udført som akkrediteret prøvning.
Resultater fra projektet vil indgå i den danske Fødevaredatabank (www.frida.fooddata.dk).
Plantedrikke som blev udtaget var: 1) havredrik, 2) havredrik med calcium, 3) havredrik med calcium, jod, riboflavin, D2- og B12-vitamin, 4) sojadrik, 5) sojadrik med calcium, 6) risdrik, 7) risdrik med calcium, 8) mandeldrik, 9) mandeldrik med calcium.
I sommeren 2020, blev indsamlet 75 enkeltprøver af de 9 plantedrikke. For hver plantedrik blev en pool-prøve fremstillet, som omfattede 7-11 enkeltprøver. Disse repræsenterende 2-11 produkter, da enkeltprøver også er kategoriseret som forskellige partier. Herefter blev pool-prøverne analyseret for makronæringsstofferne protein (nitrogen og aminosyrer), kulhydrater (kostfibre, sukkerarter og stivelse), fedt, aske og tørstof, samt mikronæringsstofferne vitaminer (D-vitamin, α-tocopherol, phylloquinione, thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, folat, pantotensyre, biotin, cobalamin (B12-vitamin) og askorbinsyre) og mineraler og spormetaller (natrium, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, jod, mangan, krom, selen, molybdæn, nikkel, kviksølv, arsen, cadmium og bly). Analyserne blev udført som akkrediteret prøvning.
Resultater fra projektet vil indgå i den danske Fødevaredatabank (www.frida.fooddata.dk).
Original language | Danish |
---|
Place of Publication | Kgs. Lyngby |
---|---|
Publisher | DTU Fødevareinstituttet |
Number of pages | 32 |
ISBN (Electronic) | 978-87-7586-006-7 |
Commissioning body | Danish Veterinary and Food Administration |
Publication status | Published - 2022 |