Næringsstofindhold i kødudskæringer af okse- og kalvekød på det danske marked

Translated title of the contribution: Nutrient content in meat cuts of beef and veal on the Danish market

Research output: Book/ReportReportCommissioned

84 Downloads (Orbit)

Abstract

Formålet med projektet var at producere indholdsdata for makro- og mikronæringsstoffer i en bred vifte af okse- og kalvekød, samt hakket kyllingekød på det danske marked.

Prøveudtagningen i projektet fandt sted i juni/juli 2018 og omfattede 14 forskellige udskæringer af oksekød, hakket oksekød, 6 forskellige udskæringer af kalvekød, kalvelever og hakket kylling. I alt er udtaget 138 prøver, hvoraf de 126 er analyseret som enkelt prøve, og 2x6 analyseret som 2 poolprøver. Idet prøverne er repræsentative for det danske marked er der udtaget prøver produceret i Danmark såvel som importeret. For prøver, hvor oprindelsesland er oplyst, er i alt registeret 10 forskellige importlande.

Alle prøver blev analyseret for nitrogen, fedt, aske og tørstof. Derudover omfattede analyserne for 14 produkttyper også aminosyrer, fedtsyrer, kolesterol, vitaminer (D, α-tocopherol, thiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre, pyridoxin, biotin, folat og cobalamin) og mineraler og spormetaller (natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, zink, mangan, jod, selen, krom og molybdæn). Udskæringerne til denne udvidede analysepakke var fra oksekød: bryst, marmoreret filet, inderlår, klump, tyksteg, tyndsteg og hakket, og fra kalvekød: bryst, inderlår, tyksteg, tyndsteg. Derudover kalvelever og hakket kyllingekød.

Alle analyser er udført som akkrediteret test i henhold til ISO17025. Data fra projektet vil indgå i den danske fødevaresammensætningsdatabase Frida (frida.fooddata.dk version 4.1).

For prøvetyper, som ikke er analyseret for mikronæringsstoffer, vil disse blive beregnet ved modellering af analyseresultaterne for mikronæringsstoffer rapporteret i dette projekt.
Translated title of the contributionNutrient content in meat cuts of beef and veal on the Danish market
Original languageDanish
PublisherDTU Fødevareinstituttet
Number of pages42
ISBN (Electronic)978-87-93565-95-1
Commissioning bodyDanish Veterinary and Food Administration
Publication statusPublished - 2022

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Nutrient content in meat cuts of beef and veal on the Danish market'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this