Abstract
Formålet med projektet var at producere indholdsdata for makro- og mikronæringsstoffer i friske frugter på det danske marked. Prøverne er indsamlet over et år i 2013-2014 og i to sæsoner i 2019-2020.
Projektet, der blev gennemført i 2013-2014, omfattede 8 frugter: appelsin, banan, jordbær, klementin, nektarin, pære, vindrue og æble. I alt 88 prøver blev indsamlet i perioden februar 2013 til januar 2014. Alle prøver blev analyseret for nitrogen, kostfibre, tørstof, aske, sukkerarter (fruktose, glukose, sakkarose, galaktose, laktose og maltose), vitaminer (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, pantotensyre og askorbinsyre), mineraler og spormetaller(natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, zink og mangan, jod, selen, krom, cadmium, kviksølv, bly, arsen og nikkel). Derudover blev fedt, stivelse, biotin og alfa-tokoferol analyseret i mindst en prøve af hver frugt.
Prøveudtagningen i projektet 2019-2020 blev i begge år foretaget om sommeren og omfattede 13 frugter: abrikoser, ananas, blomme, blåbær, brombær, fersken, grapefrugt, hindbær, kirsebær, kiwi, mango og melon (galia og honning). I alt 100 prøver blev indsamlet. Alle prøver blev analyseret for nitrogen, fedt, kostfibre, aske, tørstof, sukkerarter (fruktose, glukose, sakkarose, galaktose, laktose og maltose) og aminosyrer (alanin, arginin, asparagin, cystein, glutaminsyre, glycin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, prolin, serin, threonin, tryptofan, tyrosin, valin), vitaminer (beta-karoten, alfa-tokoferol, fylloquinon, thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, pantotensyre, biotin, folat og askorbinsyre), mineraler og spormetaller (natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, zink, mangan, jod, selen, krom og molybdæn).
Alle analyser i projekterne blev udført som akkrediteret testning i henhold til ISO17025 eller for kostfibre med tilsvarende kvalitetskontrolprocedure. Resultaterne fra 2013-2014 projektet blev første gang udgivet i den danske fødevaretabel (foodcomp.dk version. 7 og i nuværende frida.fooddata.dk version 4.2), mens dataene fra 2019-2020 projektet vil blive inkluderet i den danske fødevaredatabase Frida (frida.fooddata.dk version 4.3).
Projektet, der blev gennemført i 2013-2014, omfattede 8 frugter: appelsin, banan, jordbær, klementin, nektarin, pære, vindrue og æble. I alt 88 prøver blev indsamlet i perioden februar 2013 til januar 2014. Alle prøver blev analyseret for nitrogen, kostfibre, tørstof, aske, sukkerarter (fruktose, glukose, sakkarose, galaktose, laktose og maltose), vitaminer (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, pantotensyre og askorbinsyre), mineraler og spormetaller(natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, zink og mangan, jod, selen, krom, cadmium, kviksølv, bly, arsen og nikkel). Derudover blev fedt, stivelse, biotin og alfa-tokoferol analyseret i mindst en prøve af hver frugt.
Prøveudtagningen i projektet 2019-2020 blev i begge år foretaget om sommeren og omfattede 13 frugter: abrikoser, ananas, blomme, blåbær, brombær, fersken, grapefrugt, hindbær, kirsebær, kiwi, mango og melon (galia og honning). I alt 100 prøver blev indsamlet. Alle prøver blev analyseret for nitrogen, fedt, kostfibre, aske, tørstof, sukkerarter (fruktose, glukose, sakkarose, galaktose, laktose og maltose) og aminosyrer (alanin, arginin, asparagin, cystein, glutaminsyre, glycin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, prolin, serin, threonin, tryptofan, tyrosin, valin), vitaminer (beta-karoten, alfa-tokoferol, fylloquinon, thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, pantotensyre, biotin, folat og askorbinsyre), mineraler og spormetaller (natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, zink, mangan, jod, selen, krom og molybdæn).
Alle analyser i projekterne blev udført som akkrediteret testning i henhold til ISO17025 eller for kostfibre med tilsvarende kvalitetskontrolprocedure. Resultaterne fra 2013-2014 projektet blev første gang udgivet i den danske fødevaretabel (foodcomp.dk version. 7 og i nuværende frida.fooddata.dk version 4.2), mens dataene fra 2019-2020 projektet vil blive inkluderet i den danske fødevaredatabase Frida (frida.fooddata.dk version 4.3).
Original language | Danish |
---|
Place of Publication | Kgs. Lyngby |
---|---|
Publisher | DTU Fødevareinstituttet |
Number of pages | 72 |
ISBN (Electronic) | 978-87-7586-009-8 |
Commissioning body | Danish Veterinary and Food Administration |
Publication status | Published - 2023 |