Næringsstofindhold i frosne frugter og grøntsager

Research output: Book/ReportReportCommissioned

185 Downloads (Pure)

Abstract

Formålet med projektet var at opnå viden om næringsindholdet i frosne frugter og grøntsager inkl. kartofler på det danske marked. Prøveudtagningen er foretaget i 2021. Data vil blive offentliggjort i den danske fødevaredatabase (www.frida.fooddata.dk).

Projektet omfattede syv frugter (ananas, blåbær, hindbær, jordbær, mango, granatæblekerner, en blanding af bær), 16 grøntsager (avocado, broccoli, rosenkål, gulerødder, blomkål, grønne bønner, porrer, ærter, perleløg, majs, bønneblanding, rodfrugter, rodfrugtfritter, grøntsager til suppe, wokblanding - konventionel dyrket, wokblanding - økologisk dyrket) og otte kartoffelprodukter (sød, skiver, hele, spiraler, rösti, kroketter, giganter med skræl, bølger).

De 31 pool-prøver blev analyseret for makro- og mikronæringsstoffer. Makronæringsstofferne var nitrogen, aminosyrer, fedt, fedtsyrer, sukkerarter, stivelse, kostfibre, aske og tørstof. Mikronæringsstofferne var vitaminerne β-caroten, α-tocopherol, phylloquinon, thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, pantothensyre, biotin, folat og askorbinsyre, samt mineralerne natrium, kalium, kalcium, magnesium, fosfor jern, kobber, zink, jod, mangan, krom, selen og molybdæn.

Næringsstofindholdet i frosne frugter (ananas, blåbær, hindbær, jordbær, mango) og i frosne grøntsager (avocado, blomkål, broccoli, grønkål, gulerødder, porre og spinat) blev sammenlignet med næringsstofindholdet i tilsvarende friske produkter på det danske marked. Der var stor variation, men for de fem frugter blev der ikke identificeret forskelle, hverken for makro- eller mikronæringsstoffer. For grøntsager var tørstof i de frosne grøntsager i gennemsnit 74% af tørstoffet for friske varianter med et variation på 55%-98%. Denne forskel kan være skyld i det generelt lavere gennemsnitlige indhold af de vandopløselige vitaminer i frosne sammenlignet med friske grøntsager, som lå på mellem 45% og 78%. Forskellen for de fedtopløselige vitaminer var 89-163%. For avocado blev observeret ekstrem stor forskel mellem frosne og friske for askorbinsyre og natrium. Årsagen hertil er tilsætning af askorbinsyre og salt (natriumchlorid) til det frosne produkt. Ellers var mineralerne i gennemsnit 78%, og intervallet var 62-103% i den frosne i forhold til den friske variant.
Original languageDanish
Place of PublicationKgs. Lyngby
PublisherDTU Fødevareinstituttet
Number of pages50
ISBN (Electronic)978-87-7586-013-5
Commissioning bodyDanish Veterinary and Food Administration
Publication statusPublished - 2023

Cite this