Abstract

Formålet med projektet var at frembringe indholdsdata for makro- og mikronæringsstoffer i fedtstoffer med fokus på margarineprodukter suppleret med to øvrige fedtstoftyper, som dels har en stor markedsandel (Lurpak smørbar) og dels er et produkt, hvis markedsandel er stigende (kokosolie). De udvalgte syv varetyper, som indgår i projektet er: smørbart blandingsprodukt (80% fedt), flydende margarine (80% fedt), stege- og bagemargarine (75% og 80% fedt), minarine (40% fedt),
plantemargarine (60% fedt) og kokosolie (100% fedt). Der blev i alt indsamlet 27 enkeltprøver af de syv varetyper i august 2018. Herefter blev der fremstillet en poolprøve for hver af varetyperne: flydende margarine, stege- og bagemargarine med 75% fedt,
stege- og bagemargarine med 80% fedt, minarine, plantemargarine og kokosolie, suppleret med to enkeltprøver af smørbart blandingsprodukt og flydende margarine. Alle prøver blev analyseret for fedt, fedtsyrer, kolesterol, tørstof, aske, vitaminer (retinol, β-caroten, D-, E- og K1-vitamin), samt mineraler og spormetaller (natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern, kobber, zink, mangan, jod, selen, krom og molybdæn). Analyserne blev udført som dobbeltbestemmelse og som akkrediteret prøvning
(ISO17025). Resultaterne er beregnet til brug i den danske fødevaredatabank (www.frida.fooddata.dk).
Original languageEnglish
PublisherDTU Fødevareinstituttet
Number of pages21
ISBN (Electronic)978-87-93565-86-9
Commissioning bodyDanish Veterinary and Food Administration
Publication statusPublished - 2021

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Næringsstofindhold i fedtstoffer'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this