Mink kan også have influenza

Charlotte Kristiane Hjulsager*, Jesper Schak Krog, Gitte Larsen, Mariann Chriél, Lars Erik Larsen

*Corresponding author for this work

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

  35 Downloads (Pure)

  Abstract

  De senere år er der i flere tilfælde fundet influenzavirus i mink med kompliceret og dødelig lungebetændelse. I Danmark rekvireres undersøgelse for influenzavirus imidlertid kun sjældent i forbindelse med diagnostiske indsendelser fra syge mink. Derfor undersøges der i reglen kun for influenzavirus, hvis der opstår mistanke om influenza ved obduktionen, eller hvis der er alvorlige langvarige udbrud. For at kunne iværksætte foranstaltninger, der begrænser forekomsten af influenza hos mink, er det nødvendigt at kende udbredelsen af influenzavirus blandt farmede mink i Danmark. Formålet med denne undersøgelse var at gennemføre en systematisk overvågning af forekomsten af influenzavirus i lungerne fra mink indsendt til diagnostisk undersøgelse på DTU Veterinærinstituttet uanset årsag. Der blev indsamlet materiale i 2016 i perioden fra sommer til pelsning og desuden indgik mink anvendt til et minkobduktionskursus, samt vilde mink. Der blev påvist influenza A virus i mink fra otte farme. Genetiske analyser indikerede, at disse virus stammede fra både danske svin og mennesker. For at forebygge udbrud af influenza i farmede mink anbefales det, at undgå kontakt mellem mink og influenzasyge personer, samt sikre at minkfoder indeholdende biprodukter fra slagtesvin er varmebehandlet eller inaktiveret på anden vis.
  Original languageEnglish
  JournalFaglig Årsberetning
  Volume2017
  Pages (from-to)102-105
  ISSN2445-9437
  Publication statusPublished - 2017

  Keywords

  • Influenza A virus
  • Mink
  • Zoonose

  Cite this

  Hjulsager, C. K., Krog, J. S., Larsen, G., Chriél, M., & Larsen, L. E. (2017). Mink kan også have influenza. Faglig Årsberetning, 2017, 102-105.
  Hjulsager, Charlotte Kristiane ; Krog, Jesper Schak ; Larsen, Gitte ; Chriél, Mariann ; Larsen, Lars Erik. / Mink kan også have influenza. In: Faglig Årsberetning. 2017 ; Vol. 2017. pp. 102-105.
  @article{d213c907c28f4db4aff375aaaec5c5be,
  title = "Mink kan ogs{\aa} have influenza",
  abstract = "De senere {\aa}r er der i flere tilf{\ae}lde fundet influenzavirus i mink med kompliceret og d{\o}delig lungebet{\ae}ndelse. I Danmark rekvireres unders{\o}gelse for influenzavirus imidlertid kun sj{\ae}ldent i forbindelse med diagnostiske indsendelser fra syge mink. Derfor unders{\o}ges der i reglen kun for influenzavirus, hvis der opst{\aa}r mistanke om influenza ved obduktionen, eller hvis der er alvorlige langvarige udbrud. For at kunne iv{\ae}rks{\ae}tte foranstaltninger, der begr{\ae}nser forekomsten af influenza hos mink, er det n{\o}dvendigt at kende udbredelsen af influenzavirus blandt farmede mink i Danmark. Form{\aa}let med denne unders{\o}gelse var at gennemf{\o}re en systematisk overv{\aa}gning af forekomsten af influenzavirus i lungerne fra mink indsendt til diagnostisk unders{\o}gelse p{\aa} DTU Veterin{\ae}rinstituttet uanset {\aa}rsag. Der blev indsamlet materiale i 2016 i perioden fra sommer til pelsning og desuden indgik mink anvendt til et minkobduktionskursus, samt vilde mink. Der blev p{\aa}vist influenza A virus i mink fra otte farme. Genetiske analyser indikerede, at disse virus stammede fra b{\aa}de danske svin og mennesker. For at forebygge udbrud af influenza i farmede mink anbefales det, at undg{\aa} kontakt mellem mink og influenzasyge personer, samt sikre at minkfoder indeholdende biprodukter fra slagtesvin er varmebehandlet eller inaktiveret p{\aa} anden vis.",
  keywords = "Influenza A virus, Mink, Zoonose",
  author = "Hjulsager, {Charlotte Kristiane} and Krog, {Jesper Schak} and Gitte Larsen and Mariann Chri{\'e}l and Larsen, {Lars Erik}",
  year = "2017",
  language = "English",
  volume = "2017",
  pages = "102--105",
  journal = "Faglig {\AA}rsberetning",
  issn = "2445-9437",
  publisher = "Kopenhagen Fur",

  }

  Hjulsager, CK, Krog, JS, Larsen, G, Chriél, M & Larsen, LE 2017, 'Mink kan også have influenza', Faglig Årsberetning, vol. 2017, pp. 102-105.

  Mink kan også have influenza. / Hjulsager, Charlotte Kristiane; Krog, Jesper Schak; Larsen, Gitte; Chriél, Mariann; Larsen, Lars Erik.

  In: Faglig Årsberetning, Vol. 2017, 2017, p. 102-105.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

  TY - JOUR

  T1 - Mink kan også have influenza

  AU - Hjulsager, Charlotte Kristiane

  AU - Krog, Jesper Schak

  AU - Larsen, Gitte

  AU - Chriél, Mariann

  AU - Larsen, Lars Erik

  PY - 2017

  Y1 - 2017

  N2 - De senere år er der i flere tilfælde fundet influenzavirus i mink med kompliceret og dødelig lungebetændelse. I Danmark rekvireres undersøgelse for influenzavirus imidlertid kun sjældent i forbindelse med diagnostiske indsendelser fra syge mink. Derfor undersøges der i reglen kun for influenzavirus, hvis der opstår mistanke om influenza ved obduktionen, eller hvis der er alvorlige langvarige udbrud. For at kunne iværksætte foranstaltninger, der begrænser forekomsten af influenza hos mink, er det nødvendigt at kende udbredelsen af influenzavirus blandt farmede mink i Danmark. Formålet med denne undersøgelse var at gennemføre en systematisk overvågning af forekomsten af influenzavirus i lungerne fra mink indsendt til diagnostisk undersøgelse på DTU Veterinærinstituttet uanset årsag. Der blev indsamlet materiale i 2016 i perioden fra sommer til pelsning og desuden indgik mink anvendt til et minkobduktionskursus, samt vilde mink. Der blev påvist influenza A virus i mink fra otte farme. Genetiske analyser indikerede, at disse virus stammede fra både danske svin og mennesker. For at forebygge udbrud af influenza i farmede mink anbefales det, at undgå kontakt mellem mink og influenzasyge personer, samt sikre at minkfoder indeholdende biprodukter fra slagtesvin er varmebehandlet eller inaktiveret på anden vis.

  AB - De senere år er der i flere tilfælde fundet influenzavirus i mink med kompliceret og dødelig lungebetændelse. I Danmark rekvireres undersøgelse for influenzavirus imidlertid kun sjældent i forbindelse med diagnostiske indsendelser fra syge mink. Derfor undersøges der i reglen kun for influenzavirus, hvis der opstår mistanke om influenza ved obduktionen, eller hvis der er alvorlige langvarige udbrud. For at kunne iværksætte foranstaltninger, der begrænser forekomsten af influenza hos mink, er det nødvendigt at kende udbredelsen af influenzavirus blandt farmede mink i Danmark. Formålet med denne undersøgelse var at gennemføre en systematisk overvågning af forekomsten af influenzavirus i lungerne fra mink indsendt til diagnostisk undersøgelse på DTU Veterinærinstituttet uanset årsag. Der blev indsamlet materiale i 2016 i perioden fra sommer til pelsning og desuden indgik mink anvendt til et minkobduktionskursus, samt vilde mink. Der blev påvist influenza A virus i mink fra otte farme. Genetiske analyser indikerede, at disse virus stammede fra både danske svin og mennesker. For at forebygge udbrud af influenza i farmede mink anbefales det, at undgå kontakt mellem mink og influenzasyge personer, samt sikre at minkfoder indeholdende biprodukter fra slagtesvin er varmebehandlet eller inaktiveret på anden vis.

  KW - Influenza A virus

  KW - Mink

  KW - Zoonose

  M3 - Journal article

  VL - 2017

  SP - 102

  EP - 105

  JO - Faglig Årsberetning

  JF - Faglig Årsberetning

  SN - 2445-9437

  ER -

  Hjulsager CK, Krog JS, Larsen G, Chriél M, Larsen LE. Mink kan også have influenza. Faglig Årsberetning. 2017;2017:102-105.