Miljømæssig optimering af termiske oprensnings-metoder: Miljøprojekt 1501

A. J. Falkenberg, K. Weber, Gitte Lemming

Research output: Book/ReportReportCommissioned

62 Downloads (Pure)

Abstract

Problematisk jordforurening med flygtige komponenter såsom chlorerede opløsningsmidler kan oprenses effektivt ved anvendelse af in situ termiske metoder, som dog er kendetegnet ved et stort forbrug af materialer og energi. Miljøstyrelsen har i samarbejde med Region Hovedstaden og en række eksperter på området sat sig for at undersøge mulighederne for miljømæssig optimering indenfor fire termiske oprensningsmetoder, nemlig termisk ledningsevneopvarmning (ISTD), dampoprensning (SER/SEE), elektrisk modstandsopvarmning (ERH/ET-DSPTM) og radiofrekvensopvarmning (RFH). Med udgangspunkt i henholdsvis en lille (180 m²) og en stor (1.300 m²) lokalitet forurenet med chlorerede opløsningsmidler, blev der foretaget en systematisk kortlægning af energi- og materialeforbruget for hver af de fire relativt energitunge oprensningsmetoder.

I projektet fandt man bl.a. frem til, at detaljerede og målrettede undersøgelser og risikovurderinger reducerer miljøpåvirkningerne væsentligt ved at optimere afgrænsningen af det område, der skal oprenses. Desuden viste livscyklusvurderinger, at det er primært er energiforbruget (on-site), der medfører de største miljøpåvirkninger og ressourceforbrug. Dernæst er det materialeforbruget. I rapporten er der angivet forslag til optimering af delprocesser ved termisk oprensning. Det samlede reduktionspotentiale for miljøpåvirkninger er anslået til 10-21 % og for ressourceforbrug til 8-20 %, baseret på en stor lokalitet (1.300 m²; 11.500 m³).
Original languageEnglish
Place of PublicationKøbenhavn K
PublisherMiljøministeriet. Miljøstyrelsen
Number of pages174
ISBN (Electronic)978 - 87 - 93026 - 42 - 1
Publication statusPublished - 2013

Cite this

Falkenberg, A. J., Weber, K., & Lemming, G. (2013). Miljømæssig optimering af termiske oprensnings-metoder: Miljøprojekt 1501. København K: Miljøministeriet. Miljøstyrelsen.
Falkenberg, A. J. ; Weber, K. ; Lemming, Gitte. / Miljømæssig optimering af termiske oprensnings-metoder : Miljøprojekt 1501. København K : Miljøministeriet. Miljøstyrelsen, 2013. 174 p.
@book{59a6b397b4de430582fa68f923382fe9,
title = "Milj{\o}m{\ae}ssig optimering af termiske oprensnings-metoder: Milj{\o}projekt 1501",
abstract = "Problematisk jordforurening med flygtige komponenter s{\aa}som chlorerede opl{\o}sningsmidler kan oprenses effektivt ved anvendelse af in situ termiske metoder, som dog er kendetegnet ved et stort forbrug af materialer og energi. Milj{\o}styrelsen har i samarbejde med Region Hovedstaden og en r{\ae}kke eksperter p{\aa} omr{\aa}det sat sig for at unders{\o}ge mulighederne for milj{\o}m{\ae}ssig optimering indenfor fire termiske oprensningsmetoder, nemlig termisk ledningsevneopvarmning (ISTD), dampoprensning (SER/SEE), elektrisk modstandsopvarmning (ERH/ET-DSPTM) og radiofrekvensopvarmning (RFH). Med udgangspunkt i henholdsvis en lille (180 m²) og en stor (1.300 m²) lokalitet forurenet med chlorerede opl{\o}sningsmidler, blev der foretaget en systematisk kortl{\ae}gning af energi- og materialeforbruget for hver af de fire relativt energitunge oprensningsmetoder.I projektet fandt man bl.a. frem til, at detaljerede og m{\aa}lrettede unders{\o}gelser og risikovurderinger reducerer milj{\o}p{\aa}virkningerne v{\ae}sentligt ved at optimere afgr{\ae}nsningen af det omr{\aa}de, der skal oprenses. Desuden viste livscyklusvurderinger, at det er prim{\ae}rt er energiforbruget (on-site), der medf{\o}rer de st{\o}rste milj{\o}p{\aa}virkninger og ressourceforbrug. Dern{\ae}st er det materialeforbruget. I rapporten er der angivet forslag til optimering af delprocesser ved termisk oprensning. Det samlede reduktionspotentiale for milj{\o}p{\aa}virkninger er ansl{\aa}et til 10-21 {\%} og for ressourceforbrug til 8-20 {\%}, baseret p{\aa} en stor lokalitet (1.300 m²; 11.500 m³).",
author = "Falkenberg, {A. J.} and K. Weber and Gitte Lemming",
year = "2013",
language = "English",
publisher = "Milj{\o}ministeriet. Milj{\o}styrelsen",

}

Falkenberg, AJ, Weber, K & Lemming, G 2013, Miljømæssig optimering af termiske oprensnings-metoder: Miljøprojekt 1501. Miljøministeriet. Miljøstyrelsen, København K.

Miljømæssig optimering af termiske oprensnings-metoder : Miljøprojekt 1501. / Falkenberg, A. J.; Weber, K.; Lemming, Gitte.

København K : Miljøministeriet. Miljøstyrelsen, 2013. 174 p.

Research output: Book/ReportReportCommissioned

TY - RPRT

T1 - Miljømæssig optimering af termiske oprensnings-metoder

T2 - Miljøprojekt 1501

AU - Falkenberg, A. J.

AU - Weber, K.

AU - Lemming, Gitte

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Problematisk jordforurening med flygtige komponenter såsom chlorerede opløsningsmidler kan oprenses effektivt ved anvendelse af in situ termiske metoder, som dog er kendetegnet ved et stort forbrug af materialer og energi. Miljøstyrelsen har i samarbejde med Region Hovedstaden og en række eksperter på området sat sig for at undersøge mulighederne for miljømæssig optimering indenfor fire termiske oprensningsmetoder, nemlig termisk ledningsevneopvarmning (ISTD), dampoprensning (SER/SEE), elektrisk modstandsopvarmning (ERH/ET-DSPTM) og radiofrekvensopvarmning (RFH). Med udgangspunkt i henholdsvis en lille (180 m²) og en stor (1.300 m²) lokalitet forurenet med chlorerede opløsningsmidler, blev der foretaget en systematisk kortlægning af energi- og materialeforbruget for hver af de fire relativt energitunge oprensningsmetoder.I projektet fandt man bl.a. frem til, at detaljerede og målrettede undersøgelser og risikovurderinger reducerer miljøpåvirkningerne væsentligt ved at optimere afgrænsningen af det område, der skal oprenses. Desuden viste livscyklusvurderinger, at det er primært er energiforbruget (on-site), der medfører de største miljøpåvirkninger og ressourceforbrug. Dernæst er det materialeforbruget. I rapporten er der angivet forslag til optimering af delprocesser ved termisk oprensning. Det samlede reduktionspotentiale for miljøpåvirkninger er anslået til 10-21 % og for ressourceforbrug til 8-20 %, baseret på en stor lokalitet (1.300 m²; 11.500 m³).

AB - Problematisk jordforurening med flygtige komponenter såsom chlorerede opløsningsmidler kan oprenses effektivt ved anvendelse af in situ termiske metoder, som dog er kendetegnet ved et stort forbrug af materialer og energi. Miljøstyrelsen har i samarbejde med Region Hovedstaden og en række eksperter på området sat sig for at undersøge mulighederne for miljømæssig optimering indenfor fire termiske oprensningsmetoder, nemlig termisk ledningsevneopvarmning (ISTD), dampoprensning (SER/SEE), elektrisk modstandsopvarmning (ERH/ET-DSPTM) og radiofrekvensopvarmning (RFH). Med udgangspunkt i henholdsvis en lille (180 m²) og en stor (1.300 m²) lokalitet forurenet med chlorerede opløsningsmidler, blev der foretaget en systematisk kortlægning af energi- og materialeforbruget for hver af de fire relativt energitunge oprensningsmetoder.I projektet fandt man bl.a. frem til, at detaljerede og målrettede undersøgelser og risikovurderinger reducerer miljøpåvirkningerne væsentligt ved at optimere afgrænsningen af det område, der skal oprenses. Desuden viste livscyklusvurderinger, at det er primært er energiforbruget (on-site), der medfører de største miljøpåvirkninger og ressourceforbrug. Dernæst er det materialeforbruget. I rapporten er der angivet forslag til optimering af delprocesser ved termisk oprensning. Det samlede reduktionspotentiale for miljøpåvirkninger er anslået til 10-21 % og for ressourceforbrug til 8-20 %, baseret på en stor lokalitet (1.300 m²; 11.500 m³).

M3 - Report

BT - Miljømæssig optimering af termiske oprensnings-metoder

PB - Miljøministeriet. Miljøstyrelsen

CY - København K

ER -

Falkenberg AJ, Weber K, Lemming G. Miljømæssig optimering af termiske oprensnings-metoder: Miljøprojekt 1501. København K: Miljøministeriet. Miljøstyrelsen, 2013. 174 p.