Maskinteknisk Termodynamik: Grundlæggende teori og praksisnær anvendelse

Research output: Book/ReportBook

14347 Downloads (Pure)

Abstract

Forord
Denne lærebog i grundlæggende termodynamik er udgivet af DTU og delvist finansieret af innovationsmidler fra DTU Diplom.
Målgruppen er DTU´s diplom- og bachelorstuderende, men kan helt eller delvist anvendes på beslægtede uddannelser herunder bla. professionsbacheloruddannelsen til maskinmester og på professionshøjskoler, samt i forbindelse med SRP opgave i 3.g. ved gymnasieskoler, men det må anbefales, at eleverne har matematik og fysik på A-niveau.
Sigtet er at give de studerende indsigt i grundlæggende termodynamik med henblik på en nærmere forståelse af de mest almindelige energikonverterende maskiner, samt deres dimensionsgrundlag. Der lægges således vægt på både teori og praktiske eksempler fra ingeniørprofessionen.
Bogens indhold er tilpasset pensum og læringsmål for DTU kursus nr. 62603, som ligger på maskiningeniør-uddannelsens 2. semester. Emnerne strømningslære og varmetransmission behandles kun overordnet i denne bog. Endvidere er emnerne forbrænding og gasblandinger ikke medtaget, og der henvises til andet undervisningsmateriale og faglitteraturen.
I lærebogens kapitel 1 til 6 præsenteres termodynamikkens grundlæggende teori, og sætter læseren i stand til at forstå og analysere åbne og lukkede systemer. I kapitel 7 til 9 behandles kredsprocesser for de mest almindelige energikonverterende anlæg i samfundet såsom motorer, gasturbiner, kraftværker, køleanlæg og varmepumper, hvor den grundlæggende teori eksemplificeres og anvendes.
Alle bogens kapitler er rigt forsynet med anvendelseseksempler som skulle give læseren en nærmere forståelse af den præsenterede teori. Hertil er i hvert kapitel angivet en række øvelsesopgaver, og for udvalgte øvelsesopgaver er der angivet løsningsforslag bag i bogen.
Lærebogen er udgivet som en gratisbog, hvilket betyder, at den frit og gratis kan distribueres og anvendes. Vi beder dog undervisere, som benytter lærebogen om at sende en mail (jlkme@dtu.dk) med informationer om undervisningsinstitution og holdstørrelse. DTU og lærebogens forfattere fralægger sig ethvert ansvar for alle direkte eller indirekte konsekvenser ved anvendelsen af lærebogens indhold.
En særlig tak skal rettes til lektor Kim Sørensen ved Aalborg Universitet for gennemlæsning og sparring.
Denne 1. udgave (juni 2017) af lærebogen er kontrolleret, men det kan ikke afvises, at der kan være fejl og mangler. Forfatterne vil være taknemmelige for oplysninger om fejl og mangler, men bestemt også forslag til forbedringer, og de kan mailes til jlkme@dtu.dk.
Ballerup
Juni 2017
Jens Bækkel Larsen, DTU Diplom
Per Christensen, DTU Diplom
Brian Elmegaard, DTU MEK
Original languageDanish
Place of PublicationBallerup
PublisherDTU Diplom og DTU Mekanik
Edition1
Number of pages239
Publication statusPublished - 2017

Bibliographical note

Lærebogen er udgivet som en gratisbog, hvilket betyder, at den frit og gratis kan distribueres og anvendes. Vi beder dog undervisere, som benytter lærebogen om at sende en mail (jlkme@dtu.dk) med informationer om undervisningsinstitution og holdstørrelse. DTU og lærebogens forfattere fralægger sig ethvert ansvar for alle direkte eller indirekte konsekvenser ved anvendelsen af lærebogens indhold.

Cite this

@book{7c0e8aa919324ece91f1c26c64b6bf63,
title = "Maskinteknisk Termodynamik: Grundl{\ae}ggende teori og praksisn{\ae}r anvendelse",
abstract = "ForordDenne l{\ae}rebog i grundl{\ae}ggende termodynamik er udgivet af DTU og delvist finansieret af innovationsmidler fra DTU Diplom.M{\aa}lgruppen er DTU´s diplom- og bachelorstuderende, men kan helt eller delvist anvendes p{\aa} besl{\ae}gtede uddannelser herunder bla. professionsbacheloruddannelsen til maskinmester og p{\aa} professionsh{\o}jskoler, samt i forbindelse med SRP opgave i 3.g. ved gymnasieskoler, men det m{\aa} anbefales, at eleverne har matematik og fysik p{\aa} A-niveau.Sigtet er at give de studerende indsigt i grundl{\ae}ggende termodynamik med henblik p{\aa} en n{\ae}rmere forst{\aa}else af de mest almindelige energikonverterende maskiner, samt deres dimensionsgrundlag. Der l{\ae}gges s{\aa}ledes v{\ae}gt p{\aa} b{\aa}de teori og praktiske eksempler fra ingeni{\o}rprofessionen.Bogens indhold er tilpasset pensum og l{\ae}ringsm{\aa}l for DTU kursus nr. 62603, som ligger p{\aa} maskiningeni{\o}r-uddannelsens 2. semester. Emnerne str{\o}mningsl{\ae}re og varmetransmission behandles kun overordnet i denne bog. Endvidere er emnerne forbr{\ae}nding og gasblandinger ikke medtaget, og der henvises til andet undervisningsmateriale og faglitteraturen.I l{\ae}rebogens kapitel 1 til 6 pr{\ae}senteres termodynamikkens grundl{\ae}ggende teori, og s{\ae}tter l{\ae}seren i stand til at forst{\aa} og analysere {\aa}bne og lukkede systemer. I kapitel 7 til 9 behandles kredsprocesser for de mest almindelige energikonverterende anl{\ae}g i samfundet s{\aa}som motorer, gasturbiner, kraftv{\ae}rker, k{\o}leanl{\ae}g og varmepumper, hvor den grundl{\ae}ggende teori eksemplificeres og anvendes.Alle bogens kapitler er rigt forsynet med anvendelseseksempler som skulle give l{\ae}seren en n{\ae}rmere forst{\aa}else af den pr{\ae}senterede teori. Hertil er i hvert kapitel angivet en r{\ae}kke {\o}velsesopgaver, og for udvalgte {\o}velsesopgaver er der angivet l{\o}sningsforslag bag i bogen.L{\ae}rebogen er udgivet som en gratisbog, hvilket betyder, at den frit og gratis kan distribueres og anvendes. Vi beder dog undervisere, som benytter l{\ae}rebogen om at sende en mail (jlkme@dtu.dk) med informationer om undervisningsinstitution og holdst{\o}rrelse. DTU og l{\ae}rebogens forfattere fral{\ae}gger sig ethvert ansvar for alle direkte eller indirekte konsekvenser ved anvendelsen af l{\ae}rebogens indhold.En s{\ae}rlig tak skal rettes til lektor Kim S{\o}rensen ved Aalborg Universitet for genneml{\ae}sning og sparring.Denne 1. udgave (juni 2017) af l{\ae}rebogen er kontrolleret, men det kan ikke afvises, at der kan v{\ae}re fejl og mangler. Forfatterne vil v{\ae}re taknemmelige for oplysninger om fejl og mangler, men bestemt ogs{\aa} forslag til forbedringer, og de kan mailes til jlkme@dtu.dk.BallerupJuni 2017Jens B{\ae}kkel Larsen, DTU DiplomPer Christensen, DTU DiplomBrian Elmegaard, DTU MEK",
author = "{B{\ae}kkel Larsen}, Jens and Per Christensen and Brian Elmegaard",
note = "L{\ae}rebogen er udgivet som en gratisbog, hvilket betyder, at den frit og gratis kan distribueres og anvendes. Vi beder dog undervisere, som benytter l{\ae}rebogen om at sende en mail (jlkme@dtu.dk) med informationer om undervisningsinstitution og holdst{\o}rrelse. DTU og l{\ae}rebogens forfattere fral{\ae}gger sig ethvert ansvar for alle direkte eller indirekte konsekvenser ved anvendelsen af l{\ae}rebogens indhold.",
year = "2017",
language = "Dansk",
publisher = "DTU Diplom og DTU Mekanik",
edition = "1",

}

Maskinteknisk Termodynamik: Grundlæggende teori og praksisnær anvendelse. / Bækkel Larsen, Jens; Christensen, Per; Elmegaard, Brian.

1 ed. Ballerup : DTU Diplom og DTU Mekanik, 2017. 239 p.

Research output: Book/ReportBook

TY - BOOK

T1 - Maskinteknisk Termodynamik: Grundlæggende teori og praksisnær anvendelse

AU - Bækkel Larsen, Jens

AU - Christensen, Per

AU - Elmegaard, Brian

N1 - Lærebogen er udgivet som en gratisbog, hvilket betyder, at den frit og gratis kan distribueres og anvendes. Vi beder dog undervisere, som benytter lærebogen om at sende en mail (jlkme@dtu.dk) med informationer om undervisningsinstitution og holdstørrelse. DTU og lærebogens forfattere fralægger sig ethvert ansvar for alle direkte eller indirekte konsekvenser ved anvendelsen af lærebogens indhold.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - ForordDenne lærebog i grundlæggende termodynamik er udgivet af DTU og delvist finansieret af innovationsmidler fra DTU Diplom.Målgruppen er DTU´s diplom- og bachelorstuderende, men kan helt eller delvist anvendes på beslægtede uddannelser herunder bla. professionsbacheloruddannelsen til maskinmester og på professionshøjskoler, samt i forbindelse med SRP opgave i 3.g. ved gymnasieskoler, men det må anbefales, at eleverne har matematik og fysik på A-niveau.Sigtet er at give de studerende indsigt i grundlæggende termodynamik med henblik på en nærmere forståelse af de mest almindelige energikonverterende maskiner, samt deres dimensionsgrundlag. Der lægges således vægt på både teori og praktiske eksempler fra ingeniørprofessionen.Bogens indhold er tilpasset pensum og læringsmål for DTU kursus nr. 62603, som ligger på maskiningeniør-uddannelsens 2. semester. Emnerne strømningslære og varmetransmission behandles kun overordnet i denne bog. Endvidere er emnerne forbrænding og gasblandinger ikke medtaget, og der henvises til andet undervisningsmateriale og faglitteraturen.I lærebogens kapitel 1 til 6 præsenteres termodynamikkens grundlæggende teori, og sætter læseren i stand til at forstå og analysere åbne og lukkede systemer. I kapitel 7 til 9 behandles kredsprocesser for de mest almindelige energikonverterende anlæg i samfundet såsom motorer, gasturbiner, kraftværker, køleanlæg og varmepumper, hvor den grundlæggende teori eksemplificeres og anvendes.Alle bogens kapitler er rigt forsynet med anvendelseseksempler som skulle give læseren en nærmere forståelse af den præsenterede teori. Hertil er i hvert kapitel angivet en række øvelsesopgaver, og for udvalgte øvelsesopgaver er der angivet løsningsforslag bag i bogen.Lærebogen er udgivet som en gratisbog, hvilket betyder, at den frit og gratis kan distribueres og anvendes. Vi beder dog undervisere, som benytter lærebogen om at sende en mail (jlkme@dtu.dk) med informationer om undervisningsinstitution og holdstørrelse. DTU og lærebogens forfattere fralægger sig ethvert ansvar for alle direkte eller indirekte konsekvenser ved anvendelsen af lærebogens indhold.En særlig tak skal rettes til lektor Kim Sørensen ved Aalborg Universitet for gennemlæsning og sparring.Denne 1. udgave (juni 2017) af lærebogen er kontrolleret, men det kan ikke afvises, at der kan være fejl og mangler. Forfatterne vil være taknemmelige for oplysninger om fejl og mangler, men bestemt også forslag til forbedringer, og de kan mailes til jlkme@dtu.dk.BallerupJuni 2017Jens Bækkel Larsen, DTU DiplomPer Christensen, DTU DiplomBrian Elmegaard, DTU MEK

AB - ForordDenne lærebog i grundlæggende termodynamik er udgivet af DTU og delvist finansieret af innovationsmidler fra DTU Diplom.Målgruppen er DTU´s diplom- og bachelorstuderende, men kan helt eller delvist anvendes på beslægtede uddannelser herunder bla. professionsbacheloruddannelsen til maskinmester og på professionshøjskoler, samt i forbindelse med SRP opgave i 3.g. ved gymnasieskoler, men det må anbefales, at eleverne har matematik og fysik på A-niveau.Sigtet er at give de studerende indsigt i grundlæggende termodynamik med henblik på en nærmere forståelse af de mest almindelige energikonverterende maskiner, samt deres dimensionsgrundlag. Der lægges således vægt på både teori og praktiske eksempler fra ingeniørprofessionen.Bogens indhold er tilpasset pensum og læringsmål for DTU kursus nr. 62603, som ligger på maskiningeniør-uddannelsens 2. semester. Emnerne strømningslære og varmetransmission behandles kun overordnet i denne bog. Endvidere er emnerne forbrænding og gasblandinger ikke medtaget, og der henvises til andet undervisningsmateriale og faglitteraturen.I lærebogens kapitel 1 til 6 præsenteres termodynamikkens grundlæggende teori, og sætter læseren i stand til at forstå og analysere åbne og lukkede systemer. I kapitel 7 til 9 behandles kredsprocesser for de mest almindelige energikonverterende anlæg i samfundet såsom motorer, gasturbiner, kraftværker, køleanlæg og varmepumper, hvor den grundlæggende teori eksemplificeres og anvendes.Alle bogens kapitler er rigt forsynet med anvendelseseksempler som skulle give læseren en nærmere forståelse af den præsenterede teori. Hertil er i hvert kapitel angivet en række øvelsesopgaver, og for udvalgte øvelsesopgaver er der angivet løsningsforslag bag i bogen.Lærebogen er udgivet som en gratisbog, hvilket betyder, at den frit og gratis kan distribueres og anvendes. Vi beder dog undervisere, som benytter lærebogen om at sende en mail (jlkme@dtu.dk) med informationer om undervisningsinstitution og holdstørrelse. DTU og lærebogens forfattere fralægger sig ethvert ansvar for alle direkte eller indirekte konsekvenser ved anvendelsen af lærebogens indhold.En særlig tak skal rettes til lektor Kim Sørensen ved Aalborg Universitet for gennemlæsning og sparring.Denne 1. udgave (juni 2017) af lærebogen er kontrolleret, men det kan ikke afvises, at der kan være fejl og mangler. Forfatterne vil være taknemmelige for oplysninger om fejl og mangler, men bestemt også forslag til forbedringer, og de kan mailes til jlkme@dtu.dk.BallerupJuni 2017Jens Bækkel Larsen, DTU DiplomPer Christensen, DTU DiplomBrian Elmegaard, DTU MEK

M3 - Bog

BT - Maskinteknisk Termodynamik: Grundlæggende teori og praksisnær anvendelse

PB - DTU Diplom og DTU Mekanik

CY - Ballerup

ER -