Mad på sygehuse. Teknologivurdering

Orla Zinck, Jørgen Lindgaard Pedersen, Jørgen Højmark Jensen

    Research output: Book/ReportBook

    Abstract

    Traditionelt har maden på danske sygehuse været tilberedt i et centralkøkken. Herfra er den blevet udbragt varmholdt til afdelingerne. På afdelingerne er maden blevet udportioneret til patienterne.Systemet er det såkaldte decentralt varmholdte system.I 1960'erne erstattes dette af et centralt varmholdt system, hvor udportioneringen sker i centralkøkkenet. Siden midten af 1980'erne er der sket en nyudvikling især i Danmark.Konceptet består i produktion af visse komponenter i centralkøkkenet med nedkøling umiddelbart efter. Genopvarmning og tilberedelse foregår i afdelingskøkkener. Maden anrettes på buffeter i afdelingerne med valgmuligheder for patienterne. Dette system betegnes som et decentralt kølesystem. Undersøgelsen er en teknologivurdering af dette nye decentrale kølessytem sammenholdt med de varmholdte systemer. Teknologivurderingsmodellen består i en undersøgelse af aktørerne fra læger og sygeplejersker via køkken- og rengøringspersonale samt udstyrs- og råvareleverandører til patienter. Der ses på "bespisningssystemteknologien" ud fra tre perspektiver - hardware, software og orgware. Dette vil sige, at det tekniske udstyr ses i sammenhæng med personalets uddannelse, viden, ansvarsfordeling samt dets holdninger og motivation. Beskrivelser af idealmodeller for de tre systemtyper sammenholdes med konkret empiri fra tre hospitaler. Det konkluderes, at det decentrale kølesystem yder bedre service til patienterne forudsat at der afsættes personale til at være ansvarlig for at de svageste patienter rent faktisk indtager tilstrækkelig med føde i et system, der ellers er bygget op på indiviuelle valgmuligheder.
    Original languageDanish
    Number of pages214
    Publication statusPublished - 1995

    Cite this

    Zinck, O., Pedersen, J. L., & Højmark Jensen, J. (1995). Mad på sygehuse. Teknologivurdering.