LED-lys til ældre: Lys, trivsel og alder - Hvordan hænger det sammen?

Birgit Agnes Sander, Line Kessel, Hajer Ahmad, Kjeld Johnsen, Jakob Markvart, Paul Michael Petersen, Aikaterini Argyraki, Jakob Munkgaard Andersen, Dennis Dan Corell, Iben Winther Orton, Anne Marie Lund, Christian Krause, Ida Maj Emborg, Lene Ulsted Carlsen (Editor), Lone Nyhuus (Editor)

Research output: Book/ReportReport

3927 Downloads (Pure)

Abstract

Lumen, Watt, kelvin og Ra. De mange ord om lys kan godt forvirre. Men både for bygherrer, sundhedsprofessionelle og borgere er der god grund til at sætte sig ind i begreberne. Alt peger nemlig på, at lys i de rette mængder og farver kan understøtte vores naturlige døgnrytme og være med til at forbedre søvnkvaliteten og dermed øge trivsel og aktivitetsniveau. Samtidig har markedet fået helt nye lyskilder som LED. De giver langt flere muligheder, end vi har været vant til med gløde- og halogenpærer og sparepærer. Glostrup Hospitals Øjenafdeling, DTU Fotonik, Statens Byggeforskningsinstitut, Gate 21 med flere har i forskningsprojektet ‘LED-lys til ældre’ belyst sammenhængen mellem alder, synsevne, indretning og nye lyskilder. I november 2013 installerede forskningsgruppen LED-lys hos 29 ældre borgere (+ 65 år) i 20 boliger i Albertslund Kommune. Den ene halvdel af boligerne fik et lysdesign, der varierede i styrke over dagen. Den anden halvdel fik et lysdesign, der både varierede i styrke og farvesammensætning over dagen, således at indholdet af blåt lys var ekstra højt i formiddagstimerne for at understøtte kroppens naturlige døgnrytme. Efter første forsøgsperiode på tre uger var der en uges pause, hvorefter de to grupper byttede lysdesign. På hæftets sidste sider følger nogle af de mange gode råd, som blandt andet er baseret på vores erfaringer fra projektet. Lige til at tage med jer, når I skal indrette liv og boliger – med lys, lamper, Lumen, Watt, kelvin og Ra.
Original languageEnglish
PublisherGate 21
Number of pages16
Publication statusPublished - 2015

Fingerprint

Dive into the research topics of 'LED-lys til ældre: Lys, trivsel og alder - Hvordan hænger det sammen?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this