Kvantitativ PCR kan være et godt supplement til påvisning af cytomegalovirus-infektion

Meddelelse nr. 1162

Lola Tolstrup, Svend Haugegaard, Lars Erik Larsen, Charlotte Kristiane Hjulsager, Tim Kåre Jensen, Mette Sif Hansen, Charlotte Sonne Kristensen

  Research output: Book/ReportReportCommissioned

  63 Downloads (Pure)

  Abstract

  Næsesvaberprøver undersøgt ved kvantitativ PCR er værdifulde i forhold til diagnostik af Porcint Cytomegalovirus-infektion på levende smågrise og kan i vid udtrækning erstatte histologi af næseslimhinde fra obducerede dyr.
  Undersøgelse på levende grise kan erstatte omkostningstung histologi fra næseslimhinden når Cytomegalovirus skal påvises. Metoden er en Real-time kvantitativ PCR (qPCR) på næsesvaberprøver til rutinemæssige diagnostik af PCMV-infektion.

  Porcint Cytomegalovirus (PCMV) er et virus, der giver infektion i næseslimhinden og bliver ofte betegnet ’snotsyge’. Virusset har været kendt siden midten af forrige århundrede, og den er vidt udbredt, både mellem og inden for besætninger.

  Der findes ingen behandling eller vaccine mod PCMV, hvorfor den eneste måde at undgå virusset på er ved at undgå smitte, f.eks. ved at sikre overførsel af antistoffer til pattegrisene via råmælk. Den økonomiske betydning af PCMV er usikker, men det vides, at virusset kan forværre symptomerne fra andre sygdomme, f.eks. influenza.

  PCMV-infektioner er traditionelt set blevet diagnosticeret ved histologi af vævet i næseslimhinden, hvor det er muligt at observere virus inde i næseslimhindens celler hos et smittet dyr. Histologisk diagnostik kan kun udføres på døde dyr, og derfor har PCR på slim fra næsesvaber været brugt som en alternativ metode til at diagnosticere PCMV på levende dyr. Hvorvidt denne metode er sammenlignelig med histologi, har indtil nu været uvist.

  På baggrund af ovenstående har dette studie undersøgt sammenhængen mellem histologi og qPCR til diagnostik af PCMV på 46 grise mistænkt for PCMV. Det var muligt at konkludere, at der er god sammenhæng mellem de to metoder, hvis der benyttes et cut-off på mellem 105,83 og 107,16 viruskopier pr. ml på den kvantitative PCR.
  Original languageDanish
  PublisherSEGES Svineproduktion
  Number of pages10
  Publication statusPublished - 2019

  Cite this

  Tolstrup, L., Haugegaard, S., Larsen, L. E., Hjulsager, C. K., Jensen, T. K., Hansen, M. S., & Sonne Kristensen, C. (2019). Kvantitativ PCR kan være et godt supplement til påvisning af cytomegalovirus-infektion: Meddelelse nr. 1162. SEGES Svineproduktion.
  Tolstrup, Lola ; Haugegaard, Svend ; Larsen, Lars Erik ; Hjulsager, Charlotte Kristiane ; Jensen, Tim Kåre ; Hansen, Mette Sif ; Sonne Kristensen, Charlotte. / Kvantitativ PCR kan være et godt supplement til påvisning af cytomegalovirus-infektion : Meddelelse nr. 1162. SEGES Svineproduktion, 2019. 10 p.
  @book{0e0b41199fcb42659aa21c083f0a98c3,
  title = "Kvantitativ PCR kan v{\ae}re et godt supplement til p{\aa}visning af cytomegalovirus-infektion: Meddelelse nr. 1162",
  abstract = "N{\ae}sesvaberpr{\o}ver unders{\o}gt ved kvantitativ PCR er v{\ae}rdifulde i forhold til diagnostik af Porcint Cytomegalovirus-infektion p{\aa} levende sm{\aa}grise og kan i vid udtr{\ae}kning erstatte histologi af n{\ae}seslimhinde fra obducerede dyr.Unders{\o}gelse p{\aa} levende grise kan erstatte omkostningstung histologi fra n{\ae}seslimhinden n{\aa}r Cytomegalovirus skal p{\aa}vises. Metoden er en Real-time kvantitativ PCR (qPCR) p{\aa} n{\ae}sesvaberpr{\o}ver til rutinem{\ae}ssige diagnostik af PCMV-infektion.Porcint Cytomegalovirus (PCMV) er et virus, der giver infektion i n{\ae}seslimhinden og bliver ofte betegnet ’snotsyge’. Virusset har v{\ae}ret kendt siden midten af forrige {\aa}rhundrede, og den er vidt udbredt, b{\aa}de mellem og inden for bes{\ae}tninger.Der findes ingen behandling eller vaccine mod PCMV, hvorfor den eneste m{\aa}de at undg{\aa} virusset p{\aa} er ved at undg{\aa} smitte, f.eks. ved at sikre overf{\o}rsel af antistoffer til pattegrisene via r{\aa}m{\ae}lk. Den {\o}konomiske betydning af PCMV er usikker, men det vides, at virusset kan forv{\ae}rre symptomerne fra andre sygdomme, f.eks. influenza.PCMV-infektioner er traditionelt set blevet diagnosticeret ved histologi af v{\ae}vet i n{\ae}seslimhinden, hvor det er muligt at observere virus inde i n{\ae}seslimhindens celler hos et smittet dyr. Histologisk diagnostik kan kun udf{\o}res p{\aa} d{\o}de dyr, og derfor har PCR p{\aa} slim fra n{\ae}sesvaber v{\ae}ret brugt som en alternativ metode til at diagnosticere PCMV p{\aa} levende dyr. Hvorvidt denne metode er sammenlignelig med histologi, har indtil nu v{\ae}ret uvist.P{\aa} baggrund af ovenst{\aa}ende har dette studie unders{\o}gt sammenh{\ae}ngen mellem histologi og qPCR til diagnostik af PCMV p{\aa} 46 grise mist{\ae}nkt for PCMV. Det var muligt at konkludere, at der er god sammenh{\ae}ng mellem de to metoder, hvis der benyttes et cut-off p{\aa} mellem 105,83 og 107,16 viruskopier pr. ml p{\aa} den kvantitative PCR.",
  author = "Lola Tolstrup and Svend Haugegaard and Larsen, {Lars Erik} and Hjulsager, {Charlotte Kristiane} and Jensen, {Tim K{\aa}re} and Hansen, {Mette Sif} and {Sonne Kristensen}, Charlotte",
  year = "2019",
  language = "Dansk",
  publisher = "SEGES Svineproduktion",

  }

  Tolstrup, L, Haugegaard, S, Larsen, LE, Hjulsager, CK, Jensen, TK, Hansen, MS & Sonne Kristensen, C 2019, Kvantitativ PCR kan være et godt supplement til påvisning af cytomegalovirus-infektion: Meddelelse nr. 1162. SEGES Svineproduktion.

  Kvantitativ PCR kan være et godt supplement til påvisning af cytomegalovirus-infektion : Meddelelse nr. 1162. / Tolstrup, Lola; Haugegaard, Svend; Larsen, Lars Erik; Hjulsager, Charlotte Kristiane; Jensen, Tim Kåre; Hansen, Mette Sif; Sonne Kristensen, Charlotte.

  SEGES Svineproduktion, 2019. 10 p.

  Research output: Book/ReportReportCommissioned

  TY - RPRT

  T1 - Kvantitativ PCR kan være et godt supplement til påvisning af cytomegalovirus-infektion

  T2 - Meddelelse nr. 1162

  AU - Tolstrup, Lola

  AU - Haugegaard, Svend

  AU - Larsen, Lars Erik

  AU - Hjulsager, Charlotte Kristiane

  AU - Jensen, Tim Kåre

  AU - Hansen, Mette Sif

  AU - Sonne Kristensen, Charlotte

  PY - 2019

  Y1 - 2019

  N2 - Næsesvaberprøver undersøgt ved kvantitativ PCR er værdifulde i forhold til diagnostik af Porcint Cytomegalovirus-infektion på levende smågrise og kan i vid udtrækning erstatte histologi af næseslimhinde fra obducerede dyr.Undersøgelse på levende grise kan erstatte omkostningstung histologi fra næseslimhinden når Cytomegalovirus skal påvises. Metoden er en Real-time kvantitativ PCR (qPCR) på næsesvaberprøver til rutinemæssige diagnostik af PCMV-infektion.Porcint Cytomegalovirus (PCMV) er et virus, der giver infektion i næseslimhinden og bliver ofte betegnet ’snotsyge’. Virusset har været kendt siden midten af forrige århundrede, og den er vidt udbredt, både mellem og inden for besætninger.Der findes ingen behandling eller vaccine mod PCMV, hvorfor den eneste måde at undgå virusset på er ved at undgå smitte, f.eks. ved at sikre overførsel af antistoffer til pattegrisene via råmælk. Den økonomiske betydning af PCMV er usikker, men det vides, at virusset kan forværre symptomerne fra andre sygdomme, f.eks. influenza.PCMV-infektioner er traditionelt set blevet diagnosticeret ved histologi af vævet i næseslimhinden, hvor det er muligt at observere virus inde i næseslimhindens celler hos et smittet dyr. Histologisk diagnostik kan kun udføres på døde dyr, og derfor har PCR på slim fra næsesvaber været brugt som en alternativ metode til at diagnosticere PCMV på levende dyr. Hvorvidt denne metode er sammenlignelig med histologi, har indtil nu været uvist.På baggrund af ovenstående har dette studie undersøgt sammenhængen mellem histologi og qPCR til diagnostik af PCMV på 46 grise mistænkt for PCMV. Det var muligt at konkludere, at der er god sammenhæng mellem de to metoder, hvis der benyttes et cut-off på mellem 105,83 og 107,16 viruskopier pr. ml på den kvantitative PCR.

  AB - Næsesvaberprøver undersøgt ved kvantitativ PCR er værdifulde i forhold til diagnostik af Porcint Cytomegalovirus-infektion på levende smågrise og kan i vid udtrækning erstatte histologi af næseslimhinde fra obducerede dyr.Undersøgelse på levende grise kan erstatte omkostningstung histologi fra næseslimhinden når Cytomegalovirus skal påvises. Metoden er en Real-time kvantitativ PCR (qPCR) på næsesvaberprøver til rutinemæssige diagnostik af PCMV-infektion.Porcint Cytomegalovirus (PCMV) er et virus, der giver infektion i næseslimhinden og bliver ofte betegnet ’snotsyge’. Virusset har været kendt siden midten af forrige århundrede, og den er vidt udbredt, både mellem og inden for besætninger.Der findes ingen behandling eller vaccine mod PCMV, hvorfor den eneste måde at undgå virusset på er ved at undgå smitte, f.eks. ved at sikre overførsel af antistoffer til pattegrisene via råmælk. Den økonomiske betydning af PCMV er usikker, men det vides, at virusset kan forværre symptomerne fra andre sygdomme, f.eks. influenza.PCMV-infektioner er traditionelt set blevet diagnosticeret ved histologi af vævet i næseslimhinden, hvor det er muligt at observere virus inde i næseslimhindens celler hos et smittet dyr. Histologisk diagnostik kan kun udføres på døde dyr, og derfor har PCR på slim fra næsesvaber været brugt som en alternativ metode til at diagnosticere PCMV på levende dyr. Hvorvidt denne metode er sammenlignelig med histologi, har indtil nu været uvist.På baggrund af ovenstående har dette studie undersøgt sammenhængen mellem histologi og qPCR til diagnostik af PCMV på 46 grise mistænkt for PCMV. Det var muligt at konkludere, at der er god sammenhæng mellem de to metoder, hvis der benyttes et cut-off på mellem 105,83 og 107,16 viruskopier pr. ml på den kvantitative PCR.

  M3 - Rapport

  BT - Kvantitativ PCR kan være et godt supplement til påvisning af cytomegalovirus-infektion

  PB - SEGES Svineproduktion

  ER -

  Tolstrup L, Haugegaard S, Larsen LE, Hjulsager CK, Jensen TK, Hansen MS et al. Kvantitativ PCR kan være et godt supplement til påvisning af cytomegalovirus-infektion: Meddelelse nr. 1162. SEGES Svineproduktion, 2019. 10 p.