Kvælstofforsyning ved biologisk kvælstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kvælstofgødskning af frøbælgplanter

Erik Steen Jensen, A. J. Andersen, H. Sørensen, J. D. Thomsen

  Research output: Book/ReportReportResearch

  130 Downloads (Pure)

  Abstract

  Hos bælgplanter bidrager både symbiotisk N2-binding og uorganisk (NO3-N,NH4-N) til planternes N-forsyning. I det foreliggendearbejde vurderedes størrelsen af bidragene fra de respektiveN-ressourcer til N-forsyningen af ært og hestebønne vedanvendelse af 15N-isotopfortynding. Desuden belystes effekten af gødskning med nitratkvælstof på udbytte og proteinproduktion. I mark- og karforsøg tilførtes 15N-mærket gødning til frøbælgplanterne og en referenceafgrøde. Udfra 15N-berigelsen i reference og frøbælgplanteafgrøde beregnedes optagelsen af gødnings- og jordkvælstof samt den symbiotiske N2-binding. I en 3-årig markforsøgsserie havde tilførsel af 50 kg N/ha vedsåning ("start"-N) ikke signifikant indflydelse på frøudbytteeller proteinproduktion hos kogeart, foderart og hestebønne. Igennemsnit af de 3 forsøgsår blev den symbiotiske N2-binding *kogeært, foderært og hestebønne ved modenhed vurderet til hhv. 165, 136 og 187 kg N/ha, hvilket svarede til 60, 51 og 66% aftotal-N i afgrøderne. Oden N-gødskning blev den symbiotiske N2~-binding beregnet til at udgøre ca. 71, 65 og 76% af et indholdpå i alt 274, 260 og 288 kg N/ha i hhv. kogeart, foderart oghestebønne.I karforsøg med stigende tilførsel af nitratkvælstof ved såningtil xrt stimulerede moderate N-tilførsler udbyttet af vegetativeplantedele og rodtørstof uden af have en negativ indflydelse påden symbiotiske N2-binding. Større tilførsler af nitrat reduceredeimidlertid den symbiotiske N2-binding betydeligt. Gødskningmed nitratkvælstof ved tidlig balgfyldning øgede udbyttet affrøtørstof og -protein signifikant i forhold til de ugødede afgrøder.
  Original languageDanish
  Place of PublicationRoskilde
  PublisherForsøgsanlæg Risø
  Number of pages91
  ISBN (Print)87-550-1076-8
  Publication statusPublished - 1985
  SeriesRisoe-M
  Number2428
  ISSN0418-6435

  Cite this

  Jensen, E. S., Andersen, A. J., Sørensen, H., & Thomsen, J. D. (1985). Kvælstofforsyning ved biologisk kvælstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kvælstofgødskning af frøbælgplanter. Roskilde: Forsøgsanlæg Risø. Risoe-M, No. 2428
  Jensen, Erik Steen ; Andersen, A. J. ; Sørensen, H. ; Thomsen, J. D. / Kvælstofforsyning ved biologisk kvælstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kvælstofgødskning af frøbælgplanter. Roskilde : Forsøgsanlæg Risø, 1985. 91 p. (Risoe-M; No. 2428).
  @book{0c6f588bfa5f4f6698966fc9eca20aa4,
  title = "Kv{\ae}lstofforsyning ved biologisk kv{\ae}lstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kv{\ae}lstofg{\o}dskning af fr{\o}b{\ae}lgplanter",
  abstract = "Hos b{\ae}lgplanter bidrager b{\aa}de symbiotisk N2-binding og uorganisk (NO3-N,NH4-N) til planternes N-forsyning. I det foreliggendearbejde vurderedes st{\o}rrelsen af bidragene fra de respektiveN-ressourcer til N-forsyningen af {\ae}rt og hesteb{\o}nne vedanvendelse af 15N-isotopfortynding. Desuden belystes effekten af g{\o}dskning med nitratkv{\ae}lstof p{\aa} udbytte og proteinproduktion. I mark- og karfors{\o}g tilf{\o}rtes 15N-m{\ae}rket g{\o}dning til fr{\o}b{\ae}lgplanterne og en referenceafgr{\o}de. Udfra 15N-berigelsen i reference og fr{\o}b{\ae}lgplanteafgr{\o}de beregnedes optagelsen af g{\o}dnings- og jordkv{\ae}lstof samt den symbiotiske N2-binding. I en 3-{\aa}rig markfors{\o}gsserie havde tilf{\o}rsel af 50 kg N/ha veds{\aa}ning ({"}start{"}-N) ikke signifikant indflydelse p{\aa} fr{\o}udbytteeller proteinproduktion hos kogeart, foderart og hesteb{\o}nne. Igennemsnit af de 3 fors{\o}gs{\aa}r blev den symbiotiske N2-binding *koge{\ae}rt, foder{\ae}rt og hesteb{\o}nne ved modenhed vurderet til hhv. 165, 136 og 187 kg N/ha, hvilket svarede til 60, 51 og 66{\%} aftotal-N i afgr{\o}derne. Oden N-g{\o}dskning blev den symbiotiske N2~-binding beregnet til at udg{\o}re ca. 71, 65 og 76{\%} af et indholdp{\aa} i alt 274, 260 og 288 kg N/ha i hhv. kogeart, foderart oghesteb{\o}nne.I karfors{\o}g med stigende tilf{\o}rsel af nitratkv{\ae}lstof ved s{\aa}ningtil xrt stimulerede moderate N-tilf{\o}rsler udbyttet af vegetativeplantedele og rodt{\o}rstof uden af have en negativ indflydelse p{\aa}den symbiotiske N2-binding. St{\o}rre tilf{\o}rsler af nitrat reduceredeimidlertid den symbiotiske N2-binding betydeligt. G{\o}dskningmed nitratkv{\ae}lstof ved tidlig balgfyldning {\o}gede udbyttet affr{\o}t{\o}rstof og -protein signifikant i forhold til de ug{\o}dede afgr{\o}der.",
  keywords = "Ris{\o}-M-2428, Fertilization, Isotope Dilution, Nitrates, Nitrogen, Nitrogen fixation, Nitrogen 15, Pisum, Symbiosis, Vicia",
  author = "Jensen, {Erik Steen} and Andersen, {A. J.} and H. S{\o}rensen and Thomsen, {J. D.}",
  year = "1985",
  language = "Dansk",
  isbn = "87-550-1076-8",
  series = "Risoe-M",
  number = "2428",
  publisher = "Fors{\o}gsanl{\ae}g Ris{\o}",

  }

  Jensen, ES, Andersen, AJ, Sørensen, H & Thomsen, JD 1985, Kvælstofforsyning ved biologisk kvælstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kvælstofgødskning af frøbælgplanter. Risoe-M, no. 2428, Forsøgsanlæg Risø, Roskilde.

  Kvælstofforsyning ved biologisk kvælstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kvælstofgødskning af frøbælgplanter. / Jensen, Erik Steen; Andersen, A. J.; Sørensen, H.; Thomsen, J. D.

  Roskilde : Forsøgsanlæg Risø, 1985. 91 p. (Risoe-M; No. 2428).

  Research output: Book/ReportReportResearch

  TY - RPRT

  T1 - Kvælstofforsyning ved biologisk kvælstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kvælstofgødskning af frøbælgplanter

  AU - Jensen, Erik Steen

  AU - Andersen, A. J.

  AU - Sørensen, H.

  AU - Thomsen, J. D.

  PY - 1985

  Y1 - 1985

  N2 - Hos bælgplanter bidrager både symbiotisk N2-binding og uorganisk (NO3-N,NH4-N) til planternes N-forsyning. I det foreliggendearbejde vurderedes størrelsen af bidragene fra de respektiveN-ressourcer til N-forsyningen af ært og hestebønne vedanvendelse af 15N-isotopfortynding. Desuden belystes effekten af gødskning med nitratkvælstof på udbytte og proteinproduktion. I mark- og karforsøg tilførtes 15N-mærket gødning til frøbælgplanterne og en referenceafgrøde. Udfra 15N-berigelsen i reference og frøbælgplanteafgrøde beregnedes optagelsen af gødnings- og jordkvælstof samt den symbiotiske N2-binding. I en 3-årig markforsøgsserie havde tilførsel af 50 kg N/ha vedsåning ("start"-N) ikke signifikant indflydelse på frøudbytteeller proteinproduktion hos kogeart, foderart og hestebønne. Igennemsnit af de 3 forsøgsår blev den symbiotiske N2-binding *kogeært, foderært og hestebønne ved modenhed vurderet til hhv. 165, 136 og 187 kg N/ha, hvilket svarede til 60, 51 og 66% aftotal-N i afgrøderne. Oden N-gødskning blev den symbiotiske N2~-binding beregnet til at udgøre ca. 71, 65 og 76% af et indholdpå i alt 274, 260 og 288 kg N/ha i hhv. kogeart, foderart oghestebønne.I karforsøg med stigende tilførsel af nitratkvælstof ved såningtil xrt stimulerede moderate N-tilførsler udbyttet af vegetativeplantedele og rodtørstof uden af have en negativ indflydelse påden symbiotiske N2-binding. Større tilførsler af nitrat reduceredeimidlertid den symbiotiske N2-binding betydeligt. Gødskningmed nitratkvælstof ved tidlig balgfyldning øgede udbyttet affrøtørstof og -protein signifikant i forhold til de ugødede afgrøder.

  AB - Hos bælgplanter bidrager både symbiotisk N2-binding og uorganisk (NO3-N,NH4-N) til planternes N-forsyning. I det foreliggendearbejde vurderedes størrelsen af bidragene fra de respektiveN-ressourcer til N-forsyningen af ært og hestebønne vedanvendelse af 15N-isotopfortynding. Desuden belystes effekten af gødskning med nitratkvælstof på udbytte og proteinproduktion. I mark- og karforsøg tilførtes 15N-mærket gødning til frøbælgplanterne og en referenceafgrøde. Udfra 15N-berigelsen i reference og frøbælgplanteafgrøde beregnedes optagelsen af gødnings- og jordkvælstof samt den symbiotiske N2-binding. I en 3-årig markforsøgsserie havde tilførsel af 50 kg N/ha vedsåning ("start"-N) ikke signifikant indflydelse på frøudbytteeller proteinproduktion hos kogeart, foderart og hestebønne. Igennemsnit af de 3 forsøgsår blev den symbiotiske N2-binding *kogeært, foderært og hestebønne ved modenhed vurderet til hhv. 165, 136 og 187 kg N/ha, hvilket svarede til 60, 51 og 66% aftotal-N i afgrøderne. Oden N-gødskning blev den symbiotiske N2~-binding beregnet til at udgøre ca. 71, 65 og 76% af et indholdpå i alt 274, 260 og 288 kg N/ha i hhv. kogeart, foderart oghestebønne.I karforsøg med stigende tilførsel af nitratkvælstof ved såningtil xrt stimulerede moderate N-tilførsler udbyttet af vegetativeplantedele og rodtørstof uden af have en negativ indflydelse påden symbiotiske N2-binding. Større tilførsler af nitrat reduceredeimidlertid den symbiotiske N2-binding betydeligt. Gødskningmed nitratkvælstof ved tidlig balgfyldning øgede udbyttet affrøtørstof og -protein signifikant i forhold til de ugødede afgrøder.

  KW - Risø-M-2428

  KW - Fertilization

  KW - Isotope Dilution

  KW - Nitrates

  KW - Nitrogen

  KW - Nitrogen fixation

  KW - Nitrogen 15

  KW - Pisum

  KW - Symbiosis

  KW - Vicia

  M3 - Rapport

  SN - 87-550-1076-8

  T3 - Risoe-M

  BT - Kvælstofforsyning ved biologisk kvælstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kvælstofgødskning af frøbælgplanter

  PB - Forsøgsanlæg Risø

  CY - Roskilde

  ER -

  Jensen ES, Andersen AJ, Sørensen H, Thomsen JD. Kvælstofforsyning ved biologisk kvælstofbinding. II. Symbiotisk N2-binding og kvælstofgødskning af frøbælgplanter. Roskilde: Forsøgsanlæg Risø, 1985. 91 p. (Risoe-M; No. 2428).