Klimamærkning af fødevarer: Udvælgelse af 500 generiske fødevarer og drikkevarer til klimamærkning

Translated title of the contribution: Climate labeling of food: Selection of 500 generic foods and beverages for climate labeling

Ellen Trolle, Emilia Stoltenborg Lagoni, Julie Marvel Mansfeldt

Research output: Book/ReportReportResearch

15 Downloads (Pure)

Abstract

Baggrund: Formålet med dette projekt, er at udvælge 500 generiske fødevarer og drikkevarer, der skal udgøre de første produkter, som skal klimamærkes. Dette skal bidrage til at igangsætte klimamærkning af fødevarer og drikkevarer på det danske detailmarked.
De generiske produkter skal repræsentere de mest konsumerede og solgte produkter på det danske marked. Desuden skal listen dække relevante fødevarer og drikkevarer, der indgår i De officielle Kostråd, samt dække produkter med såvel høje som lave klimaaftryk inden for hver produktgruppe.

Et generisk produkt er en fælles betegnelse for samme type produkter, som kommer fra forskellige producenter og produktionsmetoder, men er defineret på en måde, så det giver mening at bruge en fælles betegnelse. Et generisk produkt, repræsenterer en gruppe af produkter med samme overordnede egenskaber evt. opdelt efter produktionsform og oprindelsesland, forarbejdningsgrad eller emballagetype,

Metode: De 500 generiske produkter blev udvalgt baseret på foreløbige konsumeringsdata fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet (DANSDA 2021-2024). Produkter blev som hovedregel inkluderet, hvis indtaget var over 1 g/dag. Ved udvælgelsen blev der gjort enkelte undtagelser, f.eks. hvis to produkter, der lignede hinanden, tilsammen gav 1 g/dag.
Salgsdata fra den danske detailhandel og Euromonitor blev brugt til at supplere listen med ekstra produkter, især sammensatte produkter. De officielle Kostråd blev anvendt til at vurdere, om der var relevante produkter, som manglede at blive inkluderet. Data over klimaaftryk fra Aarhus Universitet og DTU Fødevareinstituttet (AU-DTU) samt fra den franske klimadatabase Agribalyse blev brugt til vurdere, om produkter i produktgrupperne med varierende klimaaftryk skulle inkluderes på listen. Artikler vedrørende produktfasernes indflydelse på produkters endelige klimaaftryk blev desuden anvendt til at vurdere, om yderligere opdeling af de generiske produkter var relevant.
Med udgangspunkt i hovedgrupperne fra fødevaretabellen FRIDA blev produktgrupper dannet med øget fokus på klima. Den første liste med 500 generiske produkter blev sendt til høring hos medlemmerne af den tidligere arbejdsgruppe vedrørende en ordning for klimamærkning af fødevarer og drikkevarer, og relevante høringssvar dannede grundlag for revidering af listen, hvis relevansen kunne dokumenteres.

Resultater: Den endelige liste med 500 generiske produkter består af 17 produktgrupper med fødevarer, drikkevarer og sammensatte produkter. Langt størstedelen af alle generiske produkter er begrundet i indtagsdata fra DANSDA, men også salgsdata fra det danske marked, produkter beskrevet i De officielle Kostråd, og produkter med høje klimaaftryk fra databaserne Agribalyse og AU-DTU er brugt til bekræftelse og tilføjelse af yderligere produkter til listen.

Produktgruppen med ”Grøntsager, svampe og produkter heraf” er den største gruppe med 79 generiske produkter. Næstefter er produktgrupperne ”Drikkevarer”, ”Convenience-produkter” og ”Frugt, bær og produkter heraf” med henholdsvis 50, 48 og 46 generiske produkter. ”Søde sager og salte snacks” har 40 produkter, mens ”Fisk, skaldyr og tang” indeholder 39 produkter, og ”Korn og Stivelsesprodukter” 36. Produktgruppen med ”Bælgfrugter og bælgfrugtprodukter” har 27 produkter, og ”Rødt kød og kødprodukter” har 25. ”Plantebaserede alternativer til kød- og mejeriprodukter” har 19 produkter og ”Nødder og frø” har 17 produkter, mens både ”Ost og osteprodukter”, ”Smagsgivere og andre produkter” samt ”Olier og fedtstoffer” hver især indeholder 16 produkter. ”Fjerkræ, æg og fjerkræprodukter” og ”Mælk og mælkeprodukter” indeholder 12 og 10 produkter. Produktgruppen med det laveste antal produkter er ”Kartofler og kartoffel-produkter” med 4 produkter i alt.
Relevante generiske produkter er opdelt efter oprindelsesområde, forarbejdning og emballage, da det er vurderet, at oprindelsesområde herunder landbrugsproduktion, i det pågældende område, samt transport kan have stor indflydelse på især frugt og grønt, bælgfrugter og kartoflers endelige klimaaftryk samt på oksekød, som er opdelt efter kødkvæg og malkekvæg og oprindelse. Produkter med specifik angivelse af oprindelsesområde, dvs. produktet er angivet som dansk, udenlandsk, europæisk eller udenfor Europa, er i alt 207 produkter.
I alt består listen af 330 forarbejdede produkter, f.eks. alle produkter i produktgrupperne mælk og mælkeprodukter, ost og osteprodukter, convenience-produkter, plantebaserede alternativer til kød- og mejeriprodukter osv. Andre produkter har både en uforarbejdet og forarbejdet version, som er præsenteret, f.eks. som rå, tørret, røget, kogt, tilberedt eller laktosefri.
På listen er der 53 generiske produkter, som har en specifik type emballage angivet, heraf er især produkterne indenfor drikkevarer og bælgfrugter, og f.eks.er tomatkonserves opdelt efter dåse eller karton-komposit i produktgruppen med grøntsager.

Konklusion: Den endelige liste på 500 generiske produkter indeholder både fødevarer og drikkevarer i rå og forarbejdede former. Listen afspejler de mest populære produkter, som er indtaget i Danmark såvel som produkter, der er repræsenteret i De officielle Kostråd 2021 samt produkter med betydning for kostens samlede klimaaftryk.

Der udviklet og beskrevet en metode, som systematisk inkluderer generiske fødevarer og drikkevarer på det danske detailmarked, ud fra de opstillede kriterier.
Translated title of the contributionClimate labeling of food: Selection of 500 generic foods and beverages for climate labeling
Original languageDanish
Place of PublicationKgs. Lyngby
PublisherDTU Fødevareinstituttet
Number of pages52
ISBN (Print)978-87-7586-038-8
Publication statusPublished - 2025

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Climate labeling of food: Selection of 500 generic foods and beverages for climate labeling'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this