Jordens Klimasystem

  Research output: Book/ReportReportCommunication

  123 Downloads (Pure)

  Abstract

  Uanset hvor man lever på Jorden, har vejret betydning for dagligdagen og tilværelsen. Og selvom vi i Danmark har indrettet os med mange moderne bekvemmeligheder, er vi på adskillige måder fortsat afhængige af vind og vejr. Vi er også vant til, at vejret er omskifteligt, og at det altid er forbundet med en stor usikkerhed at planlægge aktiviteter, der er afhængige af en bestemt vejrtype. Heldigvis har mennesket haft en enorm evne til at tilpasse sig naturen, og således været i stand til at klare sig i områder fra ekstrem kulde til ekstrem varme.
  Når vi taler om vejret, mener vi som regel atmosfærens tilstand på et bestemt sted og tidspunkt, og er typisk interesserede i oplysninger om temperatur, vind, skydække og regn. Vi er også gerne interesserede i vejrudsigterne nogle timer eller dage ud i fremtiden. Dette materiale handler om Jordens klima, hvor klimaet kan defineres som det gennemsnitlige vejr og vejrets variationer over en længere periode, som man traditionelt fastsætter til 30 år.
  Klimaet er således ikke blot gennemsnitlige værdier af f.eks. temperatur og nedbør, men også hvor meget parametrene varierer i løbet af et år, samt hyppigheden og styrken af ekstreme vejrfænomener som kraftige orkaner eller voldsomme skybrud. På trods af, at der kan være stor forskel på f.eks. sommervejret fra år til år, så holder klimaet sig som regel nogenlunde konstant.
  Original languageEnglish
  PublisherCenter for Politiske Studier (CEPOS)
  Number of pages22
  Publication statusPublished - 2016

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Jordens Klimasystem'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this