Introduktion af polte i PRRSV-besætninger

Notat nr. 1609

Bonnie Edahl Hoelstad, Charlotte Sonne Kristensen, Mia Qvist Pawlowski, Charlotte Kristiane Hjulsager, Lise Kirstine Kvisgaard, Klara Tølbøl Lauritsen, Lars Erik Larsen

Research output: Book/ReportReportCommissioned

78 Downloads (Pure)

Abstract

I dette veterinære speciale blev det vist, at polte, der var vaccineret mod PRRS-virus (PRRSV), ikke udskilte virus ved første løbning. Studiet fandt en tendens til en sammenhæng mellem brug af karantæne og det, at poltene var beskyttet af antistoffer mod PRRSV.

Studiet inkluderede 69 besætninger positive for PRRSV. Der blev taget 5 blodprøver fra løbeklare polte i hver besætning, og et spørgeskema vedrørende polterekrutteringsstrategi, vaccinationsstrategi m.m. blev udfyldt.

Blodprøverne blev analyseret for PRRSV ved RT-qPCR, ELISA og IPT.

Studiet viste, at poltene fra de deltagende besætninger ikke havde PRRSV i blodet (var viræmiske) ved første løbning, og at der var en lille del, som ikke havde dannet antistoffer mod PRRSV trods vaccination. Sidstnævnte kunne tyde på et svigt i vaccinationsproceduren i besætningerne. Desuden var det meget få besætninger, der reelt havde en optimal karantæne. En optimal karantæne blev defineret som en stald, der ikke delte luftrum med øvrige staldafsnit, havde separat indgang og kørte alt ind/alt ud. På trods af at poltene ikke var viræmiske ved løbning, fører studiet ikke til ændringer i anbefalingerne vedrørende introduktion af polte i PRRS-positive besætninger.

Anbefalingerne er derfor stadig at immunisere poltene og så sætte dem i karantæne i minimum 8 uger og allerhelst 12.
Original languageEnglish
PublisherVidencenter for Svineproduktion
Number of pages4
Publication statusPublished - 2016

Cite this

Hoelstad, B. E., Sonne Kristensen, C., Qvist Pawlowski, M., Hjulsager, C. K., Kvisgaard, L. K., Lauritsen, K. T., & Larsen, L. E. (2016). Introduktion af polte i PRRSV-besætninger: Notat nr. 1609. Videncenter for Svineproduktion.
Hoelstad, Bonnie Edahl ; Sonne Kristensen, Charlotte ; Qvist Pawlowski, Mia ; Hjulsager, Charlotte Kristiane ; Kvisgaard, Lise Kirstine ; Lauritsen, Klara Tølbøl ; Larsen, Lars Erik. / Introduktion af polte i PRRSV-besætninger : Notat nr. 1609. Videncenter for Svineproduktion, 2016. 4 p.
@book{fa46167458f84268a200cb75ecb9eb69,
title = "Introduktion af polte i PRRSV-bes{\ae}tninger: Notat nr. 1609",
abstract = "I dette veterin{\ae}re speciale blev det vist, at polte, der var vaccineret mod PRRS-virus (PRRSV), ikke udskilte virus ved f{\o}rste l{\o}bning. Studiet fandt en tendens til en sammenh{\ae}ng mellem brug af karant{\ae}ne og det, at poltene var beskyttet af antistoffer mod PRRSV.Studiet inkluderede 69 bes{\ae}tninger positive for PRRSV. Der blev taget 5 blodpr{\o}ver fra l{\o}beklare polte i hver bes{\ae}tning, og et sp{\o}rgeskema vedr{\o}rende polterekrutteringsstrategi, vaccinationsstrategi m.m. blev udfyldt.Blodpr{\o}verne blev analyseret for PRRSV ved RT-qPCR, ELISA og IPT.Studiet viste, at poltene fra de deltagende bes{\ae}tninger ikke havde PRRSV i blodet (var vir{\ae}miske) ved f{\o}rste l{\o}bning, og at der var en lille del, som ikke havde dannet antistoffer mod PRRSV trods vaccination. Sidstn{\ae}vnte kunne tyde p{\aa} et svigt i vaccinationsproceduren i bes{\ae}tningerne. Desuden var det meget f{\aa} bes{\ae}tninger, der reelt havde en optimal karant{\ae}ne. En optimal karant{\ae}ne blev defineret som en stald, der ikke delte luftrum med {\o}vrige staldafsnit, havde separat indgang og k{\o}rte alt ind/alt ud. P{\aa} trods af at poltene ikke var vir{\ae}miske ved l{\o}bning, f{\o}rer studiet ikke til {\ae}ndringer i anbefalingerne vedr{\o}rende introduktion af polte i PRRS-positive bes{\ae}tninger.Anbefalingerne er derfor stadig at immunisere poltene og s{\aa} s{\ae}tte dem i karant{\ae}ne i minimum 8 uger og allerhelst 12.",
author = "Hoelstad, {Bonnie Edahl} and {Sonne Kristensen}, Charlotte and {Qvist Pawlowski}, Mia and Hjulsager, {Charlotte Kristiane} and Kvisgaard, {Lise Kirstine} and Lauritsen, {Klara T{\o}lb{\o}l} and Larsen, {Lars Erik}",
year = "2016",
language = "English",
publisher = "Videncenter for Svineproduktion",

}

Hoelstad, BE, Sonne Kristensen, C, Qvist Pawlowski, M, Hjulsager, CK, Kvisgaard, LK, Lauritsen, KT & Larsen, LE 2016, Introduktion af polte i PRRSV-besætninger: Notat nr. 1609. Videncenter for Svineproduktion.

Introduktion af polte i PRRSV-besætninger : Notat nr. 1609. / Hoelstad, Bonnie Edahl; Sonne Kristensen, Charlotte; Qvist Pawlowski, Mia; Hjulsager, Charlotte Kristiane; Kvisgaard, Lise Kirstine; Lauritsen, Klara Tølbøl; Larsen, Lars Erik.

Videncenter for Svineproduktion, 2016. 4 p.

Research output: Book/ReportReportCommissioned

TY - RPRT

T1 - Introduktion af polte i PRRSV-besætninger

T2 - Notat nr. 1609

AU - Hoelstad, Bonnie Edahl

AU - Sonne Kristensen, Charlotte

AU - Qvist Pawlowski, Mia

AU - Hjulsager, Charlotte Kristiane

AU - Kvisgaard, Lise Kirstine

AU - Lauritsen, Klara Tølbøl

AU - Larsen, Lars Erik

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - I dette veterinære speciale blev det vist, at polte, der var vaccineret mod PRRS-virus (PRRSV), ikke udskilte virus ved første løbning. Studiet fandt en tendens til en sammenhæng mellem brug af karantæne og det, at poltene var beskyttet af antistoffer mod PRRSV.Studiet inkluderede 69 besætninger positive for PRRSV. Der blev taget 5 blodprøver fra løbeklare polte i hver besætning, og et spørgeskema vedrørende polterekrutteringsstrategi, vaccinationsstrategi m.m. blev udfyldt.Blodprøverne blev analyseret for PRRSV ved RT-qPCR, ELISA og IPT.Studiet viste, at poltene fra de deltagende besætninger ikke havde PRRSV i blodet (var viræmiske) ved første løbning, og at der var en lille del, som ikke havde dannet antistoffer mod PRRSV trods vaccination. Sidstnævnte kunne tyde på et svigt i vaccinationsproceduren i besætningerne. Desuden var det meget få besætninger, der reelt havde en optimal karantæne. En optimal karantæne blev defineret som en stald, der ikke delte luftrum med øvrige staldafsnit, havde separat indgang og kørte alt ind/alt ud. På trods af at poltene ikke var viræmiske ved løbning, fører studiet ikke til ændringer i anbefalingerne vedrørende introduktion af polte i PRRS-positive besætninger.Anbefalingerne er derfor stadig at immunisere poltene og så sætte dem i karantæne i minimum 8 uger og allerhelst 12.

AB - I dette veterinære speciale blev det vist, at polte, der var vaccineret mod PRRS-virus (PRRSV), ikke udskilte virus ved første løbning. Studiet fandt en tendens til en sammenhæng mellem brug af karantæne og det, at poltene var beskyttet af antistoffer mod PRRSV.Studiet inkluderede 69 besætninger positive for PRRSV. Der blev taget 5 blodprøver fra løbeklare polte i hver besætning, og et spørgeskema vedrørende polterekrutteringsstrategi, vaccinationsstrategi m.m. blev udfyldt.Blodprøverne blev analyseret for PRRSV ved RT-qPCR, ELISA og IPT.Studiet viste, at poltene fra de deltagende besætninger ikke havde PRRSV i blodet (var viræmiske) ved første løbning, og at der var en lille del, som ikke havde dannet antistoffer mod PRRSV trods vaccination. Sidstnævnte kunne tyde på et svigt i vaccinationsproceduren i besætningerne. Desuden var det meget få besætninger, der reelt havde en optimal karantæne. En optimal karantæne blev defineret som en stald, der ikke delte luftrum med øvrige staldafsnit, havde separat indgang og kørte alt ind/alt ud. På trods af at poltene ikke var viræmiske ved løbning, fører studiet ikke til ændringer i anbefalingerne vedrørende introduktion af polte i PRRS-positive besætninger.Anbefalingerne er derfor stadig at immunisere poltene og så sætte dem i karantæne i minimum 8 uger og allerhelst 12.

M3 - Report

BT - Introduktion af polte i PRRSV-besætninger

PB - Videncenter for Svineproduktion

ER -

Hoelstad BE, Sonne Kristensen C, Qvist Pawlowski M, Hjulsager CK, Kvisgaard LK, Lauritsen KT et al. Introduktion af polte i PRRSV-besætninger: Notat nr. 1609. Videncenter for Svineproduktion, 2016. 4 p.