Identificering af potentielt skadelige mykotoksiner i skimmeloste og skimlede kødprodukter

Research output: Memorandum/expositionMemorandum

29 Downloads (Pure)

Abstract

DTU Fødevareinstituttet er af Fødevarestyrelsen (FVST), blevet bedt om at tilvejebringe information til brug for udarbejdelsen af en kontrolguide for skimmelvækst på oste og kødprodukter, hvor der ønskes og/eller tolereres skimmelvækst. Der er aftalt følgende:

•Hovedformålet med notatet er at bidrage med information til udarbejdelsen af FVST kontrolguide for skimmelvækst på oste og kødprodukter.

Notatet behandler følgende emner:
•Indledningsvis foretages en kort gennemgang af sammenhængen mellem vækst af skimmelsvampe og deres potentielle dannelse af mykotoksiner, som defineres som toksiske stoffer, der dannes af skimmelsvampe.
•Hovedvægten i notatet er lagt på Identifikation af kendte mykotoksiner i skimmeloste og skimlede kødprodukter, der potentielt kan udgøre en risici og hvor der foreligger dokumentation for deres potentielle tilstedeværelse i de omtalte fødevarer.
•Der fokuseres på mykotoksiner, der dannes af skimmelsvampene voksende på oste og kød-produkter, og altså ikke mykotoksiner der stammer fra kontaminerede råvarer (f.eks. aflatoksin M1).
•Der fokuseres alene på produkter, hvor vækst af skimmel er tiltænkt eller tolereret.
•For de identificerede mykotoksiner beskrives, om der allerede foreligger risikovurderinger, som kan bruges til at vurdere et målt indhold af et mykotoksin i en fødevare, som FVST har udtaget til kontrol. For andre mykotoksiner beskrives det hvis der foreligger toksikologiske data, der kan bruges til, at DTU Fødevareinstituttet eventuelt kan foreslå en aktionsværdi for hhv. oste eller kødprodukter. For en del mykotoksiner mangler der data til at udtale sig om risi-koen ved et indtag.

Notatet behandler ikke
•Kødprodukter og oste hvor skimmel er en uønsket kontaminering
•Skimmelsvampe kan potentielt danne en lang række af sekundære metabolitter, hvoraf der for de fleste ikke er viden om deres forekomst i fødevarer eller deres toksiske potentiale. Det ligger uden for dette notat at adresserer denne generelle problematik.
Original languageDanish
Publication date2023
Number of pages26
Project No.23/1015013
Finished18/10/2023
ApplicantDanish Veterinary and Food Administration
Publication statusPublished - 2023

Keywords

  • Riskovurdering

Cite this