Grønlands økonomiske udfordringer – er privatiseringer en løsning?

Kåre Hendriksen, Birger Poppel

Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Feature articleCommunication

139 Downloads (Pure)

Abstract

At den grønlandske økonomi har store udfordringer med stor arbejdsløshed i stort set hele landet og et samtidigt stigende underskud på de offentlige finanser, er der nok ikke mange, der betvivler. Gennem det sidste årti har der været en relativt udbredt tro på, at storskalaprojekter som større miner og en aluminiumssmelter for alvor skulle bidrage til en positiv økonomisk udvikling og øget beskæftigelse for landets befolkning, men der er ved at brede sig en erkendelse af, at det formodentlig kommer til at tage tid før storskalaprojekterne bliver realiseret, og at de alene ikke vil være nok til at sikre en selvbærende økonomi.
Der skal andet til, og et af de midler, som den danske formand for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen har peget på, er privatiseringer – en løsning samtlige partier i én eller anden udstrækning har tilsluttet sig under den nuværende valgkamp.
Spørgsmålet er bare, i hvilket omfang privatiseringer løser eller afhjælper Grønlands økonomiske problemer – eller i hvilket omfang der endnu engang er tale om at overføre løsningsmodeller fra Danmark med helt andre forudsætninger?
Original languageDanish
JournalSermitsiaq. A G
Issue number26. november 2014
ISSN0904-2458
Publication statusPublished - 2014

Cite this