Fremtiden skal planlægges

Michael Søgaard Jørgensen, Mette Weinreich Hansen, Anne Mette Sonne Andersen, Hanne Harmsen, Birger Boutrup Jensen

    Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

    Abstract

    Artiklen præsenterer tre forskellige scenarier for fødevaresektorens udvikling udviklet som del af et FØTEK-projekt. Scenarierne bygger på nogle værdier og på forstærkning af bestemte tendenser i den nuværende udvikling. Tilsammen beskriver disse tre scenarier nogle tendenser, der lige nu søger at ”sætte dagsordenen” i fødevaresektoren nationalt og internationalt. Scenarie 1 (”Naturen i højsædet”) beskriver en udvikling hen mod økologisk fødevareproduktion som dominerende produktionsform, hvor et ønske om at beskytte naturen og om sundhed gennem alsidig kost sammen med skepsis over for genteknologi er de dominerende drivkræfter. Scenarie 2 (”Sund gennem teknologi”) beskriver en udvikling, hvor funktionelle fødevarer og genmodificerede fødevarer dominerer og fremmer en tro på at sundhed opnås gennem at de enkelte fødevarer er sunde ved at være blevet beriget. Scenarie 3 (”Økonomien sætter dagsordenen”) beskriver en udvikling hvor internationaliseringen i fødevareindustrien og dagligvarehandlen fører til en skærpet priskonkurrence og hvor kvalitetsfødevarer og økologiske fødevarer er en nicheproduktion. Artiklen diskuteter endvidere den fremtidige udvikling for den danske fødevaresektor i 'farvandet' mellem påvirkning og tilpasning.
    Original languageDanish
    JournalPlus Proces
    Volume7
    Pages (from-to)4-7
    ISSN0902-5057
    Publication statusPublished - 2001

    Keywords

    • food quality
    • Food Technology
    • Production planning
    • Technology assessment
    • Product development
    • scenarios

    Cite this