Forskere forsøger at finde årsag til ny spædgrisediarré

Marie Louise Hermann-Bank

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  83 Downloads (Pure)

  Abstract

  Forskere fra DTU Veterinærinstituttet har påbegyndt et forskningsprojekt i samarbejde med Videncenter for Svineproduktion med det formål at forsøge at finde årsagen til spædgrisediarréen, der har fået tilnavnet "ny neonatal porcin diarré" (NNPD).

  NNDP forekommer inden for den første leveuge og manifesterer sig ved, at grisene bliver utrivelige og skravlede. Det betyder, at grisene taber sig og efterfølgende har svært ved at nå den samme vægt som dyr uden diarré på samme alder. NNPD adskiller sig fra andre former for smågrisediarré ved, at behandlingstiltag med antibiotika og vacciner ikke virker til at have nogen effekt på sygdommen.

  Som en del af forskningsprojektet er der udviklet en molekylær metode, som kan afsløre, hvilke bakterier der findes i tarmfloraen hos grise. Metoden giver et estimat af fordelingen og mængden af forskellige bakteriegrupper i tarmfloraen. Der er vigtigt at kende mængden og fordelingen af bakterier, når man skal forsøge at fastslå, hvorvidt bakterier er en tilgrundliggende faktor til spædgrisediarréen.

  Håbet er, at man kan finde ud af, hvilke bakterier der forårsager diarréen, såfremt den er bakterielt betinget. Under alle omstændigheder opnår man en bakterieprofil over tarmfloraen, hvoraf man formentlig kan udlede, hvilke bakterier der bidrager til et gavnligt miljø i tarmen, og som man bør forsøge at fremme, så man måske helt kan undgå diarréen.
  Original languageDanish
  JournalHyologisk
  Volume34
  Issue number8
  Pages (from-to)30-32
  ISSN0906-0995
  Publication statusPublished - 2012

  Bibliographical note

  HYOLOGISK, ÅRG. 34, NR. 8 (2012)

  Cite this