Forsøg med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer

Niels Tiedje, Ole Broberg, Jesper B Hansen, Preben Olsen, Rolf Petersen, K.G. Sørensen

  Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

  Abstract

  Projektet omfatter et litteraturstudie, der skal have til formål, at give overblik over hvilke materia-ler, der kan komme på tale som erstatning for blyholdige bronzer. De fundne legeringer skal derefter analyseres med henblik på deres indflydelse på primært arbejds-miljøet i produktionskæden, men også det ydre miljø. Denne analyse skal ske med udgangspunkt i reference-situationen, dvs. arbejdsmiljøet i dag, således at det er muligt at vurdere om disse materialer vil forbedre arbejdsmiljøet eller ej. Af ressourcemæssige årsager bliver projektet begrænset til kun at omhandle bronzelegeringer støbt i sandforme. Hovedvægten af arbejdet vil blive lagt på at undersøge forholdene i støberierne og i mindre grad på de andre dele af bronzelegeringernes livscyklus. Materialerne skal: · rent teknisk skal mindst have støbetekniske, styrkemæssige og bearbejdningstekniske egen-skaber svarende til de legeringer, man bruger i dag, · de skal kunne indgå i den eksisterende genbrugscyklus for metaller, · de skal være arbejdsmiljø og miljømæssigt forsvarlige i brug, montering og vedligehold, · og de skal kunne bortskaffes/sorteres på betryggende vis. · materialerne skal have et prisniveau, der er rimeligt forhold til prisen på traditionelt benytte-de materialer. Vægten i arbejdet kommer til at ligge på at finde egnede legeringer, men alle "kandidater" skal vur-deres i relation til ovennævnte fem områder.
  Original languageDanish
  Place of PublicationKøbenhavn
  PublisherIndustriens Branchearbejdsmiljøråd
  Number of pages63
  Publication statusPublished - 2001

  Cite this

  Tiedje, N., Broberg, O., Hansen, J. B., Olsen, P., Petersen, R., & Sørensen, K. G. (2001). Forsøg med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer. København: Industriens Branchearbejdsmiljøråd.
  Tiedje, Niels ; Broberg, Ole ; Hansen, Jesper B ; Olsen, Preben ; Petersen, Rolf ; Sørensen, K.G. / Forsøg med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer. København : Industriens Branchearbejdsmiljøråd, 2001. 63 p.
  @book{63cdb0d67e2847b59755b98b6a24b24c,
  title = "Fors{\o}g med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer",
  abstract = "Projektet omfatter et litteraturstudie, der skal have til form{\aa}l, at give overblik over hvilke materia-ler, der kan komme p{\aa} tale som erstatning for blyholdige bronzer. De fundne legeringer skal derefter analyseres med henblik p{\aa} deres indflydelse p{\aa} prim{\ae}rt arbejds-milj{\o}et i produktionsk{\ae}den, men ogs{\aa} det ydre milj{\o}. Denne analyse skal ske med udgangspunkt i reference-situationen, dvs. arbejdsmilj{\o}et i dag, s{\aa}ledes at det er muligt at vurdere om disse materialer vil forbedre arbejdsmilj{\o}et eller ej. Af ressourcem{\ae}ssige {\aa}rsager bliver projektet begr{\ae}nset til kun at omhandle bronzelegeringer st{\o}bt i sandforme. Hovedv{\ae}gten af arbejdet vil blive lagt p{\aa} at unders{\o}ge forholdene i st{\o}berierne og i mindre grad p{\aa} de andre dele af bronzelegeringernes livscyklus. Materialerne skal: · rent teknisk skal mindst have st{\o}betekniske, styrkem{\ae}ssige og bearbejdningstekniske egen-skaber svarende til de legeringer, man bruger i dag, · de skal kunne indg{\aa} i den eksisterende genbrugscyklus for metaller, · de skal v{\ae}re arbejdsmilj{\o} og milj{\o}m{\ae}ssigt forsvarlige i brug, montering og vedligehold, · og de skal kunne bortskaffes/sorteres p{\aa} betryggende vis. · materialerne skal have et prisniveau, der er rimeligt forhold til prisen p{\aa} traditionelt benytte-de materialer. V{\ae}gten i arbejdet kommer til at ligge p{\aa} at finde egnede legeringer, men alle {"}kandidater{"} skal vur-deres i relation til ovenn{\ae}vnte fem omr{\aa}der.",
  keywords = "Materials technology, Life Cycle Assessment, Processing technology, Work environment",
  author = "Niels Tiedje and Ole Broberg and Hansen, {Jesper B} and Preben Olsen and Rolf Petersen and K.G. S{\o}rensen",
  year = "2001",
  language = "Dansk",
  publisher = "Industriens Branchearbejdsmilj{\o}r{\aa}d",

  }

  Tiedje, N, Broberg, O, Hansen, JB, Olsen, P, Petersen, R & Sørensen, KG 2001, Forsøg med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer. Industriens Branchearbejdsmiljøråd, København.

  Forsøg med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer. / Tiedje, Niels; Broberg, Ole; Hansen, Jesper B; Olsen, Preben; Petersen, Rolf; Sørensen, K.G.

  København : Industriens Branchearbejdsmiljøråd, 2001. 63 p.

  Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

  TY - BOOK

  T1 - Forsøg med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer

  AU - Tiedje, Niels

  AU - Broberg, Ole

  AU - Hansen, Jesper B

  AU - Olsen, Preben

  AU - Petersen, Rolf

  AU - Sørensen, K.G.

  PY - 2001

  Y1 - 2001

  N2 - Projektet omfatter et litteraturstudie, der skal have til formål, at give overblik over hvilke materia-ler, der kan komme på tale som erstatning for blyholdige bronzer. De fundne legeringer skal derefter analyseres med henblik på deres indflydelse på primært arbejds-miljøet i produktionskæden, men også det ydre miljø. Denne analyse skal ske med udgangspunkt i reference-situationen, dvs. arbejdsmiljøet i dag, således at det er muligt at vurdere om disse materialer vil forbedre arbejdsmiljøet eller ej. Af ressourcemæssige årsager bliver projektet begrænset til kun at omhandle bronzelegeringer støbt i sandforme. Hovedvægten af arbejdet vil blive lagt på at undersøge forholdene i støberierne og i mindre grad på de andre dele af bronzelegeringernes livscyklus. Materialerne skal: · rent teknisk skal mindst have støbetekniske, styrkemæssige og bearbejdningstekniske egen-skaber svarende til de legeringer, man bruger i dag, · de skal kunne indgå i den eksisterende genbrugscyklus for metaller, · de skal være arbejdsmiljø og miljømæssigt forsvarlige i brug, montering og vedligehold, · og de skal kunne bortskaffes/sorteres på betryggende vis. · materialerne skal have et prisniveau, der er rimeligt forhold til prisen på traditionelt benytte-de materialer. Vægten i arbejdet kommer til at ligge på at finde egnede legeringer, men alle "kandidater" skal vur-deres i relation til ovennævnte fem områder.

  AB - Projektet omfatter et litteraturstudie, der skal have til formål, at give overblik over hvilke materia-ler, der kan komme på tale som erstatning for blyholdige bronzer. De fundne legeringer skal derefter analyseres med henblik på deres indflydelse på primært arbejds-miljøet i produktionskæden, men også det ydre miljø. Denne analyse skal ske med udgangspunkt i reference-situationen, dvs. arbejdsmiljøet i dag, således at det er muligt at vurdere om disse materialer vil forbedre arbejdsmiljøet eller ej. Af ressourcemæssige årsager bliver projektet begrænset til kun at omhandle bronzelegeringer støbt i sandforme. Hovedvægten af arbejdet vil blive lagt på at undersøge forholdene i støberierne og i mindre grad på de andre dele af bronzelegeringernes livscyklus. Materialerne skal: · rent teknisk skal mindst have støbetekniske, styrkemæssige og bearbejdningstekniske egen-skaber svarende til de legeringer, man bruger i dag, · de skal kunne indgå i den eksisterende genbrugscyklus for metaller, · de skal være arbejdsmiljø og miljømæssigt forsvarlige i brug, montering og vedligehold, · og de skal kunne bortskaffes/sorteres på betryggende vis. · materialerne skal have et prisniveau, der er rimeligt forhold til prisen på traditionelt benytte-de materialer. Vægten i arbejdet kommer til at ligge på at finde egnede legeringer, men alle "kandidater" skal vur-deres i relation til ovennævnte fem områder.

  KW - Materials technology

  KW - Life Cycle Assessment

  KW - Processing technology

  KW - Work environment

  M3 - Bog

  BT - Forsøg med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer

  PB - Industriens Branchearbejdsmiljøråd

  CY - København

  ER -

  Tiedje N, Broberg O, Hansen JB, Olsen P, Petersen R, Sørensen KG. Forsøg med alternative legeringer til erstatning af blyholdige bronzer. København: Industriens Branchearbejdsmiljøråd, 2001. 63 p.