Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark

Inge Tetens, Anja Pia Biltoft-Jensen, Kjeld Hermansen, Kirstine Struntze Krogholm, Christian Mølgaard, Kasper Arnskov Nielsen, Bente Nyvad, Mette Rasmussen, Marianne Sabinsky, Ulla Toft, Karen Wistoft

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

3 Downloads (Pure)

Abstract

Mange børn og unge efterlever ikke de officielle danske kostråd. Sunde mad- og måltidsvaner er vigtige for et godt fysisk og mentalt helbred, og hos børn og unge har det desuden betydning for læring og trivsel [1]. Usunde mad- og måltidsvaner er en væsentlig årsag til overvægt og svær overvægt, som WHO vurderer som en af de største trusler mod folkesundheden [2]. Forekomsten af overvægt og svær overvægt blandt børn og unge har i Danmark været et stigende problem frem til for 10-15 år siden, hvorefter udviklingen er stagneret [1]. En relativt stor andel af de danske børn og unge har problemer med caries og syreskader i tænderne pga. højt indtag af sukker og ikke mindst sukkersødede læskedrikke [3]. Denne artikel er baseret på en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse [1], hvor man beskriver status og udvikling i 3-18-åriges kostvaner samt samler og vurderer, hvilke indsatser der skal til for at forbedre mad- og måltidsvanerne i denne gruppe.
Original languageDanish
Article numberV05190274
JournalUgeskrift for Laeger
Volume181
Number of pages5
ISSN0041-5782
Publication statusPublished - 2019

Cite this

Tetens, I., Biltoft-Jensen, A. P., Hermansen, K., Krogholm, K. S., Mølgaard, C., Nielsen, K. A., ... Wistoft, K. (2019). Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark. Ugeskrift for Laeger, 181, [V05190274].
Tetens, Inge ; Biltoft-Jensen, Anja Pia ; Hermansen, Kjeld ; Krogholm, Kirstine Struntze ; Mølgaard, Christian ; Nielsen, Kasper Arnskov ; Nyvad, Bente ; Rasmussen, Mette ; Sabinsky, Marianne ; Toft, Ulla ; Wistoft, Karen. / Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark. In: Ugeskrift for Laeger. 2019 ; Vol. 181.
@article{cff564ef6e024e42b9b529ab3d7af38b,
title = "Forbedring af b{\o}rn og unges mad- og m{\aa}ltidsvaner i Danmark",
abstract = "Mange b{\o}rn og unge efterlever ikke de officielle danske kostr{\aa}d. Sunde mad- og m{\aa}ltidsvaner er vigtige for et godt fysisk og mentalt helbred, og hos b{\o}rn og unge har det desuden betydning for l{\ae}ring og trivsel [1]. Usunde mad- og m{\aa}ltidsvaner er en v{\ae}sentlig {\aa}rsag til overv{\ae}gt og sv{\ae}r overv{\ae}gt, som WHO vurderer som en af de st{\o}rste trusler mod folkesundheden [2]. Forekomsten af overv{\ae}gt og sv{\ae}r overv{\ae}gt blandt b{\o}rn og unge har i Danmark v{\ae}ret et stigende problem frem til for 10-15 {\aa}r siden, hvorefter udviklingen er stagneret [1]. En relativt stor andel af de danske b{\o}rn og unge har problemer med caries og syreskader i t{\ae}nderne pga. h{\o}jt indtag af sukker og ikke mindst sukkers{\o}dede l{\ae}skedrikke [3]. Denne artikel er baseret p{\aa} en rapport fra Vidensr{\aa}d for Forebyggelse [1], hvor man beskriver status og udvikling i 3-18-{\aa}riges kostvaner samt samler og vurderer, hvilke indsatser der skal til for at forbedre mad- og m{\aa}ltidsvanerne i denne gruppe.",
keywords = "Mad, M{\aa}ltider, Sundhed, Sygdom, B{\o}rn og unge, Trivsel, L{\ae}ringsforuds{\ae}tninger",
author = "Inge Tetens and Biltoft-Jensen, {Anja Pia} and Kjeld Hermansen and Krogholm, {Kirstine Struntze} and Christian M{\o}lgaard and Nielsen, {Kasper Arnskov} and Bente Nyvad and Mette Rasmussen and Marianne Sabinsky and Ulla Toft and Karen Wistoft",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "181",
journal = "Ugeskrift for Laeger",
issn = "0041-5782",
publisher = "Almindelige Danske Laegeforening",

}

Tetens, I, Biltoft-Jensen, AP, Hermansen, K, Krogholm, KS, Mølgaard, C, Nielsen, KA, Nyvad, B, Rasmussen, M, Sabinsky, M, Toft, U & Wistoft, K 2019, 'Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark', Ugeskrift for Laeger, vol. 181, V05190274.

Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark. / Tetens, Inge; Biltoft-Jensen, Anja Pia; Hermansen, Kjeld; Krogholm, Kirstine Struntze; Mølgaard, Christian; Nielsen, Kasper Arnskov; Nyvad, Bente; Rasmussen, Mette; Sabinsky, Marianne; Toft, Ulla; Wistoft, Karen.

In: Ugeskrift for Laeger, Vol. 181, V05190274, 2019.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark

AU - Tetens, Inge

AU - Biltoft-Jensen, Anja Pia

AU - Hermansen, Kjeld

AU - Krogholm, Kirstine Struntze

AU - Mølgaard, Christian

AU - Nielsen, Kasper Arnskov

AU - Nyvad, Bente

AU - Rasmussen, Mette

AU - Sabinsky, Marianne

AU - Toft, Ulla

AU - Wistoft, Karen

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Mange børn og unge efterlever ikke de officielle danske kostråd. Sunde mad- og måltidsvaner er vigtige for et godt fysisk og mentalt helbred, og hos børn og unge har det desuden betydning for læring og trivsel [1]. Usunde mad- og måltidsvaner er en væsentlig årsag til overvægt og svær overvægt, som WHO vurderer som en af de største trusler mod folkesundheden [2]. Forekomsten af overvægt og svær overvægt blandt børn og unge har i Danmark været et stigende problem frem til for 10-15 år siden, hvorefter udviklingen er stagneret [1]. En relativt stor andel af de danske børn og unge har problemer med caries og syreskader i tænderne pga. højt indtag af sukker og ikke mindst sukkersødede læskedrikke [3]. Denne artikel er baseret på en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse [1], hvor man beskriver status og udvikling i 3-18-åriges kostvaner samt samler og vurderer, hvilke indsatser der skal til for at forbedre mad- og måltidsvanerne i denne gruppe.

AB - Mange børn og unge efterlever ikke de officielle danske kostråd. Sunde mad- og måltidsvaner er vigtige for et godt fysisk og mentalt helbred, og hos børn og unge har det desuden betydning for læring og trivsel [1]. Usunde mad- og måltidsvaner er en væsentlig årsag til overvægt og svær overvægt, som WHO vurderer som en af de største trusler mod folkesundheden [2]. Forekomsten af overvægt og svær overvægt blandt børn og unge har i Danmark været et stigende problem frem til for 10-15 år siden, hvorefter udviklingen er stagneret [1]. En relativt stor andel af de danske børn og unge har problemer med caries og syreskader i tænderne pga. højt indtag af sukker og ikke mindst sukkersødede læskedrikke [3]. Denne artikel er baseret på en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse [1], hvor man beskriver status og udvikling i 3-18-åriges kostvaner samt samler og vurderer, hvilke indsatser der skal til for at forbedre mad- og måltidsvanerne i denne gruppe.

KW - Mad

KW - Måltider

KW - Sundhed

KW - Sygdom

KW - Børn og unge

KW - Trivsel

KW - Læringsforudsætninger

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 181

JO - Ugeskrift for Laeger

JF - Ugeskrift for Laeger

SN - 0041-5782

M1 - V05190274

ER -

Tetens I, Biltoft-Jensen AP, Hermansen K, Krogholm KS, Mølgaard C, Nielsen KA et al. Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark. Ugeskrift for Laeger. 2019;181. V05190274.