Forbedring af børn og unges mad- og måltidsvaner i Danmark

Inge Tetens, Anja Pia Biltoft-Jensen, Kjeld Hermansen, Kirstine Struntze Krogholm, Christian Mølgaard, Bente Nyvad, Mette Rasmussen, Marianne Sabinsky, Ulla Toft, Karen Wistoft

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

431 Downloads (Pure)

Abstract

Mange børn og unge efterlever ikke de officielle danske kostråd. Sunde mad- og måltidsvaner er vigtige for et godt fysisk og mentalt helbred, og hos børn og unge har det desuden betydning for læring og trivsel [1]. Usunde mad- og måltidsvaner er en væsentlig årsag til overvægt og svær overvægt, som WHO vurderer som en af de største trusler mod folkesundheden [2]. Forekomsten af overvægt og svær overvægt blandt børn og unge har i Danmark været et stigende problem frem til for 10-15 år siden, hvorefter udviklingen er stagneret [1]. En relativt stor andel af de danske børn og unge har problemer med caries og syreskader i tænderne pga. højt indtag af sukker og ikke mindst sukkersødede læskedrikke [3]. Denne artikel er baseret på en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse [1], hvor man beskriver status og udvikling i 3-18-åriges kostvaner samt samler og vurderer, hvilke indsatser der skal til for at forbedre mad- og måltidsvanerne i denne gruppe.
Original languageDanish
Article numberV05190274
JournalUgeskrift for Laeger
Volume181
Issue number4
Number of pages5
ISSN0041-5782
Publication statusPublished - 2019

Cite this