Epichlorhydrin og bisphenol A i mat-kontaktmaterialer af epoxylakeret metal og/eller af plast

Jens Højslev Petersen, Gitte Alsing Pedersen, Annie Foverskov, Tommy Licht Cederberg

Research output: Book/ReportReportResearch

269 Downloads (Pure)

Abstract

Det er ikke længere tilladt af bruge bisphenol A baseret polycarbonatplast til fremstilling af tåteflasker. Mattilsynet udtog i vinteren 2012/2013 7 typer af sutteflasker som blev kontrolleret for om de indeholdt polycarbonatbaserede plastdele. I alt 28 enkeltdele blev kontrolleret ved infrarød spektrometri. Herudover blev 6 tutekopper, bestående af 38 enkeltdele, analyseret med samme teknik. Der blev ikke påvist bisphenol A baseret plast ved analyserne. Dåser, bægre, tuber og skruelåg kan være lakeret på matkontaktsiden med epoxylakker fremstillet af monomererne epichlorhydrin og bisphenol A. Alle 50 enkeltdele fra disse prøver blev undersøgt ved infrarød spektrometri og 9 af prøverne viste tegn på at indeholde epoxylak. Disse prøver blev undersøgt ved en ”worst case” ekstraktionstest hvor der kunne påvises små indhold af bisphenol A i ekstrakterne mens der ikke kunne påvises epichlorhydrin. De fundne indhold af Bisphenol A på fra 0,01 til 18,4 μg/kg ”fødevare” var dog lang under den migrationsgrænse på 0,6 mg/kg fødevare, som er fastlagt i plastreglerne. Der blev derfor ikke foretaget egentlige migrationstest af prøverne.
Original languageDanish
Place of PublicationSøborg
PublisherDTU Fødevareinstituttet
Number of pages13
ISBN (Electronic) 978-87-92763-97-6
Publication statusPublished - 2013

Bibliographical note

Der er tale om et projekt udført for Mattilsynet i Norge: Link til Mattilsynets omtale af rapporten:

http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/matkontaktmaterialer/ingen_funn_av_bisfenol_a_i_taateflasker.9744

hvor der også er mulighed for at downloade selve rapporten.
Der er dog sket et lille kiks ved konvertering til pdf-format, idet forfatterne er forsvundet fra titelbladet, ser jeg nu. Det er åbenbart en makro i DTU-skabelonen som ikke fungerer helt hensigtsmæssig.
Jeg har derfor konverteret originalfilen i Word på ny efter at have slettet makroen.
Mattilsynet ser gerne at rapporten kan hentes hos os.

Som du ser nedenfor er Mattilsynet indforstået med at rapporten lægges hos os.

Cite this