Elektrificering af fødevareindustrien - Teknologiske muligheder og udfordringer

Maria Mondejar Montagud, Brian Elmegaard*, Jonas Kjær Jensen

*Corresponding author for this work

Research output: Book/ReportReportCommunication

52 Downloads (Pure)

Abstract

Denne rapport giver et overblik over de teknologiske muligheder for elektrificering og industrielle processer i fødevareindustrien. Den danske fødevareindustri forbruger en stor del af det samlede primærenergiforbrug i Danmark, hvoraf størstedelen er afhængig af fossile brændsler.

Elektrificering af energiintensive processer vil bidrage til at reducere afhængigheden af fossile brændsler og fremme dekarboniseringen af den danske industri.

Selvom der findes et bredt udvalg af elektrificeringsteknologier, er kun få implementeringsmodne og frit tilgængelige på markedet. Dog findes der mange nye teknologier, der kan blive tilgængelige på kort sigt. Mange af disse teknologier byder på relevante funktioner både i forhold til energibesparelse og til at sikre kvaliteten af slutproduktet.

Denne rapport præsenterer både de etablerede såvel som de nye teknologier sammen med deres fordele og deres aktuelle udfordringer vedrørende udvikling eller kommercialisering. Rapporten giver også anbefalinger til de mest egnede teknologier til elektrificering af tørrings-, fordampnings-, steriliserings-, pasteuriserings-, kogning- og bagningsprocesser.
Original languageDanish
Place of PublicationKgs. Lyngby
PublisherTechnical University of Denmark
Number of pages21
Publication statusPublished - 2021

Cite this