Cøliaki og mad uden gluten

Mette Borre, Mia Rasholt, Jüri Johannes Rasmussen, Steffen Husby, Birgitte Weile, Charlotte Bernhard Madsen

Research output: Book/ReportReport

853 Downloads (Pure)

Abstract

Denne pjece henvender sig til dig, der hos lægen eller på sygehuset har fået konstateret cøliaki, eller som har et barn med cøliaki. Pjecen kan også bruges, når familie, venner, daginstitution, skole og andre skal informeres om sygdommen.

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen. Sygdommen behandles livet igennem med en diæt uden protein fra hvede, rug og byg. Især hvede findes i mange fødevarer. Det kræver derfor viden og overskud at sammensætte diæten. Pjecen fortæller, hvordan man klarer det i praksis.

Ved mistanke om cøliaki skal man altid kontakte lægen og undersøges, før man begynder på en diæt. Begynder man på diæten, inden diagnosen er stillet, begynder tyndtarmen at hele, og man risikerer at skulle spise gluten i en længere periode igen, før diagnosen kan stilles. Det kan være svært, hvis man har fået det bedre under diæten.
Original languageDanish
PublisherSundhedsstyrelsen
Edition5
Number of pages40
ISBN (Electronic)978-87-7104-666-3
Publication statusPublished - 2016

Cite this

Borre, M., Rasholt, M., Rasmussen, J. J., Husby, S., Weile, B., & Madsen, C. B. (2016). Cøliaki og mad uden gluten. (5 ed.) Sundhedsstyrelsen.