Abstract
Oxygen er livsnødvendigt for mennesker, men oxidation kan også
have mindre hensigtsmæssige eller direkte skadelige effekter.
Oxidation er årsag til harskning af fødevarer og gør dem
uspiselige. Det er et ganske veludforsket område. Men oxidation og
dannelsen af frie radikaler i cellerne er måske medvirkende årsag
til alvorlige sygdomme som atheroschlerose, cancer og
hjerte-kar-sygdomme.Dannelsen af lipidperoxider kan modvirkes ved
antioxidative systemer, og her er der en række til rådighed.
antioxidanter kan interferere på forskellige trin i dan oxidative
sekvens.Artiklen gennemgår hvordan lipidoxidation sker, såvel
dannelsen af primære som sekundære oxidationsprodukter, og
diskuterer antioxidanters betydning. Endelig omtales de mulige
toxiske produkter og konsekvensen af disse.
Original language | Danish |
---|---|
Journal | Margasinet |
Volume | 1 |
Pages (from-to) | 2-9 |
Publication status | Published - 1996 |