Antioxidanter kan modvirke lipidoxidation

Gunhild Kofoed Hølmer

    Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

    Abstract

    Oxygen er livsnødvendigt for mennesker, men oxidation kan også have mindre hensigtsmæssige eller direkte skadelige effekter. Oxidation er årsag til harskning af fødevarer og gør dem uspiselige. Det er et ganske veludforsket område. Men oxidation og dannelsen af frie radikaler i cellerne er måske medvirkende årsag til alvorlige sygdomme som atheroschlerose, cancer og hjerte-kar-sygdomme.Dannelsen af lipidperoxider kan modvirkes ved antioxidative systemer, og her er der en række til rådighed. antioxidanter kan interferere på forskellige trin i dan oxidative sekvens.Artiklen gennemgår hvordan lipidoxidation sker, såvel dannelsen af primære som sekundære oxidationsprodukter, og diskuterer antioxidanters betydning. Endelig omtales de mulige toxiske produkter og konsekvensen af disse.
    Original languageDanish
    JournalMargasinet
    Volume1
    Pages (from-to)2-9
    Publication statusPublished - 1996

    Cite this