Afsluttende rapport fra DEFF projektet “Support Open Access Publishing” (SOAP)

  Research output: Book/ReportReportResearch

  455 Downloads (Pure)

  Abstract

  DEFF projektet SOAP havde to formål; et at facilitere registreringen af danske videnskabelige tidsskrifter i SHERPA/RoMEO og to at undersøge muligheden for at etablere SOAP, en database som kan støtte forskerne i deres valg at tidsskrift og hjælpe forskerne med til at foretage dette valg på et oplyst grundlag.

  Projektets første mål var at få registeret 25 danske videnskabelige tidsskrifter i SHERPA/RoMEO databasen i løbet af 2013/14 – dette mål blev mere end indfriet, da 31 tidsskrifter ved projektet afslutning var blevet registeret. Projektets mål var ikke at være prædikende overfor redaktørerne af tidsskrifterne, derfor var målet heller ikke at pådutte en bestemt politik for tidsskrifter, jf. grøn OA, men blot at få tidsskrifterne registeret i SHERPA/RoMEO. I forbindelse med at kontakten til tidsskrifterne blev skabt, blev det klart for projektet, at der eksisterer et enormt behov for hjælp og vejledning til de små tidsskrifters redaktører i forhold til ophavsret og open access.

  Anden del af projektets formål var at undersøge muligheden for etableringen af en database, som kan understøtte forskerne med at tage oplyste, valg når de vælger publiceringskanal. Dette skal ske ved at sammenstille en række kilder, såsom muligheder for open access, rankings, pris mv. Projektgruppen demonstrerer i foranalysen, at der findes kilder som kan anvendes og som har adgang til data og har åbne API’er. Og dette konkretiseres endelig i SOAP databasens mock-up.

  Endeligt afsluttes rapporten med anbefalinger og perspektivering til, hvordan der kan arbejdes videre med at støtte og vejledede små videnskabelige tidsskrifter. Samt en anbefaling til at kigge på mulighederne for at realisere idéerne bag SOAP databasen, som er specificeret i rapporten.
  Original languageDanish
  Place of PublicationKgs. Lyngby
  PublisherDTU Bibliotek
  Number of pages25
  Publication statusPublished - 2014

  Cite this