A versatile synthon for the preparation for the preparation of carbasugars and carbocyclic nucleosides:

(1R,5S,7R,8R9-Dihydroxy-2-oxabicyclo(3.3.0)oct-3-one

Steen Karsk Johansen

  Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

  Abstract

  Der er i det sidste decennium været stor forskningsaktivitet i relation til at fremstille og undersøge egenskaber af nye kulhydrat mimics da enzyminhibitorer er interessante i mange biologisk sammenhænge.Den kemiske udfordringen er at fremstille sådanne molekyler i en optisk aktiv form. Dette kan gøres ved at udnytte naturens stoffer, som f. eks. kulhydrater, som udgangsmateriale og modificere disse i en række stereospecifikke reaktioner. I det nærværende arbejde er der udnyttet en dihydroxy bicyclisk cyclopentan/lacton som udgangsstof til fremstilling af en række carbafuranoser, amino carbafuranoser og et carbocyclisk nucleosid. Den bicycliske forbindelse er let tilgængelig fra kulhydratlaktoner, og er således optisk aktiv. Ved stereospecifikke reaktioner er de nævnte kulhydrat mimics fremstillet i gode udbytter i få trin. Det fremstillede carbocycliske nucleosid er en analog til carbovir, et stof der bruges i forbindelse med behandling af HIV.
  Original languageEnglish
  Place of PublicationLyngby
  PublisherTechnical University of Denmark
  Number of pages150
  Publication statusPublished - 1999

  Cite this

  @book{c3db98618c0940c5aa55a0a1d063822d,
  title = "A versatile synthon for the preparation for the preparation of carbasugars and carbocyclic nucleosides:: (1R,5S,7R,8R9-Dihydroxy-2-oxabicyclo(3.3.0)oct-3-one",
  abstract = "Der er i det sidste decennium v{\ae}ret stor forskningsaktivitet i relation til at fremstille og unders{\o}ge egenskaber af nye kulhydrat mimics da enzyminhibitorer er interessante i mange biologisk sammenh{\ae}nge.Den kemiske udfordringen er at fremstille s{\aa}danne molekyler i en optisk aktiv form. Dette kan g{\o}res ved at udnytte naturens stoffer, som f. eks. kulhydrater, som udgangsmateriale og modificere disse i en r{\ae}kke stereospecifikke reaktioner. I det n{\ae}rv{\ae}rende arbejde er der udnyttet en dihydroxy bicyclisk cyclopentan/lacton som udgangsstof til fremstilling af en r{\ae}kke carbafuranoser, amino carbafuranoser og et carbocyclisk nucleosid. Den bicycliske forbindelse er let tilg{\ae}ngelig fra kulhydratlaktoner, og er s{\aa}ledes optisk aktiv. Ved stereospecifikke reaktioner er de n{\ae}vnte kulhydrat mimics fremstillet i gode udbytter i f{\aa} trin. Det fremstillede carbocycliske nucleosid er en analog til carbovir, et stof der bruges i forbindelse med behandling af HIV.",
  author = "Johansen, {Steen Karsk}",
  year = "1999",
  language = "English",
  publisher = "Technical University of Denmark",

  }

  A versatile synthon for the preparation for the preparation of carbasugars and carbocyclic nucleosides: (1R,5S,7R,8R9-Dihydroxy-2-oxabicyclo(3.3.0)oct-3-one. / Johansen, Steen Karsk.

  Lyngby : Technical University of Denmark, 1999. 150 p.

  Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

  TY - BOOK

  T1 - A versatile synthon for the preparation for the preparation of carbasugars and carbocyclic nucleosides:

  T2 - (1R,5S,7R,8R9-Dihydroxy-2-oxabicyclo(3.3.0)oct-3-one

  AU - Johansen, Steen Karsk

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - Der er i det sidste decennium været stor forskningsaktivitet i relation til at fremstille og undersøge egenskaber af nye kulhydrat mimics da enzyminhibitorer er interessante i mange biologisk sammenhænge.Den kemiske udfordringen er at fremstille sådanne molekyler i en optisk aktiv form. Dette kan gøres ved at udnytte naturens stoffer, som f. eks. kulhydrater, som udgangsmateriale og modificere disse i en række stereospecifikke reaktioner. I det nærværende arbejde er der udnyttet en dihydroxy bicyclisk cyclopentan/lacton som udgangsstof til fremstilling af en række carbafuranoser, amino carbafuranoser og et carbocyclisk nucleosid. Den bicycliske forbindelse er let tilgængelig fra kulhydratlaktoner, og er således optisk aktiv. Ved stereospecifikke reaktioner er de nævnte kulhydrat mimics fremstillet i gode udbytter i få trin. Det fremstillede carbocycliske nucleosid er en analog til carbovir, et stof der bruges i forbindelse med behandling af HIV.

  AB - Der er i det sidste decennium været stor forskningsaktivitet i relation til at fremstille og undersøge egenskaber af nye kulhydrat mimics da enzyminhibitorer er interessante i mange biologisk sammenhænge.Den kemiske udfordringen er at fremstille sådanne molekyler i en optisk aktiv form. Dette kan gøres ved at udnytte naturens stoffer, som f. eks. kulhydrater, som udgangsmateriale og modificere disse i en række stereospecifikke reaktioner. I det nærværende arbejde er der udnyttet en dihydroxy bicyclisk cyclopentan/lacton som udgangsstof til fremstilling af en række carbafuranoser, amino carbafuranoser og et carbocyclisk nucleosid. Den bicycliske forbindelse er let tilgængelig fra kulhydratlaktoner, og er således optisk aktiv. Ved stereospecifikke reaktioner er de nævnte kulhydrat mimics fremstillet i gode udbytter i få trin. Det fremstillede carbocycliske nucleosid er en analog til carbovir, et stof der bruges i forbindelse med behandling af HIV.

  M3 - Book

  BT - A versatile synthon for the preparation for the preparation of carbasugars and carbocyclic nucleosides:

  PB - Technical University of Denmark

  CY - Lyngby

  ER -