Prebiotics for Prevention of Gastrointestinal Infections

  • Licht, Tine Rask (Project Manager)
  • Wilcks, Andrea (Project Participant)
  • Bergström, Anders (Project Participant)
  • Andersen, Jens Bo (Project Participant)
  • Poulsen, Morten (Project Participant)
  • Frøkiær, Hanne (Project Manager)
  • Brix, Susanne (Project Manager)

Project Details

Description

De mikroorganismer, der er naturligt forekommende i menneskers tarm udgør en vigtig barriere mod infektion med sygdomsfremkaldende bakterier. Man ved, at indtagelse af bestemte gavnlige bakterier (probiotika) kan forebygge infektioner, dels via direkte interaktioner mellem bakterierne i tarmen, og dels via stimulering af immunforsvaret. Samtidig ved man at bestemte typer kulhydrater (prebiotika) i kosten øger aktiviteten af de gavnlige bakterier som findes naturligt i tarmen.
Hypotesen i denne interessetilkendegivelse er at prebiotika i kosten gennem påvirkning af tarmens bakterieflora påvirker modtageligheden for fødevarebårne infektioner, hvilket ikke tidligere har været testet.
Ideen er først at kortlægge hvilke typer prebiotika (og kombinationer af disse), der forebygger infektion med udvalgte sygdomsfremkaldende bakterier, og derefter at undersøge dels hvilke arter af de gavnlige tarmbakterier, der stimuleres af disse stoffer, og dels hvordan immunforsvaret påvirkes.
Mange typer prebiotika har sensoriske og fysisk-kemiske egenskaber, som gør dem egnede til at erstatte sukker og/eller fedt i en række fødevarer, og menes desuden at forebygge hjerte-karsygdomme og tarmkræft. Hvis det viser sig, at visse prebiotika også kan forebygge infektioner, repræsenterer disse kulhydrater derfor en produktgruppe med et meget stort potentiale. Aftagere af resultaterne er producenter af ’funktionelle fødevarer’ og tilsætningsstoffer, herunder Danisco A/S, som deltager i projektet. En øget viden om mekanismerne bag virkningerne af prebiotika er en central forudsætning for fremtidig innovativ udvikling af nye stoffer, der gennem modulation af tarmfloraen kan forebygge infektioner i mave-tarmkanalen.
AcronymPreGI
StatusFinished
Effective start/end date01/01/200701/09/2011

Funding

  • Forskningsrådene - Andre